avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Schimbarea asociatului unic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Schimbarea asociatului unic

Buna ziua din nou.

M-ati putea lamuri cum se poate trece o firma de pe un nume pe altul? Mai precis schimbarea asociatului unic. Am o firma, unde asociat unic este soacra mea,din simplul motiv ca nu eram in tara la momentul infintarii. Acum as vrea sa trec firma de pe numele ei pe numele meu,sa ma ocup eu de ea. Nu am primit nici macar de la Registrul Comertului informatii clare. Tot ce mi-au zis e ca ma costa mai mult decat infintarea unei firme noi si dureaza undeva la 2-3 luni, ca vin greu actele etc. Contabila pe de alta parte mi-a spus ca se face o simpla cerere,urmata de aprobari si ceva taxe de platit, costurile fiind de bun simt. Numai ca nici ea nu a stiut sa imi dea informatii clare si m-a trimit tot la Registrul Comertului.

Ma poate ajuta cineva cu o informatie?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: deliandiana , utilizator 12:10, 18 Aprilie 2013
Trebuie sa incheiati cu soacra dvs. un contract de cesiune pentru partile sociale pe care dumneaei le detine. Cesiunea poate fi efectuata la valoarea nominala a partilor sociale sau la o alta valoare, convenita de parti, iar in situatia in care din cesiune se inregistreaza un castig, se datoreaza impozit de 16% de catre dobanditor, calculat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale, prevazuta in actul constitutiv.

Din cate stiam eu, in cazul in care se cesioneaza integral partile sociale (100%), ar trebui facut un audit sau un control financiar al firmei. Daca o astfel de varianta nu va avantajeaza;), puteti opta pentru cesiunea a doar 98-99% din partile sociale, soacra ramanand asociat minoritar cu 1 sau 2%.
Am inteles. Ideea e ca ea este adiminstrator/asociat unic doar printr-un concurs de imprejurari,deci nu se pune problema unui castig din cesiune. O sa vad cum merge varianta aceasta. ;) Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura cesiune/vanzare parti sociale ally123 ally123 Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%. Am ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui srl PinteaRaul PinteaRaul Buna ziua , De curand am infintat un SRL,cu un singur punct de lucru si am primit o oferta de vanzare a firmei ,precizez ca firma este infintata de 3 luni ,nu ... (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni - titlu gratuit, formalitati la onrc Silvia Dumitru Silvia Dumitru Actionarul majoritar al unui SA (pers fizica),cesioneaza cu titlu gratuit actiunile unei alte persoane fizice.S-a intocmit contract cesiune la notariat. Ce ... (vezi toată discuția)