avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de prima inmatriculare - adeverinta falsa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de prima inmatriculare - adeverinta falsa

Buna seara!
Am cumparat o masina renault laguna 2 an 2002 motor 1,9dci inmatriculat in romania pentru prima data la data de 12,01,2008 primul proprietar fiind o firma de leasing din bucuresti.Eu am cumparat-o de la cel de-al doilea proprietar fiind o persoana fizica din jud.cluj care la randul lui a inmaticulat masina pe numele lui in 18.03.2009. De la acesta inainte de a cumpara masina am cerut o dovada cum ca masina a avut taxa de prima inmatriculare platita .vanzatorul mi-a prezentat o adeverinta eliberata de ANAF CLUJ in care scrie ca pentru masina respectiva nu a fost restituita taxa de poluare semnata stampilata tot tacamul.Prezentandu-mi respectivul act oficial am cumparat masina si am demarat operatiunile de inmatriculare printr-o firma specializata in asa ceva,am efectuat RAR,toate actele intocmite +numerele auto au fost inaintate catre serviciul de inmatriculari si asteptat.pana aici toate au decurs normal,dupa cam 4 zile am fost sunat de catre cei de la firma de inmatriculari ca s-a ivit o mare problema si anume ca masina respectiva nu are taxa platita ,ca adeverinta e falsa ,ca nu mi se elibereaza actele de la serviciu de inmatriculari un adevarat spectacol.M-am prezentat la serviciu de inmatriculari si am vorbit cu un domn sef de pe acolo si am primit o explicatie care m-a lasat masca si anume ca de fapt adeverinta a fost eliberata fara sa se verifice daca auto are sau nu taxa achitata ,ca de fapt masina chiar daca a fost inmatriculata in 2008 intra sub incidenta nu stiu carei legi care nu trebuia platita taxa de prima inmatriculare si ca ei nu pot sa mi-o inmatriculeze decat daca achit taxa si cu alte cuvinte ca pe ei nu ii intereseaza daca o achit sau nu eu hotarasc.Am cerut actele inapoi si numerele cu gandul ca voi rezilia contractul cu vanzatorul si imi voi primi bani inapoi de la acesta si surpriza actele le-am primit dar numerele nu ca vezi doamne ei le au distrus si ca sa ceara fostul proprietar alte nr de la cluj ca i se vor elibera.si de o sptamana stau cu o masina fara numere cu acte in regula si nu stiu incotro s-o apuc. Ce solutii as avea?
Si mai am o intrebare: Acum am vazut pe talon ca este trecut numele meu si data de 27,03,2013, ce inseamna mai exact acest lucru? Persoana de la inmatriculari auto care mi-a inapoiat actele mi-a zis sa o reinmatriculeze pe Cj cel de la care am cumparat-o.
In momentul de fata ma gandesc sa-i dau in judecata. Va rog frumos sa ma ajutati cu ce cai legale am la dispozitie.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
cristina1328, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaigsa3 , utilizator 00:22, 18 Iunie 2013
Nu aveţi decât doua posibilităţi :
1. Plătiţi taxa şi rezolvaţi rapid şi fără nervi, dacă dispuneţi de bugetul necesar, urmând că apoi în justiţie sa solicitaţi restituirea taxei care deşi se numeşte timbru, prezintă aceleaşi caracteristici de neconstituţionalitate, încălcare a tratatului de functionare a ue că şi anterioarele;
2. Va înarmaţi cu răbdare şi buget semnificativ şi solicitaţi nulitatea absoluta a contractului de vânzare cumpărare, poate totuşi pe cale amiabila sa va înţelegeţi cu vânzătorul, dar cam greu de crezut....
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
Bogdan Marinescu , Avocat
Buna ziua!
Mai am o intrebare: conform Anaf Cj pot inmatricula masina fara aceasta taxa, iar confrom Anaf Tm trebuie platita taxa, aceasta reiesind din adeverintele eliberate, cum este posibil acest lucru? Ca sa inmatriculez masina pe Cj imi trebuie domiciuliul acolo?
Stimata doamna
ce ati vazut dumneavoastra pe talon (numele dumneavoastra si date de 27.03.2013) e normal sa fie acolo. Sunt niste informatii pe care vanzatorul are obligatia legala de a le scrie in momentul vanzarii autovehiculului, cumparatorul avand apoi obligatia legala de a inmatricula respectivul autovehicul in termen de 30 zile.
Ce nu mi-e mie clar e cu ce autoritate Serviciul de Inmatriculari isi da cu parerea asupra unei hartii emise (si care tine de responsabilitatea) ANAF.
Nu sunt jurist de meserie, primul impuls ar fi sa va sugerez sa va adresati OPC (imi miroase a abuz, ce mai urmeaza? sa va zica ca cei de la primarie nu trebuiau sa ii elibereze fiscal vanzatorului pentru ca, vezi Doamne, ar avea totusi ceva datorii, si bla?), insa ar fi bine sa cautati un avocat (recomandare, cautati unul specializat in recuperarea taxei, pentru ca el ar trebui sa stie in detaliu legislatia referitoare la aceasta speta) sa va dea cel putin o consultatie.
Cei de la Inmatriculari Timis v-au dat o hartie, o explicatie scrisa? Sau doar asa, "oral"? Ar trebui sa enunte refuzul de a inmatricula masina si motivele in scris.
De asemenea puteti lua legatura cu vanzatorul (pornim de la premisa ca el a fost de buna credinta), sa ii expuneti situatia si sa vedeti ce zice.
Si da, masina se inmatriculeaza in judetul de domiciliu. Nici macar un flotant pe Cj nu v-ar ajuta.


PS: titlul nu e corect, zic eu. Adeverinta, pana la proba contrarie, nu e falsa, e cel mult eronata.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
pop_m, utilizator
si eu am patit exact acelasi lucru, tot in cluj, am cumparat o masina am primit adeverinta de la anaf cum ca nu sa restituit taxa, iar cand am mers in salaj sa scot aceasi adeverinta pe numele meu , nu s-a putut pentru ca nu sa platit taxa de inmatriculare. Cum sa eliberat din cluj acea hartie nu imi dau seama, nu e falsa pentru ca are toate stampilele in original.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculari masini georgescucatalin87 georgescucatalin87 SPuneti-mi va rog daca am cumparat o masina si am bagat-o la fisc dar nu am inmatriculat-o in cele 30 de zile ce se intampla?...platesc amenda ???cat este ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto sbpackard170 sbpackard170 Am cumparat un autoturism care fusese adus din Germania si inmatriculat in 2008 de fostul proprietar. Am inregistrat-o la finante si cand am mers sa o ... (vezi toată discuția)
Dovada plata anaf + chitanta ? alexandru08 alexandru08 Buna ziua Doresc sa imi cumpar un autoturism sh (prima mea masina) si am oarecare nedumeriri in ceea ce priveste taxa auto. Masina pe care doresc sa o ... (vezi toată discuția)