Firma noastra a inchiriat unei alte firme un spatiu de birou dotat cu echipamente de calcul .
Intre noi si ei s-a incheiat un proces verbal de custodie pentru folosirea echipamentelor in interiorul si exteriorul biroului . Ei acum au plecat si nu au restituit echipamentele si dupa o notificare pe mail am primit ca raspuns un termen de predare peste o perioada lunga de timp . Putem face o plangere penala si daca da cat dureaza pana se termina astfel de procese ? In ce articol se incadreaza , si care sunt sansele noastre de castig ? Intre cele 2 societati exista un contract de inchiriere + proces de predare primire echipamente (in custodie )
Va multumesc anticipat .
Depinde de continutul contractului, daca se prevede obligativitatea predarii echipamentului la finalizarea/incetarea din orice motiv a contractului, putem vorbi de o plangere intemeiata pe abuz de incredere. Va sugerez o consultatie in detaliu la un specialist, avocat/consilier/mediator, etc
Multumesc pentru raspuns . Predarea echipamentul s-a facut pe baza de proces verbal de custodie , anexa la contractul principal de inchiriere a spatiului . In procesul verbal de custodie sunt specificate o serie de lucruri privind integritatea aparaturii dar nimic despre predare la rezilerea sau finalizarea contractului din pacate . Abuzul de incredere se refera la refuzul de a returna un bun dar in cazul nostru , ei ne-au promis returnarea echipamentelor peste 2 luni . Putem sa facem plangerea sau o facem in zadar ?
nu rezolvati nimic in acest caz cu plangerea penala, incercati o mediere cu acestia ori va platesc chirie pentru aparatura ori o restituie de indata, custodia fiind valabila doar pe perioada derularii contractului principal, astfel este un accesoriu, soarta sa depinde de cea a principalului, potrivit principiului de drept " accesorium sequitur principale". In concluzie alegeti calea civila si va sfatuiesc sa apelati totusi la consultanta specializata, cred ca si beneficiarul ce abuzeaza in prezent de dvs va reactiona altfel.