avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract prenuptial?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract prenuptial?

Buna ziua. In vara aceasta urmeaza sa ma casatoresc. Dupa cum evloueaza societatea in ziua de azi as vrea sa mi iau cateva masuri de precautie in ceea ce priveste bunurile proprii.
Ca atare , am ca mosterine de la parinti si bunici ( cu acte de vanzare cumparare) o casa si mai multe terenuri.
In timpul "burlaciei" mi am achizitionat singur un apartament prin programul prima casa , creditul este in curs, mai am cativa ani si o sa l achit.
Cu viitoarea sotie traiesc in concubinaj de 7 ani, in vara aceasta urmand sa ne legalizam relatia. Mentionez ca pe tot parcursul relatiei contributia ei in casa, relatie a fost zero, nu a cumparat si nu a investit nimic. Si probabil asa va fi si de acum inainte.
In termeni pt intelesul tuturor , dsoara isi cheltuie veniturile in interes propriu ( coafor, haine, etc) iar cheltuielile privind locuintele si intretinerea acesora imi revin mie. In fapt n am avut nici o pretentie de la ea. De accea am si zis ca situatia nu se va schimba dupa casatorie.

Tocmai asta ma face sa ma gandesc ( desi sper sa nu fie cazul) ca in eventualitatea unui divort daca ar putea sa atenteze la bunurile mele.
Este posibil acest lucru?
Si daca da, ce masura as putea sa iau ( gen contract matrimonial, prenuptial , etc? ) pentru a preveni astfel de situatie neplacuta?
In fapt dpdv financiar aduce zero familiei, in cazul unui divort vreau sa ramana cu ce a adus relatiei, adica nimic.
Deocamdata nu iau in calcul copii, situatia s ar schimba dramatic atunci.

Va multumesc frumos pt ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
stoianflorian, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:51, 4 Februarie 2015
Prefer sa ma rezum la aspectul strict juridic. Deci, proprietatile pe care le am dobandit inaintea casatoriei sunt exclusiv ale mele; iar la apartamentul luat in rate poate avea drept.
Am inteles.
Deci conventia matrimoniala se incheie la notar ?
Pt cei care pun la indoiala "sentimentele" , ei bine e bine sa fi prevazator. Am vazut multe povesti de dragoste care s au terminat urat. Daca am face toti asa si nu ne am increde orbeste in "dagoste" am subtia randurile prin judecatorii si tribunale.
Iar acum vedem daca este "dragoste " adevarata sau interes, ar trebui sa semneze fara prea multe intrebari.
In caz contrar ii propun plata egala a ratelor/ cheltuielilor (mentionez ca veniturile sunt echivalente intre noi);
Daca nici una din variante nu i convine, anulam tot.
Realitate e dura , dar n avem ce i face.
Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare

Conform Codului civil aplicabil, sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc.

Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

Bunurile dobandite pana in momentul casatoriei sunt bunuri proprii, iar prin alegerea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa casatorie.

Regimul separaţiei de bunuri

Art. 360

Regimul bunurilor

(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.




SECŢIUNEA a 3-a
Regimul separaţiei de bunuri

Art. 362

Bunurile proprietate comună pe cote-părţi

Bunurile dobândite împreună de soţi aparţin acestora în proprietate comună pe cote-părţi, în condiţiile legii.
(2) Dovada coproprietăţii se face în condiţiile art. 361, care se aplică în mod corespunzător.




Succes.


Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Este foarte actual si corect sa va ganditi la aceste aspecte. Totusi, nu tot ceea ce este politically correct este si emotionally safe. :D In acest spirit, vedeti care este rata divorturilor in Germania, acolo unde separatia cheltuielilor este o regula.

Pe de alta parte, spuneti ca daca toti oamenii ar gandi asa, nu s-ar mai ingrosa randurile justitiabililor; este oarecum incorect. Nu conteaza care cale de urmat o alegi, atata timp cat o alegi informat si cat timp specialisti te ghideaza. Din pacate, nu avem o situatie economico-sociala de natura sa incurajeze profesionalismul.

De exemplu, dv. va stabiliti ca toate bunurile sunt ale dv., ca dv. achitati ratele, ca dv. intretineti familia etc. Veniturile sunt egale, peste 3 ani vrea soata sa mergeti in Thailanda si cheltuiti ceva banuti; va place si mai mergeti si in Bali si tot asa. Banii aia ce sunt? Intretinere de familie? Le-ati cuprins in conventie? Va poate soata cere din ei? Sau sunt donatii? Hmmm...

Bun, peste 5 ani faceti una bucata prunc, soata vrea musai o camera amenajata special, picturi pe pereti, leagan electric cu vibratii si decide sa le cumpere ea ca tot sunt mai importante pentru o femeie si dv. nu v-ati informat indeajuns in domeniu. Ce sunt aceste cheltuieli? Imbunatatiri ale locuintei proprii dv., nasc deci un drept de creanta? Cresc ele valoarea de piata a imobilului? Sunt cheltuieli curente cu imobilul, deci intretinerea familiei la care dv. si nu ea v-ati angajat?

Nu ajunge sa treceti in conventie ce anume vedeti ca este cuprins in situatia actuala, un act bun inseamna prevedere, anticipatie, acoperirea cator mai multe situatii posibile.
Buna ziua, legat de aceasta problema a contractului prenuptial as avea si eu cateva intrebari, v-aș rămâne recunoscător dacă m-ați ajuta.

Vreau să mă căsătoresc cu o fată care are niște datorii pe numele ei făcute de altcineva dar sunt pe numele ei, in fine, ea figurează în baza de date de la bănci cu această datorie, în plus firma către care are datoria a reușit să pună sechestru pe bunurile ei si nu știu exact dar cred că o să pună și pe cele pe care o să le dobândească de acum încolo până când o să își decupereze datoria.

Eu am un apartament cumpărat pe numele meu prin credit, întrebarea mea pentru dumneavoastră este dacă în cazul unei căsătorii cu această fată firma la care este ea datoare poate să pună sechestru pe apartamentul meu? (din câte am înțeles bunurile proprii cumpărate înainte de căsătorie rămân ale celui în cauză) și o altă întrebare aș vrea să știu dacă pot face un contract prenupțial ca pe viitor datoriile ei să nu mă afecteze în niciun fel?

Vă mulțumesc anticipat!
Pe apartament nu pot pune sechestru, insa depinde ce imbunatatiri faceti in timpul casatoriei IMPREUNA si daca acestea nasc un drept de creanta pentru viitoarea sotie. Acest drept va putea fi valorificat de creditorul ei.
Da, puteti face un contract, insa depinde la ce datorii va referiti. In niciun fel e dificil sa nu va afecteze, dar s anu fiti executat probabil va referiti... deci da. Depinde si cat de bine previzionati viitorul. :)

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)
Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort CHIRVASAMIHAELA CHIRVASAMIHAELA buna ziua, am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la ... (vezi toată discuția)