avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Fostul angajator refuzã emiterea unei adeverinte cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Fostul angajator refuzã emiterea unei adeverinte cu salariile brute

Am fost pensionat la limita de varsta. Pensionarea mea a fost cam precipitata si dorita foarte mult de directorul intreprinderii intrucat l-am crititcat pemanent pentru incompetenta si rele prejudicii aduse intreprinderii.
De aceea, am banuit tot timpul ca si pensia mea a fost calculata gresit din ordinele lui.
Am solicitat recalcularea pensiei la casa pensiilor si mi s-a spus ca totul este corect. Am banuieli ca si aici s-a vorbit pentru o calculare gresita sau ca au fost transmise date false cu privirea la activitatea mea in intreprindere.

La 1 an dupa pensionare, in decembrie 2012 am consultat un Expert si dupa toate datele furmizate de mine, Expertul crede ca, intr-adevar, pensia imi este diminuata cu, cel putin, 200 RON, daca nu chiar 300 RON. Pentru analiza completa, m-a trimis la intreprindere sa cer o adeverinta cu toate salariile brute pentru cei 38 de ani lucrati. Mi-a spus sa merg la cele doua intreprinderi in care am lucrat si sa cer o astfel de adeverinta. Spunea el ca nu as fi nici primul, nici ultimul care cere asa ceva si ca intreprinderile sunt obligate sa elibereze astfel de adeverinte, chiar daca le este greu. Intrucat nu cere toata lumea asa ceva, o "sa va dea deverinta de care aveti nevoie", imi spunea specialistul.. Apoi sa vin la el sa re-calculeze pensia.

Prima intreprindere in care am lucrat doar 7 ani mi-a promis eliberarea unei astfel de adeverinte in 2 luni, intrucat este vorba de anii 1975-1982 si e greu de umblat la Arhiva.

Dar anii in care este cea mai mare perioada, 1982 - 2011 si de unde banuiesc ca au fost nereguli la calculare sunt lucrati in intreprinderea in care am lucrat pana la pensionare, adica peste 30 de ani si am avut probleme cu directorul, dupa cum am spus. De aici mi s-a raspuns de la Resurse Umane ca pensia a fost calculata corect si ca o adeverinta cu salariile brute nu poate sa-mi elibereze pentru pentru ca nu-i permite legea.

In prealabil, eu vorbisem la Contabilitate, cei de aici stiau de asa ceva, au mai eliberat astfel de adeverinte, dar mi-au spus ca trebuie sa aiba aprobarea directorului general ca sa poata sa verifice statele pe atatia ani.
Intrebarile :
1. De ce raspunsul imi este dat printr-o adeverinta de la Resurse Umane si nu de la serviciul Contabilitate ?
2. In baza carei legi se poate elibera o adeverinta cu salariile brute ale unui fost salariat. Si, pana la urma, dupa ce lucrezi o viata intr-o intreprindere iti trebuie o lege ca sa se obtina o chestiune atat de simpla, un drept al tau ?
3. Ce este de facut in cazul in care nu se vrea eliberarea unei astfel de adeverinte.

Acum, mai mult ca oricand, cred, ca "am fost lucrat" in obtinerea unei pensii corecte si doresc sa obtin aceste salarii brute pe toti anii lucrati.
Va rog, ajutati-ma !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:35, 25 Iulie 2016
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, daca refuza sa va elibereze acea adeverinta fie va adresati ITM-ului , fie va adresati instantei de judecata ... ambele actiuni se pot exercita si concomitent.
Va multumesc. Este ceea ce banuiam, dar cu indicatiile dvs. precise de lege si articol, sper, sa-i convinga pe cei care trebuiau sa rezolve corect o cerinta precisa. Asta-i Romania ! Da-le unora o bucatica de putere si ... vai de cine are de a face cu asemenea pesonaje.
Inca o data Multumiri.
Bine ca existati AvocatNet !
Exact de acest raspuns aveam si eu nevoie pentru o situatie similara.
Doar ca este vorba de o singura institutie in care am lucrat peste 40 de ani.
Institutie de Cultura de Prim rang a Romaniei, iar oamenii ei nu cunosc legile, sau nu vor sa le aplice, sau si una si alta.
Mie imi trebuie o completare la cele scrise mai sus. Sunt mama a 4 copii si pe o perioada de
cativa ani, vreun an de zile inainte de 1989 si apoi intre 1989 - 1995, am avut program de 4 ore pentru cresterea copiilor, pana la 7 ani ai copilului, conform Legii Comuniste, de dinainte de 1989.
As dori sa stiu care este aceasta lege, cu aceasta prevedere pentru ca in calcularea pensiei s-au trecut anii lucrati cu 4 ore fara aceasta specificare : cresterea copiilor de pana la 7 ani.
Ori, eu stiu ca anii de munca erau considerati ani intregi la vechime.
Din cartea de munca sau din adeverintele eliberate de institutie, nu se vede acest lucru.
De aceea, imi trebuie obtinerea unei adevrinte cu venitul brut pe perioada lucrata, adevrinta care-mi este refuzata
Mamele cu 3-4 copii au si un procent in plus la calcularea pensiei ?
Multumesc,
Vali Constantinescu
1. Din Legea 10/1972, Codul muncii, valabil pana la 01.03.2003:

Art. 158
Femeile care au copii în vârsta de pânã la 6 ani, pe care ii îngrijesc, pot lucra cu 1/2 norma dacã nu beneficiazã de crese sau cãmine; timpul cât au fost încadrate în aceste conditii se considera, la calculul vechimii în munca, timp lucrat cu o norma întreaga.


2. - Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut mai multi copii.
- Niciodata nu s-a acordat ceva in plus la pensie pentru femeile care au nascut si crescut mai multi copii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Vali Constantinescu a scris:

....
Din cartea de munca sau din adeverintele eliberate de institutie, nu se vede acest lucru.
De aceea, imi trebuie obtinerea unei adevrinte cu venitul brut pe perioada lucrata, adevrinta care-mi este refuzata
....



Daca dupa depunerea solicitarii scrise la fostul angajator acesta refuza sa va emita adeverinta solicitata, atunci va puteti adresa Inspectiei Muncii /ITM-ului si/sau puteti promova o actiune in instanta impotriva acestuia.

Alte discuții în legătură

Adeverinta venituri brute Vali Constantinescu Vali Constantinescu Institutia in care am lucrat 42 de ani nu-mi elibereaza o adeverinta cu VENITURILE BRUTE, adeverinta de care am nevoie. Nici ITM nu a fost convinsa prin ... (vezi toată discuția)
Concediu in prag de pensionare ellamoise ellamoise Buna ziua, Va rog , daca la 1.07 ies la pensie am dreptul la concediu integral sau numai pentru lunile in care am fost in activitate ? Pot sa iau concediu ... (vezi toată discuția)
Vechime morosanucarmen morosanucarmen M-am nascut pe 4 decembrie 1953 . Am lucrat timp de 25 ani si 6 luni (din care peste 10 ani la Intr. Antibiotice) . Am facut facultatea la zi timp de 4 ani . ... (vezi toată discuția)