avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGEA10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGEA10/2001

In baza Legii 10/2001 s-a facut un dosar de despagubire pentru cladiri demolate dupa 1990.
Este corest ?
Daca Autoritatea refuya despagubirea cine trebuie sa plateasca imobilele demolate ? Terenul s+a restituit.
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 12:46, 27 Februarie 2009
Fiind vorba de o expoatatie adrigola /mari proprietari/ prin legea 1/2000 s/a restituit 50 ha. teren printre care si curtea conacului. La Legea 10/2001 s-au solicitat imobilele ]n natura si terenurile din intravilan la care au fost adaugate si cladirile demolate in numar de 14.
Problema pe care o puneam se referea la faptul ca pentru cladirile demolate inainte de 1989 Prefectura a acceptat notificarea insa pentru cele ce erau in piciare la 22 dec. 1989 a respins notificarea.
imi permit sa intreb in baza carui temei legal? legea 10/2001 stipuleaza foarte clar ca este vorba de preluarea imobilului. daca s-a facut preluarea inainte de 89, nu conteaza cand s-a demolat.
eu am avut discutii referitor la faptul daca s-a degradat inainte de notificare sau intre notificare si decizie. avand in vedere starea de fapt s-a ajuns la concluzia ca datorita exploatarii imobilului timp de 60 de ani fara nici o lucrare de intretinere, este irelevanta problema, oricum statul este culpabil.
in concluzie as spune ca respingerea este netemeinica si nelegala, ca sa folosim termeni juridici. despagubirea este prevazuta de lege!!!! deci nu poate fi respinsa.
trebuie sa va obisnuiti cu idea ca prin comisiile acestea sunt tot felul de tovarasi care au impresia ca va fac o favoare, ori trebuie in cel mai elegant mod posibil sa le atrageti atentia ca nu doriti nici o favoare de la nimeni, doriti pur si simplu aplicarea legii. eu la un moment dat mi-am iesit din fire cu un astfel de component al comisiei si dupa ce m-am linistit, m-a intrebat daca il amenint. i-am raspuns ca daca dansul considera ca cererea mea de aplicare a legii este o amenintare, are tot dreptul sa se considere amenintat, pentru ca el, component al comisiei trebuie s-o aplice. in mod surprinzator am avut 14 zile mai tarziu decizia de restituire pentru imobilul in cauza.
Cred ca sunt lamurit. O ultima intrebare daca este in stiinta Dvs. Am vazut in instante petenti care solicitau ca sentinta fata de Stat sa se dea in bani si nu in echivalent.
Cum se poate face sau cere aceasta ?
prin modul in care cereti!
eu am cerut pe codul civil (culpa) si am argumentat ca legea 10 imi da voie. deci am primit pe civil si nu actiuni la fonduri iluzorii.
nu am nimic cu "proprietatea" si cu bursa de valori - daca ar fi fost functional chiar m-ar fi interesat, dar modul in care se face evaluarea este absolut scandalos, motiv pentru care nu ma intereseaza deloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea contravalorii constructiilor demolate alexaama alexaama Am facut notificare in baza Legii nr. 10/2001 pentru [u][b]restituirea in natura [/b][/u]a imobilului -constructie si teren in suprafata de 9253 mp - preluat ... (vezi toată discuția)
Imobil demolat abuziv mrcghe mrcghe Imobil demolat abuziv inainte de 1989 pentru construirea canalului Dunare-Marea Neagra. Situatia terenului aferent casei a fost rezolvata primind un alt teren ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 flaviusnet flaviusnet rezumand o revendicare facuta pe baza legii 10, actiune inceputa in urma refuzului primariei de a raspunde favorab il la pretentiile tatalui meu: imobil ... (vezi toată discuția)