avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Refacturare cheltuieli cu carburantii de catre PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Refacturare cheltuieli cu carburantii de catre PFA

Va rog sa imi spuneti daca pentru un PFA cu obiect de activitate Sondaje de opinie si studierea pietei pot emite factura sub denumirea '' refacturare cheltuieli transport'' pentru un bon de benzina pe care sa il plateasca firma cu care am incheiat contractul? Daca eu pot deduce doar 50% din cheltuielile de transport inseamna ca restul de 50% raman cheltuieli nedeductibile?
Cel mai recent răspuns: acatanas , utilizator 08:31, 21 Aprilie 2013
Daca este mentionat in contractul incheiat cu partenerul dvs. de afaceri, puteti refactura cheltuielile de transport.

Referitor la deducerea combustibilului consumat de autorturisme si a altor cheltuieli adiacente acestora in Codul fiscal avem:



ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

(...)

(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:

(..)

l^1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii şi a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţă. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

În cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate în proprietate sau în folosinţă, care nu fac obiectul limitării deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere.

Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileşte prin norme;



iar in Normele metodologice avem:



39^1. (1) În sensul prevederilor art. 48 alin. (7) lit. l^1) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii şi expresiile prevăzute, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, se consideră a fi utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii au semnificaţiile prevăzute la pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI «Taxa pe valoarea adăugată».

(2) Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu excepţia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplică regulile privind amortizarea prevăzute în titlul II, după caz. În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta etc.

În vederea acordării deductibilităţii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizării vehiculelor se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.



Prin prisma celor de mai sus pentru a stabili daca deducerea cheltuielilor cu autoturismul(ele) folosit(e) se face integral sau 50%, trebuie sa ne dati mai multe amanunte pentru a vedea daca va incadrati la exceptii sau nu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Iulian MANEA, Contabil
Autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii. Va expun cazul concret. Pentru serviciile prestate sunt platita cu 200 lei, iar deplasarea 100 lei platita tot de firma cu care am incheiat contract. Mi se cere sa emit 2 facturi: prima ''prestari servicii conform contract'' in valoare de 200 lei, a doua ''refacturare cheltuieli transport'' in valoare de 100 lei. Este corect asa ? Chiar daca deplasarea a fost 100 lei , eu pot sa inregistrez ca si cheltuiala deductibila doar 50 lei. In cazul PFA neplatitor de TVA trebuie sa imi apara pe bonul de benzina datele PFA-ului? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-deducere benzina+diurna Silviu_r Silviu_r Am un PFA neplatitor de TVA si imi desfasor activitatea in toata tara. Am contract de comodat pe masina proprie. Am tot citit pe forumuri si in legislatie dar ... (vezi toată discuția)
Inregistrare bon benzina MARY53 MARY53 cum se inregistreaza bonul de benzina pentru o societate comerciala care urilizeaza ocazional mijlocul de transport ? (vezi toată discuția)
Decontare bon fiscal de combustibil elenaisaicu elenaisaicu Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot deconta un bon de benzina pe firma mea si masina personala. Mai exact am o firma ,sant asociat si administrator si ... (vezi toată discuția)