avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Angajare administrator la As. de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Angajare administrator la As. de proprietari

Buna seara. Rugam a ne ajuta in urmatoarea problema:unul din membrii asociatiei noastre, salariat cu norma intreaga(CIM) la o intreprindere de stat, doreste sa preia munca de administratie la bloc. A urmat cursul de administratori la FAPR si a obtinut atestatul de la primaria de sector.La cursul respectiv li s-a spus ca pot incheia conventie civila conform Codului Civil. Cunoastem ca legal trebuie sa se incheie un CIM, in cazul nostru, cu timp partial de munca. Intrebarile noastre sunt:1/. existenta acestui al doilea CIM ii va crea probleme la principalul loc de munca ?; trebuie sa declare acolo noua sa situatie ?, 2/. ce impozit si contributii vor plati Asociatia ca angajator si el ca angajat (avem in vedere tot legatura cu CIM-ul principal).Sperand ca am fost clari, va multumim anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
dirinel, utilizator
Cel mai recent răspuns: M. Gradinaru , utilizator 11:04, 21 Aprilie 2013
1. Nu-i va crea probleme; Nu trebuie sa declare nimic la primul loc de munca.
Intre ele joburile nu au nicio legatura, iar un cetatean poate avea cate joburi poate duce si pentru care evident plateste impozite, contributii la bugetele de stat si de asigurari sociale.

2. Daca va intereseaza, CIM-ul trebuie incheiat si declarat in Revisal la ITM. Pentru aceasta exista o procedura pe care daca nu o cunoasteti o vom discuta separat.
Contributiile la stat sunt: impozit (la bugetul de stat), CAS (angajat, angajator), CASS (angajat, angajator), somaj (angajat, angajator), contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator, contributia pentru concedii si indemnizatii de la persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator, contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, (ultimele 3 ca angajator).
Toate acestea ajung cam in proportie de cca 80% sa suplimenteze salariul net. Asa ca trebuie sa aveti in vedere un echilibru intre cat este dispusa asociatia sa plateasca pentru cheltuieli salariale si cat este dispus viitorul administrator sa ceara ca salariu net.

Atentie! Deoarece mai are un job principal, acesta fiind al doilea loc de munca, nu se vor face deduceri personale la salariul brut pentru calculul impozitului.
Buna ziua!
Cred ca mai exista si o alta modalitate: In baza atestatului, viitorul administrator sa se inregistreze ca PFA (persoana fizica autorizata) la ONRC (Registrul Comertului) urmand, dupa aceea, sa incheie cu Asociatia un Contract de administrare. In aceste conditii, asociatia de proprietari va plati Administratorului valoarea stabilita prin contract, fara a mai fi nevoie sa achite contributiile bugetare (CAS, CASS, somaj, s.a.m.d.). Acestea (contributiile) si impozitul vor fi platite de Admnistrator din suma incasata. Bineinteles ca va trebui sa discutati cu viitorul administrator caruia sa-i explicati despre ce este vorba si sa negociati contractul in asa fel incat valoarea sa poata acoperi si contributiile catre stat.
Toate bune!
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
M. Gradinaru, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)