avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosirea veniturilor din chirii!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosirea veniturilor din chirii!

Sunt proprietarul unui apartament dintr-o scara cu 23 de proprietati 20 de apartamente si 3 spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, spatii ce au acces din afara scarii comune. Pe terasa scarii avem inchiriat 100m unei firme de telefonie drept pentru care primim ochirie lunara intrun cont deschis pe numele unui proprietar din scara. Problema a aparut la folosirea acestor bani deoarece o parte din proprietari(9) vor impartirea banilor in mod egal, in scara existand apartamente cu 1, 2, 3 si 4 camere iar ceilalti (14) majoritari vor folosirea lor pentru intretinerea, repararea si reabilitarea termica (fiind in derulare), nicidecum impartirea lor. Persoana pe numele careia este contul refuza scoaterea banilor si folosirea lor in interesul scarii.
Mentionez faptul ca nu suntem constituiti in asociatie de proprietari, contractul de chirie sa incheiat intre noi persoane fizice si firma de telefonie deoarece in momentul respectiv nu exista asociatie de proprietari.Ulterior semnarii contractului, contract autentificat la un notar public, dupa circa 5 ani sa constituit oasociatie de proprietari din care face parte si scara noastra , blocul avand in componenta 6 scari, contractul a ramas neschimbat, la el atasanduse doar acte aditionale.
Doresc sa aflu metoda legala prin care putem folosi acesti bani tinand cont ca cei14 dorim inlocuirea titularului de cont sau daca refuza acest lucru deschiderea unui alt cont pe numele altui proprietar si cum putem sa-l obligam pe acesta sa se supuna deciziei majoritatii proprietarilor invocand legea?
Cel mai recent răspuns: omul70 , utilizator 22:35, 6 Noiembrie 2013
Concret care este situatia la acest moment ?
nu suntem constituiti in asociatie de proprietari, vs Ulterior semnarii contractului, contract autentificat la un notar public, dupa circa 5 ani sa constituit oasociatie de proprietari
In situatia in care la nivelul imobilului exista incheiate contracte de inchiriere spatii comune,sumele rezultate intra in contul asociatiei de proprietari urmand a fi utilizate in scopul si cu acordul proprietarilor pentru lucrari de reparatii

In acest moment la baza sta contractul incheiat in 2001 intre firma de telefonie si proprietarii scarii reprezentati de doi imputerniciti legali printrun act notarial de reprezentare al proprietarilor din scara. Asociatia a luat fiinta in anul 2008 contractul ramanand neschimbat doar atasinduse un act aditional in 2011 ce prevede prelungirea contractului din 2001 si stabilirea unei alte chirii act aditional atestat de catre un consilier juridic, asociat la U.C.C.J.R. Bucuresti.
Cereti presedintelui asociatiei sa va creeze un cont separat la banca unde asociatia are deschis contul bancar, cont in care sa va depuneti banii pe care ii primiti lunar drept chirie de la firma de telefonie.
Problema cu contul personal al respectivului trebuie degraba rezolvata. Este cu totul ilegal ce face el si puteti, daca nu se invoieste sa scoata banii din banca, pe baza documentelor pe care le aveti, inclusiv contractul cu firma, sa-i faceti plangere penala pentru insusirea de foloase necuvenite.
Nu e de gluma si nu el dicteaza ce vor sa faca restul proprietarilor cu banii.

Un fond de chirii in care se depun toate veniturile asociatiei nu se imparte proprietarilor, ci se foloseste la lucrari de intretinere, modernizare, reparatii ale proprietatii comune, conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 13. - Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor.


Asadar:
- deschiderea unui cont bancar, tinand cont ca scara dv. are venituri suplimentare consistente fata de restul asociatiei;
- obligarea persoanei care detine banii in contul lui personal sa faca transferul banilor in noul cont creat pe care sa aiba drept de semnatura si o persoana de la dv. din scara si pe care o cooptati eventual in comitetul executiv, daca nu cumva deja exista.
- folositi banii din acest cont numai pentru lucrari de intretinere, reparatii,modernizari ale proprietatii comune.
As dori sa stiu daca sumele obtinute din alte surse decat cele provenite din incasarea cotelor de intretinere, fond de rulment si reparatii, cum ar fi de ex. cele din chirii, sponsorizari, etc., trebuie sa fie depuse neaparat intr-un cont separat.
Multumesc!

Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
Adriantot, moderator
Deobicei, nu!

Dar in acest caz, am explicat, pe scara respectiva exista un contract cu firma de telefonie dinainte ca proprietarii acestei scari sa intre in asociatia de proprietari.
Este un contract numai al scarii lor si este normal sa-l foloseasca numai pentru lucrarile de la scara respectiva.
Ca sa nu existe discutii ca se amesteca aceste venituri ale scarii cu veniturile intregii asociatii, am sugerat infiintarea unui cont separat ale carui costuri, evident le vor suporta proprietarii acestei scari si vor avea acces la bani avand una din cele doua specimene de semnaturi pe acest cont.
Lucrurile trebuie bine departajate, bine stabilite cu conducerea asociatiei, pentru ca tentatia este mare ca punand acesti bani laolalta cu cei ai asociatiei, sa se evapore incetul cu incetul.

E doar o sugestie!
Important este ca acesti bani sa nu mai stea mult in contul personal al acelui locatar care, dupa cum spune utilizatorul nostru, are un comportament foarte personal vis-a-vis de acesti bani.

Alte discuții în legătură

Folosirea veniturilor din chirii! omul70 omul70 Sunt proprietarul unui apartament dintr-o scara cu 23 de proprietati 20 de apartamente si 3 spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, spatii ce au acces ... (vezi toată discuția)
Verificare cont omul70 omul70 In urma unui contract de inchiriere a unei terase de bloc proprietarii de pe acea scara primesc intru-n cont deschis pe numele unui proprietar din scara o suma ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri in asociatia de proprietari lenuta56 lenuta56 Locuiesc intr-un bloc compus din trei scari, scarile sint contorizate separat la toate utilitatile si sunt delimitate, avand subsoluri separate. O scara si-a ... (vezi toată discuția)