Sunt proprietarul unui apartament dintr-o scara cu 23 de proprietati 20 de apartamente si 3 spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, spatii ce au acces din afara scarii comune. Pe terasa scarii avem inchiriat 100m unei firme de telefonie drept pentru care primim ochirie lunara intrun cont deschis pe numele unui proprietar din scara. Problema a aparut la folosirea acestor bani deoarece o parte din proprietari(9) vor impartirea banilor in mod egal, in scara existand apartamente cu 1, 2, 3 si 4 camere iar ceilalti (14) majoritari vor folosirea lor pentru intretinerea, repararea si reabilitarea termica (fiind in derulare), nicidecum impartirea lor. Persoana pe numele careia este contul refuza scoaterea banilor si folosirea lor in interesul scarii.
Mentionez faptul ca nu suntem constituiti in asociatie de proprietari, contractul de chirie sa incheiat intre noi persoane fizice si firma de telefonie deoarece in momentul respectiv nu exista asociatie de proprietari.Ulterior semnarii contractului, contract autentificat la un notar public, dupa circa 5 ani sa constituit oasociatie de proprietari din care face parte si scara noastra , blocul avand in componenta 6 scari, contractul a ramas neschimbat, la el atasanduse doar acte aditionale.
Doresc sa aflu metoda legala prin care putem folosi acesti bani tinand cont ca cei14 dorim inlocuirea titularului de cont sau daca refuza acest lucru deschiderea unui alt cont pe numele altui proprietar si cum putem sa-l obligam pe acesta sa se supuna deciziei majoritatii proprietarilor invocand legea?
Lucrurile sau complicat! Am luat legatura cu reprezentantul firmei de telefonie el sugerandu-mi sa intocmesc un tabel cu acordul majoritatii proprietarilor din scara in care doresc deschiderea unui alt cont si cu un alt titular, tabel certificat si de un notar,eu obtinind acordul de la 14 proprietari, dar in perioada cind sa-i trimit documentele anuleaza aceasta actiune si solicita o sedinta pe scara. La sedinta vin 5 din cei care au refuzat actiunea majoritatii si 10 din cei semnatari. Reprezentantul firmei refuza si de aceasta data luarea in considerare a solicitarilor proprietarilor, ba mai mult se implica in modul cum sa ne cheltuim banii si sugereaza titularului de cont sa introduca la contul deschis la banca si alte clauze din care un proprietar nu locuieste in scara el avand domiciliul la alta adresa.L-am informat ca ma voi adresa asociatiei sa le trimita o notificare cu aceasta situatie el afirmind ca totul este legal in ceea ce priveste contractul. A doua zi adresindu-ma bancii titularul de cont inregistrase noile clauze inclusiv pe mine,chiar in acea zi, eu stiind ca eram clauza inca din anul 2001 la contul respectiv,conform contactului de atunci, tragind concluzia ca eu nu am fost timp de 12 ani clauza si ca titularul sa folosit de acei bani singur nejustificand niciodata banii retrasi.
Mentionez ca la asociatie presedintele sa retras din functie anul trecut si ca pe vicepresedinte nu il intereseaza problema, nu pot sa demarez nici o actiune in acest sens, ce credeti ca pot face in acest caz,COMPLICAT?
Din 23 de proprietari din scara doar 9 sunt membri in asociatie, asociatia fiind constituita la nivel de blocuri din oras, obtinanduse pentru constituire acordul majoritatii proprietarilor din toate blocurile, scara noastra facand parte din unul din blocurile inscrise
Din ceea ce ne spuneti eu inteleg ca dintr-un total de 23 de proprietari 9 vor impartirea banilor in mod egal intre proprietari, iar 14, adica majoritatea, ar dori ca acesti bani sa fie folositi la lucrari.
Un proprietar de la 4 camere s-ar putea intreba ce fel de socoteala ar fi aceea ca el sa primeasca o suma egala cu proprietarul unei garsoniere, dar daca v-ati gandi sa faceti ceva reparatii sau reabilitari, proprietarul de la 4 camere ar trebui sa plateasca din acesti bani mai mult decat cel de la garsoniera. Ce logica are o astfel de socoteala decat un interes material meschin? Nemaivorbind de faptul ca banii stau intr-un cont personal si ca s-a incasat in acest rastimp o dobanda frumusica.
Exista o evidenta a acestor bani undeva? Sau nimeni nu a cerut socoteala niciodata pentru aceasta suma?
Urmati calea mai dificila, dar mai sigura pentru a sti ce sa faceti pe scara dv. in viitor: infiintati o asociatie de proprietari prin desprinderea din cea in care sunteti acum, va infiintati un cont bancar al asociatiei si daca cetateanul respectiv nu se invoieste sa faca transferul banilor, aveti posibilitatea sa-l actionati in judecata.
Am revenit cu noi informatii legate de subiect.
Titularul de cont a impartit banii din cont in mod egal, dar nu la 23 de proprietari ci la 19, pe motiv ca 3 spatii sunt proprietatea unor persoane juridice si ca nu li se cuvine nici un ban. Mie mi-a cautat un cont de la banca si mi-a virat prin virament bancar o suma de bani fara sa-i dau nici un detaliu despre CNP si nr de cont. Am facut plingere la politie iar raspunsul a fost ca nu au constatat nici o fapta penala in ceea ce sa intamplat si ca totul este legal din punctul lor de vedere.
Consider ca s-au incalcat grav legile din romania si ca politia nu si-a facut treaba.
Ce ma sfatuiti sa fac dupa cele intamplate?
Va multumesc!
Verificare cont
omul70
In urma unui contract de inchiriere a unei terase de bloc proprietarii de pe acea scara primesc intru-n cont deschis pe numele unui proprietar din scara o suma ... (vezi toată discuția)