avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare

Am intalnit zilele astea o situatie complexa si vreau sa cer o parere:X vinde lui Z un teren, acesta din urma nu-si inscrie dreptul in C.F, singurul lucru care-l face e sa-si inregistreze contractul la primarie.Dupa ceva timp X vinde acelasi teren lui A care-si inscrie dreptul in C.F. X cand a vandut a doua oara acest teren a avut nevoie de la primarie de o neurmarire fiscala care in ciuda faptului ca exista un contr anterior inscris acolo pt teren, i-a fost data.Cand A a venit sa-si inregistreze contr la primarie s-a constatat ca nu il poate inregistra pt ca terenul e deja vandut.Care e rezolvarea in situatia asta, care sunt vinovatii, notarul are vreo vina?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: roxi17 , utilizator 09:20, 28 Februarie 2009
in opinia mea Z va ramane cu terenul...pana la el totul este legal, inclusiv si contractul de vanzare.
la a doua vanzare intervine hiba.
astfel A trebuie sa se judeca cu X si sa- ceara banii inapoi.
aici nu se pune vb de cine a inregistrat primul de proprietate, caci logic este ca A nu are ce drept de proprietate sa-si inregistreze fiindca vanzarea e falsa....va fi anulata oricum...
Dar X cum a putut vinde a doua oara?pe baza caror acte de proprietate a incheiat notarul tranzactia? Mie gafa celor din primarie mi se pare de neiertat pt ca dc isi faceau meseria nu se ajungea aici deloc...ei au dat unda verde pt vanzare...cum vor raspunde?
avokitten a scris:

in opinia mea Z va ramane cu terenul...pana la el totul este legal, inclusiv si contractul de vanzare.
la a doua vanzare intervine hiba.
astfel A trebuie sa se judeca cu X si sa- ceara banii inapoi.
aici nu se pune vb de cine a inregistrat primul de proprietate, caci logic este ca A nu are ce drept de proprietate sa-si inregistreze fiindca vanzarea e falsa....va fi anulata oricum...


Asta in ce sistem de drept? Ati auzit de legea 7/1996? De opozabilitatea fata de terti? De Fr. Deak ati auzit? Daca ii cititi cartile o sa vedeti ca titlul celui care isi intabuleaza primul proprietatea este cel mai bine caracterizat. EL s-a intemeiat pe buna credinta. Error communis facit jus, domnule avocat. Este un principiu de drept. Nu il cunoasteti?



Cand au fost incheiate cele doua contracte? Un raspuns profesionist nu poate fi dat decat tinand cont de legea aplicabila la momentul incheierii acelor contracte. Tempus regit actum.
Se ridică mai multe întrebări:

- la data primei vînzări, terenul era întabulat în CF? Dar la data celei de-a doua?
- exista, la acea dată, obligaţia notarului de a depune contractul la cartea funciară?
- A (cel de-al doilea cumpărător) cunoştea existenţa primului contract?
- sunt întrunite condiţiile pentru o acţiune în rectificare în temeiul art.36 sau art.38.1 din Legea 7?
sunt de aceasi parere cu d-voastra, buna-credinta trebuie aparata si asa prevede si legea...nu stiu exact cand au fost incheiate contractele o sa ma interesez...stiu doar ca ultimul acum de curand...dar ce parere aveti despre functionarii primariei? va multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare apartament niculaucarmen niculaucarmen cine ma poate ajuta in urmatoarea problema: la cumpararea unui apartament am facut contract de vanzare-cumparare fara autentificare la un birou notarial, ci ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare loredana04 loredana04 buna ziua.un contract de vanzare -cumparare este valabil daca e facut de mana cu 2 martori? (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare teren la notar fara carte funciara Mariana D. Mariana D. Se poate solicita nulitatea absoluta a un contract de vanzare cumparare incheiat la notar fara carte funciara? In legea cadastrului incheierea unui astfel ... (vezi toată discuția)