avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie si salariu..!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie si salariu..!

O sa va rog sa-mi spuneti daca o persoana care a iesit la pensie de stat ( bugetara) la limita de varsta , mai poate fi incadrata ( pe acelasi post ) in continuare, tot la stat( de la buget) cu norma intreaga . Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:54, 22 Aprilie 2013
Numai in conditiile in care pensia neta nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Pentru 2013, salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. este de 2223 lei.

In speta, pensia neta primita trebuie sa fie mai mica de 2223 lei.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Din Legea 329/2009:

Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrative teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

2. Asadar :
- pensia neta nu trebuie sa depaseasca (in acest an) nivelul de 2223 lei;
- salariul poate fi oricat de mare.
In conditiile in care pensia neta primita este mai mare de 2223 lei, atunci nu puteti cumula pensia cu salaril.

Insa pentru a fi angajata la stat in continuare va exista,totusi, un impediment ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie salar la bugetari contractuali marginean Georgeta marginean Georgeta Va rog frumos sa-mi spuneti daca bugetarii contractuali pot cumula pensia cu salariul? Pensia va fi in jur de 1300 lei iar salariul este de 2170 lei. V-as ruga ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie si salariu intr-o unitate bugetara crysionela crysionela Buna ziua Cum poate fi incadrata o persoana care este pensionata la limita de varsta, la o unitate bugetara? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Si pensie militara si sa sal tot de la stat? ContSters208719 ContSters208719 In ce conditii poate un pensionar militar(aproximativ 46ani) sa lucreze in momentul de fata intr-o institutie de stat? Legal poate sa ia si pensie si salar in ... (vezi toată discuția)