avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca

Buna ziua,

Va rog daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Contractul de munca poate fi incheiat si prin alte mijloace decat cele de comun acord si daca DA care ar fi acesta metode(am auzit ca la notar se poate dar va rog sa confirmati daca e corect sau sa trimit demisia prin posta cu confirmare de primire dar nu am unde)?Ma intereseaza din punctul de vedere al angajatului care nu poate intra in concediu prenatal deoarece firma refuza semnarea demisiei.
2.Ce se intampla in cazul in care firma are 2 asociati sot si sotie, sotul are 95% din drepturile firmei(dar din pacate a decedat) si sotia 5%(dar din pacate nu doreste sa ne semneze decizia de incetare a contractului de munca).Dansa sustine ca nu repezinta firma dar in dovezile de la Registru Comertului apare asociat iar firma activa.Ce se poate face in acest caz?
3.Ce se intampla in cazul in care cele 2 puncte de mai sus nu se solutioneaza pana la nasterea copilului, am sa primesc concediu de crestere al copilului?In momentul de fata am dat firma in judecata dar probabil solutionarea cauzei o sa dureze, iar eu n am sa primesc banutii care mi se cuvin ca si viitoate mama.
Mentionez ca in momentul in care am ramas insarcinata firma era activa si fizic nu doar in acte iar angajatii firmei stiau acest lucru.In cazul meu sunt si fostii mei colegi de munca care din cauza refuzului de incetare a contractului de munca nu se pot anagaja cu program normal la alte locuri de munca.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 3 Mai 2013
1. C.i.m. nu poate fi incheiat si prin alte mijloace ...avand in vedere caracterul intuituu personae al contractului individual de muncă, nu este permisa încheierea sau executarea acestuia prin reprezentant.

2. Demisia poate fi trimisa cu confirmare de primire prin posta pe adresa angajatorului.

3. In concediu prenatal se poate intra si fara a se depune demisia

4. Trebuie facuta mostenirea dupa sotul decedat ... in speta, pana la solutionarea succesiunii, sotia poate semna decizia de incetare a c.i.m.

5. Depuneti o solicitare in scris catre angajator sa va elibereze decizia de incetare a c.i.m. ... in caz contrar, sesizati ITM-ul si atasati la sesizare copia adresei catre angajator prin care solicitati acest lucru .

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Va multumesc pentru raspuns, din pacate e foarte complicata situatia in sensul ca:
1. salar nu am mai luat din luna iulie anul trecut, implicit nu am luat nici concediu prenatal.
2. am aflat ca nu s-au platit nici contributiile la stat de atunci.
3. firma fizic nu exisita, nu am cu cine sa i-au legatura, s-a pus sechestru pe sediul firmei si nu are nimeni acces acolo.Dupa ce s-a pus sechestru am incetat si noi ca si angajati sa mai lucram la firma deoarece nu aveam unde sa lucram, iar in cazul meu nu am avut unde sa ma angajez fiind deja insarcinata.
4. probabil am sa raman si fara banutii care mi se cuvin pentru cresterea copilului din cauza ca firma a fost lasata in aer, iar statul nu face nimic cu firmele de genul.
5. ca si demersuri am depus plangere la ITM ca nu s-au achitat salariile si nu s-au platit contributiile la stat, ca nu raspunde nimeni de la firma iar ei mi-au dat o hartie in care zic ca nu a putut fi contactat nici o persoana raspunzatoare pentru firma sa ma adresez tribunalului.
6. m-am adresat tribunalului odata pentru a recupera salariile restante si urmeaza sa fac o plangere din care sa reiasa ca datorita neachitarii impozitelor catre stat acum raman fara indemnizatie de crestere a copilului.Insa toate procedurile acestea dureaza si nu stiu daca o sa am castig de cauza.
Mai am o intrebare daca ma puteti ajuta.Am fost la primarie sa intreb daca pot sa primesc ceva banuti pentru cresterea copilului. Ei mi-au zis o solutie prin care sotul meu poate sa obtina 500 lei(stimulent de insertie). Intrebarea mea este ca sa obtina acest stimulent, sotul meu trebuie sa intre in CCC, sau e de ajuns sa ramana acasa o luna (conform noilor proceduri prin care tatii sunt obligati sa ramana acasa 1 luna cu bebelusul) si pe urma sa se intoarca la munca?Mentionez ca e putin mai complicat sa ramana sotul in CCC deoare el lucreaza la la 2 firme(avand in vedere ca eu n am mai luat salar)una pe 8 ore(unde are salar si pe carte de munca dar si PFA) si una pe 4 ore, si probabil ca sa intre el in CCC are nevoie de o caruta de hartii.

Multumesc
Ordinul nr.1474 din 06.05.2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :
Situatie

Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Asadar, sotul dvs poate solicita direct plata stimulentului de insertie ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt obligata sa ma prezint la serviciu? retromusculo retromusculo Buna ziua. Sunt insarcinata si mentionez ca sotul meu va intra in concediu de crestere a copilului un an de zile. Eu am lucrat din ... (vezi toată discuția)
Tatal poate primi stimulentul de insertie? Deliz Deliz Buna ziua, As avea si eu o intrebare : sotul meu lucreaza de 7 ani cu,carte de munca fara intreruperi (fara prenatal s-au schimbarea locului de munca), eu ... (vezi toată discuția)
Optiune ccc, stimulent de insertie simona_teslovan simona_teslovan Buna ziua, Am o nelemurire referitor la noua lege,eu as dori sa obtez sa stau acasa doar cele 126 de zile de concediu(prenatal+postnatal)deoarece nu am ... (vezi toată discuția)