avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva

Buna ziua lucrez intr-o firma de constructii care vrea sa demareze procedura de concediere colectiva in urmatoarea perioada. Problema este ca in momentul de fata in societate nu s-a efectuat evaluarea performantelor pe anul 2012, nu avem contract colectiv la nivel de unitate ( chiar daca avem 270 salariati) , avem regulament intern unde sunt inserate criteriile de evaluare si fiecare angajat le-a semnat. Ce solutii propuneti in acest caz? care ar fi pasii necesari pentru a concedia legal? Mentionez ca avem alesi reprezentantii salariatilor.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:56, 23 Aprilie 2013
Sunt o multime de pasi care trebuie respectati in cazul procedurii concedierii colective .... Procedura Concedierii Colective
- etapa consultarii cu sindicatele ori cu reprezentantii angajatilor cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

- Notificarea de concediere
In cazul in care, dupa etapa consultarilor cu sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, angajatorul decide sa continue procedura concedierii colective, el are obligatia de a emite a doua notificare. Aceasta a doua notificare mentioneaza din nou toate elementele incluse in prima notificare, precum si rezultatele consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, specificand motivele concedierii si numarul total al salariatilor ce urmeaza a fi afectati de concedierea colectiva, precum si data de la care o asemenea concediere va fi efectiva.

- Termenul de preaviz. Decizia de concediere

Vedeti art.69 -74 C.mun.
Si ar fi indicat sa infiintam la nivelul societatii o comisie care sa evalueze salariatii in functie de criteriile care apar in RI. In functie de notele obtinute se departajeaza angajatii ?
Da,. este indicat sa se infiinteze o comisie de evalure a angajatilor care va avea in vedere la evaluare acele criterii mentionate in Reg.Intern ...
Personalul din departamentele care nu vor fi afectate de concediere mai trebuie supus evaluarii?
Nu .. numai cei care vor fi posibili disponibilizati. se vor supune evaluarii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere punct de lucru simona ch simona ch O societate care are angajati numai pe punctul de lucru doreste inchiderea acelui punct de lucru. Ce se intampla cu salariatii, cum pot fi incetate contractele ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii ce trebuie urmati de angajator in cazul concedierii colective? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti in cazul concedierii colective, dupa ce angajatorul a comunicat Notificarea privind concedierea colectiva ITM-ului ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau cum ? aldica aldica Buna ziua, Lucrez inca la o firma de croitorie dar de la 1 martie am stat doua saptamanii in fara plata, dupa care am fost chemati la munca dar marea mirare ... (vezi toată discuția)