avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune fara contributie la achizitionare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune fara contributie la achizitionare

Buna ziua.

Ma puteti lamuri daca .... in situatia achizitionarii unui bun imobil (costul casei fiind achitat integral de sot) este obligatoriu sa ma treaca pe actul de vanzare cumparare ?
Bunul este bun comun?
In situatia unui divort si implicit a unui partaj am vreun drept asupra casei ? chiar daca a platit cv casei sotul ?
O poate instraina cumva sa nu pot solicita ceva in sensul asta ? ( in cazul unui partaj)

In care articole se face referire asupra acestui fapt?

Va intreb acest lucru pt ca tatal meu insista asupra faptului ca sotul este obligat sa ma treaca si pe mine pe act ... iar eu sunt putin nelamurita.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:56, 1 Mai 2013
Bunul va fi comun, aveti un drept prezumat de 50%, la un eventual partaj, daca sotul vrea o cota mai mare, va trebui ceara si sa probeze ca a contribuit mai mult. Nu puteti spune ca nu ati avut nicio contributie, si munca in gospodarie conteaza.. chiar si sa nu fi avut de munca, nu inseamna ca instanta va decide ca e bunul propriu al sotului. Veti avea probabil o cota mai mica, dar veti avea ceva.
Daca numai sotul contribuie, numai el are drepturi.
Nu conteaza ca apareti in act sau nu.

Pe timpul casatoriei sotii au datoria sa se intretina reciproc, au dreptul sa stea in locuinta familiei, indiferent ce regim de bunuri au ales si care din ei e proprietar al casei.
La divort, lucrurile se vor stabili in functie de contributie: daca ati contribuit primiti ceva, daca nu, nu, indiferent, iar, care apare in act. Aici face oarece diferenta regimul matrimonial ales.

In consecinta, nu conteaza daca apareti in acte, conteaza sa discutati cu sotul mai mult decat cu tatal si sa va influientati reciproc dv. si sotul mai mult decat cu tatal sau cu alte persoane. Drumul spre iad e pavat cu intentii bune. :D


Sotul poate cumpara si singur imobilul insa de vandut nu va putea sa il vanda decat cu acordul dvs. scris deoarece veti avea drepturi egale.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Art 341 - Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.


După părerea mea, dacă s-a cumpărat acea casă cu banii obținuți din salar, casa va fi bun comun.
Bineînțeles că la un eventual partaj se vor putea stabili și alte cote decât cele de 50 - 50 %, dar tot bun comun este și tot veți avea dreptul la o parte din ea.
De acord ca banii aceia sunt comuni, daca din munca ori similar i-o fi obtinut, dar munca de la baza lor e proprie si degeaba scrie pe act cu cerneala rosie ca e bun comun daca la despartire se trezeste ca o contributie zero egala cu o cota zero.
Important e ca acum, in timpul casatoriei, sa fie protejata/intretinuta si nu aruncata in strada. La partaj conteaza doar contributia, nu cate nume sunt trecute.

Alte discuții în legătură

Precontract achiziție apartament înainte de căsătorie. care va fi situația bunului după achitare, va trebui să-l împart dacă pe contract voi apărea ca fiind căsătorită? cosmina14 cosmina14 Buna ziua, Sunt divortata de 9 ani si in prezent am o relatie cu un domn . In momentul de fata am achizitionat o casa ,urmand ca in luna august anul acesta ... (vezi toată discuția)
Contract sau act notarial Poizan Poizan Buna ziua, Sunt casatorita si doresc sa realizez un contract, sau un act notarial, prin care sotul renunta la toate bunurile mobile si imobile in caz de ... (vezi toată discuția)
Separatie bunuri in timpul casatoriei irinavasiliu irinavasiliu Buna ziua! Sotul meu doreste separatia de bunuri in timpul casatoriei, fara sa dea divort. Mentionez ca el lucreaza in strainatate, are venituri mai mari ... (vezi toată discuția)