avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preluare activ-pasiv de la asociatia veche
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preluare activ-pasiv de la asociatia veche

In dec-2012 ,doisprezece (maj.plus unu) dintre proprietarii apart.de pe o scara de bloc cu 20 ap. in care toate ap.sunt debransate de la reteaua comuna de termoficare (au centrale proprii) si de la reteua de apa-canal(au contr.individuale cu compania de apa-canal)ne-am retras voluntar din As.de prop.veche si ne-am constituit intr-o as.noua pentru a ne gospodari singuri prin munca voluntara .Conf.statutului nimeni nu
este retribuit pentru activit.intelectuale si/sau fizice prestate voluntar. Desi am notificat inca din feb-2012 asociatiei vechi ca ne-am asociat conf.legii(am anexat decizia jud. acordul de asociere cu tabelul prop.care si-au dat acordul; p-verbal intocmit la sedinta de asociere etc.) si ca incepand cu:01-03-2012 ne gospodarim
si administram singuri astfel ca dupa plata debitelor afisate pt.feb-2012 cei 12 membri ai as.noastre nu vor mai datora nimic altei as., vechea as.de prop.la care au ramas 8 proprietari care nu s-au asociat cu noi(dreptul la as.este liber si consfintit de constitutie) ne pretinde de mai bine de un an sume de bani reprezen-
tand salarii ,curatenie, chelt.admin.si cota indiviza. As. de prop. la care au ramas cei 8 prop.ne-a notificat in 10-04-2012 ca a reziliat contr.cu firma de curatenie astfel ca de la 1-03-2012 membrii as.de prop.noi facem curatenie voluntar pe toata scara(si pt.cei 8 care au ramas la cealalta as.) lumina pe casa scarii este furnizata din int.apartamentelor noastre pe chelt.fiecarui proprietar iar alte cheltuieli comune nu sunt intrucat fiecare prop.isi plateste consumurile si facturile individual.
Ce putem face pentru a rezolva aceasta situatie ? Vechea as.de prop. pretinde sa preluam active si pasive de la ei desi nu este o preluare de asociatie, aceasta avand peste 200de membri, ci o retragere voluntara dintr-o as.care nu ne-a repre-
zentat niciodata interesele si constituirea uneia noi conf.legii.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:29, 16 Decembrie 2013
Pai daca aveti o hotarare judecatoreasca de infiintare a asociatiei, deci aveti personalitate juridica, atunci sigur ca trebuie sa preluati activul si pasivul care va revine.

Daca inca nu sunteti constituiti cu acte in regula in asociatie de proprietari, atunci platiti la asociatia din care inca faceti parte, juridic vorbind, cotele de intretinere, cu tot ce presupun ele.
mimi1955 a scris:


alte cheltuieli comune nu sunt


Nu detineti parti comune in imobil,cale acces,subsol,terasa,uscatorii?
Daca sumele in discutie fac obiectul unor contracte anterioare infiintarii noii asociatii de proprietari,legal era ca intre reprezentantii legali ai celor 2 asociatii de proprietari sa se incheie documente prin care sa se precizeze conditiile de achitare c/v contracte in derulare cu furnizorii de servicii
Verificati cu responsabilitate corectitudinea datelor postate avand in vedere ne-a notificat in 10-04-2012 ca a reziliat contr.cu firma de curatenie astfel ca de la 1-03-2012 membrii as.de prop.noi facem curatenie voluntar pe toata scara in raport de precizarea initiala am notificat inca din feb-2012 asociatiei vechi ca ne-am asociat conf.legii(
Concret care sunt obligatiile comunicate prin notificare ?
ce activ si pasiv sa preluam cand as.noua s-a infiintat tocmai pt. a o lua de la zero, adica toti cei 12 proprietari(60%) din totalul de 20 suntem debansati de la utilitati(avand contracte ind.)-pe care si le plateste fiecare, curatenia o facem noi cei 12(voluntar) iar lumina pe casa scarii provine de la instalatille noastre interne). Debitul inregistrat la 01-03-2012 a fost platit de fiecare din cei 12 prop. urmand ca acum sa ne vedem de treaba. Nu am solicitat nici un fel de prestatii de la ei(de altfel nici pana acum n-au facut decat sa ne ia banii fara a da vreodata vreo explicatie cuiva). Asadar sa platim salariile lor doar pt.ca noi prin statut am decis ca ne vom gospodari voluntar fara plata, fara liste de plata (intrucat nu exista consumuri, nu mai exista nici conductele vechi..) si ca orice cheltuiala pe care o facem se va referi la imbunata-tiri (acoperisul este facut de mult doar la initiativa si pe chelt.noastra, apartamentele aproape toate sunt anvelopate pe banii nostri..etc). Orice plata presupune existenta unei prestatii, pe baza de contract, conventie, intelegere etc..aici nu exista nimic..de acest gen..#-o
@mimi1955

Pentru lamuriri adresati-va unui contabil pentru ca nu intelegeti nimic din ce vi s-a spus aici.

Luatul de la zero este o metafora, adica vreti sa fiti independenti si sa va gospodariti singuri, motiv pentru care v-ati si facut o asociatie separata.
Balanta activ - pasiv este o treaba contabiliceasca si se refera la predarea gestiunii cu active si pasive, cu bani de incasat sau de platit de la o asociatie la alta in momentul predarii, astfel incat dupa aceasta predare fiecare asociatie isi desfasoara activitatea independent de cealalta, fara a mai interactiona intre ele.

Dupa cum am citit intr-un alt topic dv. ati lasat lucrurile incurcate incat o parte din proprietari sunt in asociatia dv., iar alta parte au ramas cu arme si bagaje in vechea asociatie. E o harababura de nedescris!
@mimi1955
Situatia descris de dvs este de domeniul SF-ului pentru ca legal nu este posibil.

1. Asociatiile de proprietari se pot constitui doar la nivelul intregii proprietati.
Deci in cazul dumneavoastra noua asociatia de proprietari administreaza intreaga scara. Si totodata obligatiile si drepturile tuturor proprietarilor, inclusiv a celor 8 care nu s-au afiliat ca membrii.

2. In momentul in care noua asociatie s-a infiintat, statutul vechii asotiatii trebuia modificat, astfel ca toti cei 20 de proprietari de pe scara dvs sa fie exclusi. Faptul ca cei 8 proprietari nu au dorit sa devena membrii in noua asociatii, nu are nici o relevanta. Indiferent de optiunea lor, ei nu mai fac parte din vechea asociatie. Nici un proprietar de pe scara dvs nu mai au nici o obligatie NOUA si nici un drept fata de asociatia din care v-ati desprins.

3.Asociatia din care v-ati pretins are partial dreptate. Dvs trebuie sa preluati atat activele cat si pasivele ce va revin scarii dvs la momentul desprinderii.
Nu e suficient faptul ca doar cei 12 proprietari si-au achitat datoriile. Datoriile trebuie achitate pentru toti proprietarii, inclusiv pentru cei 8 care n-au dorit sa devina membrii.

In mod normal nici nu ar fi trebuit sa va puteti construi noua asociatie pana nu ati fi rezolvat situatia obligatiilor fata de vechea asociatie. Aceste obligatii ori trebuiaua platite ori macar sa va asumati plata lor ulterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie infiinta conf. dreptului la asociere, cu decizia jud.definitiva si irevocabila, cod fiscal -probleme cu veche asociatie mimi1955 mimi1955 In dec-2011 am constituit, prin asociere libera, o as.de prop. formata conf.legii cu ac. a 12 proprietari(din total 20) prin decizia jud. definitiva si ... (vezi toată discuția)
Insusire de foloase necuvenite, abuz... si altele... mimi1955 mimi1955 Pe o scara de bloc s-a infiintat conf. legii o asociatie de proprietari independenta( nu o preluare a altei asociatii sau a unei parti din ea) cu acordul a ... (vezi toată discuția)
Cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere ... (vezi toată discuția)