Pe o scara de bloc s-a infiintat conf. legii o asociatie de proprietari independenta( nu o preluare a altei asociatii sau a unei parti din ea) cu acordul a 60%din numarul de proprietari parcurgand toate fazele: hot.ad.gen a prop.; acord de asociere cu tabel semnaturi cuprinzand datele prop.si mai ales nr.si data contr.incheiate individual cu furnizorii de utilitati ;statut; cont in banca etc. Dosarul complet(160pag.)si cererea pt.acordare personalitate juridica a fost depus la Judecatorie in nov.2012 si pe 25-dec-2012 s-a primit decizia jud.pe care am leg.cu mentiunea"definitiva si irevocabila" in: ian-2013. Aceasta As.de prop.s-a infiintat conf.dreptului la libera asociere garantat de constitutie, intrucat fosta As.
de prop.n-a reprez.niciodata interesele prop.de pe acea scara ci preferential din
blocurile si scarile unde locuiesc pres.,admin, contabil si amicii lor. Niciodata in circa 27ani de cand locuiesc(alti prop.locuiesc de 40ani) nici o conducere a as.de loc.si ulterior de proprietari si mai ales cea din urma nu a raspuns la vreo sesizare a loc./prop. si nici o reparatie, imbunatatire confort termic(acoperis cu sarpanta, izolatie ext.si pe casa scarii)nu s-a facut cu org.sau macar asistenta lor ci doar de catre noi loc./proprietarii de pe scara pe cheltuiala noastra. Incepand cu 2001 majoritatea prop.s-au debransat total de la sist.comune de apa, energie termica si curent electric(au instalatii si sisteme proprii pt,care au contracte individuale cu furnizorii si-si platesc facturile individual, nemaiexistand nici o teava de apa sau caldura din sist. comun care sa intre macar in ap.acestora) astfel ca de multi ani cei 12 prop.membri ai noii as.de prop(care s-au retras voluntar cu notificare comuna semnata de fiecare in parte) din as.de prop. veche care nu le facea nici un serviciu) am fost doar platitori: salarii si premii, de loc mici (niciodata comunicate membrilor,stabilite intre ei la mica intelegere) la care se adaugau si chelt.comune.
In ian si feb-2012 am facut notificari ref.la retragerea voluntara a membrilor as.noi reprez.60% din total proprietari) insotita de copii la:Decizia Jud.pt.acordarea pers jur.(defintiva si irevocabila);Acord de asociere cu tabelul aferent; Statut;Certif.inreg
fiscala solicitand scoaterea acestora(12 din totalul de 20) din listele de plata ince-
pand cu 01-03-2013(le-am lasat o luna sa faca modif.resp.). Prop.noii asociatii si-au platit debitele afisate pt.luna: feb-2013(adica pana la 1-3-2013) dar surpriza luna urmatoare si pana la data prezentei apar debite in lista de plata desi pe 10-apr-2013 ne-au notificat ei spunand ca intrucat noi cei 12 ne-am separat au rezi-
liat contractul cu firma de curatenie si de la 1-03-2013 nu se mai face curatenie pe scara(care si asa se facea superficial o data pe luna ,prop.fiind nevoiti si buni gos-podari sa faca voluntar curatenia curenta si inainte de crearea noii as.de prop.si in prezent desi la asta contribuie doar cei 12 membri ai as.noi, ceilalti 8 fiind doar beneficiari in mod gratuit). A trecut un an, timp in care le-am trimis div.notificari la care nu ne-au raspuns in nici un fel, continuand insa sa calculeze salarii, contributii, chelt.comune etc.la care calculeaz si penalizari de 2%/zi (desi nici furnizorii calcu-leaza :0,05%/zi iar in cazul nostru furnizorii sunt platiti direct de prop.in baza contr ind.)Fondul de rulment a carei restituire s-a cerut de catre fiecare din cei 12 prop.
nu s-a restituit si nu s-a raspuns in scris cum am cerut ci au spus doar ca nu mai exista ca s-a cheltuit (f.de rulment are un reg.special de inreg.este o creanta a proprietarului catre asociatie, nu se poate folosi pt.a acoperi creanta altui prop.)iar penalit.trebuie sa intre intr-un fond sp.pt.reparatii si cum acestea pe scara noastra le-am facut noi prop.cu totii, am intrebat in scris ce se intampla cu acesti bani, nu nu s-a raspuns nici pana astazi(desi continua sa apara in listele de intretinere)si ne intrebam in ce buzunar intra ?Am facut si o sesizare la Primarie in scris si verbal in audienta la Viceprimar (anexand copii dupa actele Asociatiei noastre) la care am primit raspuns dupa vreo 2luni prin care ni se spune (pe buna dreptate) ca As.de prop.sunt entitati independente nu sunt in subordinea cons.local si ca serv.din cadrul primariei poate da doar asistenta la cerere iar as.de prop.isi rez.singure problemele. Singura modalitate pe care n-am incercat-o este plangerea penala colectiva (a celor 12 membri) pentru soliciatare sume de bani fara temei legal (nu exista nici un contract incheiat cu ei prin care sa solicitam prestarea unor servicii)
sau foloase necuvenite, pe care s-o inaintam direct la Parchet..poate asa intra si pol.economica pe fir, se face o expertiza contabila acolo...pentru ca sumele nu sunt deloc mici..cam 300-400 lei de fiecare "debitor"(asa ne considera cei de la As.de la care ne-am retras voluntar ..) inmultit cu 12..le iese si lor ceva banuti..As dori sa-mi spuneti ce art. de lege pot invoca in plangere penala ? Multumesc aniticipat !
Nu trebuie sa invocati neaparat nici un articol in plangere.Politia va face cercetari si va stabili daca planegrea este intemeiata.Trebuie sa aratati doar ca refuza sa va restituie sumele achitate de fiecare din membrii noii asociatii la fondul de rulment al vechii asociatii si ca a incheiat contracte in numele asociatiei dvs-cele cu Radet/Dalkia/Salub,curatenie pe scara,etc....Solicitati la societatile furnizoare sa incheiati contracte de furnizare direct cu acestia si apoi o sa vedeti ce se intampla....Va inceta abuzul de care va plangeti....
Clarificari: in aceasta unitate condominiala(scara de bloc) toate cele 20 ap.sunt debransate de la termoficarea comuna, avand centrale de apartament iar la apa au mai ramas vreo 4.
Membrii asociatiei noi care au semnat acordul de asociere si pt.care am depus toate doc.la jud.obtinand personalitate juridica prin decizie jud.ian-2012 defnitiva si irevocabila, cod fiscal.
Conf.statutului nostru,nici o activ.fizica sau intelectuala nu este retribuita ci facuta voluntar (ex.curatenbie facuta doar de noi cei 12 de care beneficiaza si ceilalti 8,nu avem o pb cu asta). Contractele pt. utilitati sunt incheiata individual,cu instalatii,contoare individuale de fiecare din cei din asociatia noua inca din 2001(vreo 5)iar lumina pe casa scarii o furnizam tot noi cu becuri legate la instalatia el.individuala pe chelt.noastra. N-am solicitat si nici incheiat
vreun contract de prest.serv.cu vechea as. care insa ne solicita din 03-2012 plata salarii,alte chelt (neprecizate) si destul de mari in fiecare luna, ba chiar ne-a trimis si instiintari de plata la care am explicat ca nu platim aceste sume intrucat suntem alta asociatie, dar nici un raspuns de la ei,continuand sa ne treaca pe listele lor.