La Adm. Financiara din Curtea de Arges mi se fac mii de probleme la inregistrarea contractului.
Eu detin impreuna cu fratele meu ocasa nationalizata in Bucuresti retrocedata dupa Legea 10.
Eu sunt din Curtea de Arges, iar fratele meu din Ploiesti. Desi fratele meu a inregistrat fara probleme contractul la Ploiesti, mie mi se spune ca : - sa fac contractul la notariat.
- sa fac contract separat numai pentru mine dar pe care sa semneze si fratele meu
- sa vin cu fratele meu la Curtea de Arges ceea ce este cam greu doarece fratele meu are servici
Puteti sa-mi spuneti ce lege exista pentru asa ceva si ce prevede?
Va multumesc
Contractul poate fi inregistrat , la fel de bine , in forma consensuala , nu neaparat in forma autentica .Deci , din punctul meu de vedere, dvs nu aveti nici o obligatie a-l inregistra la notar.
Referitor la conditiile impuse de administratia financiara:
"- sa fac contractul la notariat."
Aceasta cerinta nu are niciun temei legal.
Legea 114/1996 a locuintei prevede la art. 21 ca "inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale". Prin urmare, contractul de inchiriere este valabil sub semnatura privata, fara a fi necesara autentificarea. De altfel, contractele pentru a caror valabilitate se cere forma autentica sunt prevazute expres de lege.
"- sa fac contract separat numai pentru mine dar pe care sa semneze si fratele meu."
Nu e cazul sa faceti un alt contract. Asta ar presupune sa reziliati contractul initial si sa faceti doua noi contracte de inchiriere (cate unul pentru fiecare), ceea ce este absurd. Inregistrarea contractelor de inchiriere la administratia financiara se face in scopul declararii veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor. Banuiesc ca in cazul dvs chiria se imparte la jumatate intre dvs si frate, deci fiecare isi declara venitul reprezentand jumatate din chirie la administratia financiara in a carei raza locuieste. Trebuie doar sa reiasa din contract distribuirea venitului intre dvs si frate. Sa aveti la dvs si contractul inregistrat de frate la Ploiesti si declaratia lui estimativa de venit.
"- sa vin cu fratele meu la Curtea de Arges"
Atunci cand sunt mai multi proprietari, de regula se cere prezenta acestora la administratia financiara. In cazul in care fratele dvs nu se poate prezenta la Curtea de Arges, va poate da o procura autentica sa-l reprezentati in fata organelor fiscale.