avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare abuziva CIM pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare abuziva CIM pe perioada determinata

Buna ziua!
Vreau sa va supun atentiei urmatoarea situatie: verisoara mea s-a angajat pe perioada determinata pe un post al carui titular de drept era in concediu pentru cresterea copilului. Initial, contractul a fost incheiat pe o perioada determinata de 3 luni. La expirarea celor 3 luni, verisoarei mele i s-a spus ca i s-a prelungit contractul de munca, fara sa i se comunice perioada pentru care i s-a facut prelungirea si fara sa fie chemata sa semneze respectivul act aditional. In data de 25.03.2013, angajatorul i-a comunicat verbal ca i-a incetat contractul cu data de 23.03.2013, pentru ca titularul postului a facut cerere de revenire la serviciu, inainte de expirarea perioadei de concediu pentru crestere copil. Verisoara mea nu a primit nici un exemplar dupa decizia de incetare CIM. Practic a fost data afara fara nici un fel de explicatii. Ulterior i-au "fabricat" un act aditional la contract care expira fix in 23.03.2013, data la care se presupune ca si-ar fi reluat activitatea si titularul de drept al postului, care, insa, nu s-a prezentat pana in acest moment la serviciu. Se poate sa nu existe acea cerere de revenire din CCC?
In baza celor expuse mai sus (CIM din care nu i-a fost inmanat 1 exemplar, act aditional de prelungire CIM pe care nu l-a semnat pentru ca nu i-a fost adus la cunostinta, decizie de incetare CIM care nu i-a fost comunicata) poate verisoara mea sa conteste decizia de incetare a CIM? Poate obtine reintegrarea in postul ocupat temporar pana la intoarcerea efectiva a titularului de drept?
Mentionez ca salariul l-a primit in mod corespunzator la plecare. Prejudiciul suferit consta in faptul ca a ramas fara un loc de munca datorita neglijentei angajatorului, care nu a respectat legislatia muncii. Fiind sesizat, ITM-ul considera ca incetarea a fost legala, constatand totusi ca au fost o serie de nereguli (fara sa precizeze care anume) care trebuie remediate si fara sa mentioneze sanctiunile aplicate angajatorului (daca au fost).
Ma puteti ajuta cu un sfat in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: jacqueline_k , utilizator 12:15, 24 Aprilie 2013
Daca dupa expirarea CIM pe perioada determinata nu a semnat nici un act aditional, inseamna ca a lucrat "la negru". Odata cu incetarea CIM trebuia intocmit unul nou sau facut un act aditional de modificare a duratei CIM.
Daca ITM-ul a facut control si nu a gasit faptul ca a muncit fara forme legale, atunci inseamna ca exista un act aditional de prelungire a CIM semnat in fals. Cereti in scris o copie dupa documentele de la dosarul personal al angajatului. Conf art 34 alin 5 CM "la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate". Conf art 8 alin 2 HG 500/2011 "dosarul personal al salariatului cuprinde cel puţin următoarele documente: actele necesare angajării, contractul individual de muncă, actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, acte de studii/certificate de calificare....". Conf art 8 alin 3 lit a HG 500/2011 "la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal".
In caz de refuz sesizati ITM-ul local. Conf art 260 alin 1 lit b CM "încălcarea de către angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), se sanctioneaza cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei". De asemenea conf art 9 alin 1 lit h HG 500/2011 constituie contraventie refuzul angajatorului de a elibera copii după documentele prevăzute la art. 8 alin. (3), solicitate de către salariat. Amenda este aceeasi, de la 300 la 1000 lei.
Daca nu primiti raspuns sesizati Inspectia Muncii Bucuresti.
Conf art 56 alin 2 CM "constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare". Deci ar fi trebuit sa primiti o decizie scrisa de incetare a CIM, la expirarea lui.
In momentul in care veti fi in posesia tuturor documentelor, pentru a putea sti exact in ce situatie va aflati, va rog sa ne informati.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
@ jacqueline_k

1. Se poate solicita in scris angajatorului , potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011, sa se elibereze copii ale documentelor existente in dosarul personal.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul si in legatura cu acest aspect..

3. Daca veti primi aceste documente uitati-va sa vedeti daca este semnatura dvs pe ele .. daca nu , atunci faceti plangere penala impotriva angajatorului pentru savarsirea infractiunii de fals .... si , totodata, promovati o actiune in instanta pentru anularea deciziei de incetare a c.i.m.
Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru sfaturi. Verisoara mea va solicita de la fostul ngajator documentele din dosarul personal si, in functie de continutul acestor documente, va promova o actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca ElenaRob ElenaRob Am fost angajata pe o perioada determinata de o luna, contractul expirand pe data de 8 dec. M-au intrebat cu cateva zile inainte de expirare daca as dori sa ... (vezi toată discuția)
Cim determinat cumpatat cumpatat pe data de 26 ian. mia expirat cim determinat .am primit numai o cerere de prelungire pe care am semnat-o dar fara a mai mi se aduce actul aditional al cim ... (vezi toată discuția)
Actele la incetarea ctr de munca Crisxtn Crisxtn buna ziua ce acete trebuie sa iti dea angajatorul la expirarea contractului de munca? multumesc (vezi toată discuția)