avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie la varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie la varsta

Buna ziua. Mama mea e nascuta in 1951 si are in campul muncii 8 ani deoarece a fost mai mult casnica crescand 4 copii. Recent si-a depus dosarul de pensionare la varsta dar a fost respins pentru ca are doar 8 ani lucrati la un spital. Dar pe langa acestia a mai lucrat 4 ani in CAP si mai are si un spor de toxicitate pentru munca de la spital. NIci sporul nici anii de la CAP nu au fost luati in considerare desi mama a scos actele doveditoare si le-a alipit la dosar. De ce nu au fost acestea luate in considerare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:36, 25 Aprilie 2013
Pentru femeie nascuta in 1951 este necesar un stagiu de cotizare minim intre 12 ani si 4 luni - 12 ani si 10 luni (in functie de luna in care e nascuta). Daca nu are indeplineste aceasta conditie nu beneficiaza de pensie.
Daca a lucrat la CAP trebuie sa aibe o adeverinta (de la primaria comunei) din care rezulta normele pe care le-a avut la CAP, cu acea adeverinta merge la Casa de Pensii (acolo unde se incheie si contract de asigurare) si ii va transforma normele avute intr-un nr. de ani sau luni. Abia atunci i se pot adauga la cei 8 ani cotizati si vede cat ii mai lipseste pana la 12 ani si 10 luni(de ex.).
Pt. a completa stagiul minim trebuie sa isi faca contract de asigurare pe perioada care ii mai lipseste si abia dupa aceea poate cere pensie.
Multumesc de raspuns dar mai am niste completari:mama mea in momentul cand a depus dosarul a anexat si adeverinta de la primarie cu cei 4 ani si a mai depus si o adeverinta care demonstra ca a lucrat in mediu toxic sperand ca aceste doua documente ii vor completa cei 12 ani necesari dar acestea nu au fost luate in considerare. Intrebarea mea este de ce nu se pot lua acestea in considerare? Va multumesc pentru atentie.
1. Pentru lucrul in mediul toxic a benficiat de un spor de toxicitate care este luat in calculul punctului de pensie.

2. Luvrul in mediu toxic nu inseamna neaparat si ca a lucrat in grupa superioara de munca fapt ce ar fi ajutat-o la marirea stagiului de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata somnu somnu Buna ziua, Se poate recalcula o pensie anticipata daca a trecut termenul de contestatie? se iau in considerare in calculul pensiei anticipate orele de ... (vezi toată discuția)
Stagiul minim de cotizare necesar in vederea pensionarii mona100 mona100 SUNT NASCUTA IN 03/1951 Am lucrat 10ani si 9 luni + 3 ani de studii. Am lucrat 1 an si 8 luni in turism si restul de 9 ani si o luna ca profesoara + studii 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de virsta. Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Sint nascuta in 27/07/1951, am lucrat 28ani si 10 luni, am crescut si intretinut 4 copii, care este virsta legala de a iesi la pensie la limita de virsta. Care ... (vezi toată discuția)