avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum recuperez de la parati contravaloarea uzurii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum recuperez de la parati contravaloarea uzurii bunului meu?

In anii 2005, 2006 au fost facute renovari in locuinta mea de catre cei cu care ma aflu in prezent in process (paratii), care au incheiat 3 contracte de inchiriere cu mandatarul meu. Formularele contractelor de inchiriere au fost intocmite si semnate tot de catre parati (mandatarul meu fiind in varsta de 79-81 ani, nici nu a vazut sau stiut de acele contracte, nefiind in tema cu intocmirea acestor contracte de inchiriere). Dar la circa financiara l-au dus pe batran sa semneze documentele agentului fiscal (pe care le-a semnat). Sunt aceste contracte corecte/valabile ori nu (avand in vedere ca mandatarul meu nu stia nici chiria mentionata de catre parati, si a semnat doar documentele din circa financiara)?
Afland despre aceste contracte in 2007, an cerut in instanta evacuarea paratilor, care a fost aprobata in 2008. Odata cu evacuarea s-a dispus si un drept de retentie pentru parati pe locuinta mea, pana la plata contravalorii imbunatatirilor facute de catre parati, desi acestia au faolosit acele imbunatatiri din 2005, le-au facut fara nic un acord, iar mie nu-mi folosesc deoarece nu locuiesc in imobil si nici nu vreau sa-l inchiriez. In 2005 i-au spus mandatarului meu ca ei fac acele imbunatatiri pentru ei, iar cand vor pleca le lasa in imobil ca si “cadou”. Mandatarul meu a fost tata, iau eu am fost plecata din tara la studii. Paratii comunicau cu mine prin internet, dar nu mi-au spus nimic despre contracte, despre care am aflat cand mi-au spus sa-mi gasesc chirie in 2007, cand m-am intors in imobilul meu. Expertiza imbunatatirilor s-a efectuat doar in prezenta paratilor (eu nefiind in tara si considerand ca un expert este impartial si corect-dar erorile sunt de necontestat deoarece suprafetele din deviz nu corespund cu cele din cadastrul imobilului).
Din nefericire, sentinta data in aprilie 2008 incluzand dreptul de retentie si datoria mea pentru contravaloarea imbunatatirilor a fost expediata gresit (fara semnatura destinatarului) de catre agentul postal. Sentinta definitiva am obtinut-o in sept. 2008 ca si copie. Dar in luna mai 2008 (inainte de plecarea mea din tara), desi nu stiam inca mentiunile din sentinta, am anulat contractul cu Electrica si GDF pentru motivul ca este total iarational si inechitabil ca cineva (paratii) sa-mi foloseasca locuinta impotriva vointei mele. Bineinteles, am anulat procura data mandatarului meu din 2007. In absenta mea, paratii au folosit energie de la un vecin, apoi s-au conectat la consumurile commune ale blocului. Pe cei de la GDF i-a convins sa le faca un contract pentru furnizare gaze in baza dreptului de retentie. Si astfel au continuat sa folosesca imobilul pana in iulie 2012, cand i-am evacuat. Nu i-am evacuat in 2008 deoarece eram student si nu aveam suma de bani pentru plata renovarilor pe care eu nu le-as fi facut deoarece toate sunt cheltuieli voluptorii. In 2012 am inceput un proces civil in care cer contravaloarea uzurii imbunatatirilor pe care paratii nu le-au conservat, desi eu le-am achitat in 2012 la valoarea stabilita in 2008.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) pe ce perioada pot cere recuperarea / calcularea uzurii articolelor inregistrate in devizul de evalaure din 2008 (pe ultimii 3 ani, cum se procedeaza cu chiriile; ori pe perioada dreptului de retentie, repsectiv intre 2008-2012; ori din 2005 pana la data evacuarii paratilor, respectiv toata perioada in care paratii au folosit renovarile)? In 2008 expertul a stabilit o valoare a renovarilor, dar unele dintre ele au expirat in 2011, pe care am fost fortat de catre executor sa le achit in 2012 la valoarea din 2008.

2) Paratii au folosit imbunatatile aduse de ei (care erau practic ale lor) dar si imobilul meu (care in 2004 avea o valoare de 5 ori mai mare decat valoarea imbunatatirilor aduse de catre parati in 2005). Pot cere contravaloarea uzurii imobilului meu, in aditie/separat de contravaloarea uzurii bunurilor din devizul din 2008? Prin locuirea in imobil, paratii si-au recuperat o chirie foarte consistenta pe perioada 2008-2012? Echitabil ar fi sa plateasca uzura imobilului. Pe ce perioada (2005-2012 ori 2008-2012)?

3) Urmare a faptului ca paratii au folosit dreptul de retentie pentru imbogatirea patrimoniului lor (cu contravaloarea chiriei intre 2008-2012, plus contravaloarea renovarilor stabilita in 2008 pe care mi-au cerut-o prin executor in 2012), as putea contesta acum “dreptul de retentie” ? Acest drept s-a dovedit ca inechilibrat pentru cele doua parti, deoarece eu oricum nu eram in tara (si nu foloseam imobilul), iar paratii au folosit prin culpa imobilul (prin consum ilegal de energie si contract ilegal cu GDF pentru furnizare de gaze). Dreptul de retentie nu le conferea paratilor dreptul de a incheia contracte cu GDF ori Enel. Mai mult, am calculat contravaloarea chiriei pe ultimii 3 ani (prin expertiza) dar paratii nu au acceptat compensarea datoriei mele cu contravaloarea chiriei (desi valoarea chiriei era dubla comparativ cu datoria mea fata de parati).
Va multumesc! procesro@yahoo.com
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
proces_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: proces_ro , utilizator 21:35, 7 Iulie 2013
Stimat forumist,

Din speța expusă detaliat de către dvs, am observat:

1. Foștii chiriași cu care aveți divergențe au un drept de retenție;
2. Acest drept de retenție a fost câștigat, definitiv, în instanță.

Prin urmare, este o singură modalitate să soluționați situația: plătiți ceea ce le datorați.

Altfel, din punctul meu de vedere, peste o hotărâre judecătorească definitivă, nu avem ce vorbi.

Cu stimă.
Stimate dle av Andrei Grigoriu, am urmatoarea intrebare: ce s-ar intampla daca paratii ar folosi imobilul meu 50 sau 100 de ani in baza acestui drept de retentie? Plata sumei stabilite de catre instanta (pentru niste renovari) ar insemna o suma infima, comparativ cu neconservarea unui imobil dupa 100 de ani! In final, dupa 100 de ani achit suma (obligatiamea mea) catre parati. Dar eu ce primesc in schimb de la retentor? Un imobil deteriorat! Sa presupunem ca nu am putut plati pana in 2012 suma decisa (contravaloarea presupusa in 2008 pentru conservarea imobilului) pentru ca am fost bolnav, student, handicapat, etc.
In prezentarea de mai sus am extins perioada de 4 ani (de cand s-a decis dreptul de retentie) la 50-100 de ani, pentru a aplica logica, daca nu avem prea multe detalii despre acest drept de retentie.

Consider ca justitia s-a introdus in societatea umana pentru a restabili niste relatii echitabile intre parat si reclamant. Suma pe care am avut-o de platit a fost pentru “renovari si conservare”, dar conservarea nu s-a efectuat! Suma am platit-o paratilor, pentru ca trebuia s-o achit urmare sentintei definitive. Dar cum ramane cu lipsa de conservare ? Paratii nu au fost chiriasi deoarece contractul lor de inchiriere a fost anulat cand s-a decis dreptul de retentie. Dreptul de retentie nu da nimanui dreptul de a locui in imobilul pe care s-a decis retentia.

Deci care sunt instrumentele justitiei romane de a face echitate intre parati (care si-au primit banii de la mine, si-au recuperat o chirie pe 4 ani si nu si-au indeplinit obligatia de a-mi restitui imobilul conservat, cu sporul de valoare pe masura sumei pe care a trebuit sa le-o achitat) si reclamant (subsemnatul, care a platit conservarea, dar in loc de renovari a primit niste obiecte si lucrari uzate si expirate) ? Eu am platit, dar cum ramane dupa aceea? Ce justitie este aceasta? Unul (paratul) doar castiga, iar altul (proprietarul) doar pierde? Indiferent ce s-a intamplat (ca nu i-am evacuat imediat, ca nu am putut, s-au alte motive) justitia trebuie sa stabileasca o balanta acum, in situatia actuala! Este clar ca nu este echitabila situatia mea (ca proprietar), si este inadmisibil sa se spuna: “asa e cu dreptul de retentie; nu avem ce sa discutam!" Cu stima,
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
proces_ro, utilizator
subscriu: legea avantajeaza retentorul in detrimentul proprietarului.In cazul meu fostul sot care nu e proprietar ci are un drept de creanta care va fi stabilit de instanta peste vreo 2-3 ani sa zicem, cat dureaza partajul sta la mine bine merci Deci economiseste banii pe care i-ar da pt o chirie cam 5000 lei/an Asa ii convine sa amane procesul ani de zile
Domnule, eu le-am dat banii (creanta) dar acum sunt intr-un nou proces in care le cer contravaloarea uzurii imbunatatirilor facute de ei in 2006 si folosite pana in 2012. Fac expertiza judiciara si se va stabili cat trebuie sa-mi dea inapoi. Daca au drept de retentie nu poti sa le ceri chirie.

Dar am inceput si un dosar penal in care ma constitui ca parte civila si le cer contravaloarea chirie prin folosirea ilegala a imobilului meu. Dreptul de retentie nu da nimanui (proprietarului sau retentorului) de a folosi imobilul.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
proces_ro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de retentie proces_ro proces_ro Pe imobilul meu s-a dispus \\\\"un drept de retentie\\\\" pana la plata unei sume de bani reprezentand valoarea renovarilor efectuate in imobilul meu de ... (vezi toată discuția)
Daune morale pentru imbogatire fara justa cauza ? proces_ro proces_ro As putea cere daune morale de la o persoana care si-a imbogatit necuvenit patrimoniul cu o suma de 13.000 eur prin folosirea casei mele? Acesta a avut o ... (vezi toată discuția)
Recurs contra evacuare imobil corina61 corina61 In anul 2003, am inchiriat pentru 3 luni, un apartament, de la o ruda. Intelegerea dintre noi, din pacate nescrisa in vreun document, dar care poate fi probata ... (vezi toată discuția)