In anii 2005, 2006 au fost facute renovari in locuinta mea de catre cei cu care ma aflu in prezent in process (paratii), care au incheiat 3 contracte de inchiriere cu mandatarul meu. Formularele contractelor de inchiriere au fost intocmite si semnate tot de catre parati (mandatarul meu fiind in varsta de 79-81 ani, nici nu a vazut sau stiut de acele contracte, nefiind in tema cu intocmirea acestor contracte de inchiriere). Dar la circa financiara l-au dus pe batran sa semneze documentele agentului fiscal (pe care le-a semnat). Sunt aceste contracte corecte/valabile ori nu (avand in vedere ca mandatarul meu nu stia nici chiria mentionata de catre parati, si a semnat doar documentele din circa financiara)?
Afland despre aceste contracte in 2007, an cerut in instanta evacuarea paratilor, care a fost aprobata in 2008. Odata cu evacuarea s-a dispus si un drept de retentie pentru parati pe locuinta mea, pana la plata contravalorii imbunatatirilor facute de catre parati, desi acestia au faolosit acele imbunatatiri din 2005, le-au facut fara nic un acord, iar mie nu-mi folosesc deoarece nu locuiesc in imobil si nici nu vreau sa-l inchiriez. In 2005 i-au spus mandatarului meu ca ei fac acele imbunatatiri pentru ei, iar cand vor pleca le lasa in imobil ca si “cadou”. Mandatarul meu a fost tata, iau eu am fost plecata din tara la studii. Paratii comunicau cu mine prin internet, dar nu mi-au spus nimic despre contracte, despre care am aflat cand mi-au spus sa-mi gasesc chirie in 2007, cand m-am intors in imobilul meu. Expertiza imbunatatirilor s-a efectuat doar in prezenta paratilor (eu nefiind in tara si considerand ca un expert este impartial si corect-dar erorile sunt de necontestat deoarece suprafetele din deviz nu corespund cu cele din cadastrul imobilului).
Din nefericire, sentinta data in aprilie 2008 incluzand dreptul de retentie si datoria mea pentru contravaloarea imbunatatirilor a fost expediata gresit (fara semnatura destinatarului) de catre agentul postal. Sentinta definitiva am obtinut-o in sept. 2008 ca si copie. Dar in luna mai 2008 (inainte de plecarea mea din tara), desi nu stiam inca mentiunile din sentinta, am anulat contractul cu Electrica si GDF pentru motivul ca este total iarational si inechitabil ca cineva (paratii) sa-mi foloseasca locuinta impotriva vointei mele. Bineinteles, am anulat procura data mandatarului meu din 2007. In absenta mea, paratii au folosit energie de la un vecin, apoi s-au conectat la consumurile commune ale blocului. Pe cei de la GDF i-a convins sa le faca un contract pentru furnizare gaze in baza dreptului de retentie. Si astfel au continuat sa folosesca imobilul pana in iulie 2012, cand i-am evacuat. Nu i-am evacuat in 2008 deoarece eram student si nu aveam suma de bani pentru plata renovarilor pe care eu nu le-as fi facut deoarece toate sunt cheltuieli voluptorii. In 2012 am inceput un proces civil in care cer contravaloarea uzurii imbunatatirilor pe care paratii nu le-au conservat, desi eu le-am achitat in 2012 la valoarea stabilita in 2008.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) pe ce perioada pot cere recuperarea / calcularea uzurii articolelor inregistrate in devizul de evalaure din 2008 (pe ultimii 3 ani, cum se procedeaza cu chiriile; ori pe perioada dreptului de retentie, repsectiv intre 2008-2012; ori din 2005 pana la data evacuarii paratilor, respectiv toata perioada in care paratii au folosit renovarile)? In 2008 expertul a stabilit o valoare a renovarilor, dar unele dintre ele au expirat in 2011, pe care am fost fortat de catre executor sa le achit in 2012 la valoarea din 2008.
2) Paratii au folosit imbunatatile aduse de ei (care erau practic ale lor) dar si imobilul meu (care in 2004 avea o valoare de 5 ori mai mare decat valoarea imbunatatirilor aduse de catre parati in 2005). Pot cere contravaloarea uzurii imobilului meu, in aditie/separat de contravaloarea uzurii bunurilor din devizul din 2008? Prin locuirea in imobil, paratii si-au recuperat o chirie foarte consistenta pe perioada 2008-2012? Echitabil ar fi sa plateasca uzura imobilului. Pe ce perioada (2005-2012 ori 2008-2012)?
3) Urmare a faptului ca paratii au folosit dreptul de retentie pentru imbogatirea patrimoniului lor (cu contravaloarea chiriei intre 2008-2012, plus contravaloarea renovarilor stabilita in 2008 pe care mi-au cerut-o prin executor in 2012), as putea contesta acum “dreptul de retentie” ? Acest drept s-a dovedit ca inechilibrat pentru cele doua parti, deoarece eu oricum nu eram in tara (si nu foloseam imobilul), iar paratii au folosit prin culpa imobilul (prin consum ilegal de energie si contract ilegal cu GDF pentru furnizare de gaze). Dreptul de retentie nu le conferea paratilor dreptul de a incheia contracte cu GDF ori Enel. Mai mult, am calculat contravaloarea chiriei pe ultimii 3 ani (prin expertiza) dar paratii nu au acceptat compensarea datoriei mele cu contravaloarea chiriei (desi valoarea chiriei era dubla comparativ cu datoria mea fata de parati).
Va multumesc! procesro@yahoo.com
Cel mai recent răspuns:
proces_ro , utilizator
21:35, 7 Iulie 2013