avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... decaderea din proba cu martor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

decaderea din proba cu martor

Pe scurt va descriu situatia:
Partaj fosti soti. S-a terminat fondul dandu-se o sentinta.
Apel a facut numai parata(fosta sotie). Reclamantul (fostul sot) nu a facut apel incident (sau apel de aderare). N-a facut nici macar intampinare la apelul paratei.
Apelanta parata a cerut admiterea probei cu un martor (a depus in timpul sedintei numele si adresa martorului propus). In timpul dezabaterilor intimatul reclamant a solicitat admiterea unui martor si pentru el. Instanta a admis proba cu martor atat pt apelanta cat si pentru intimat. I s-a pus in vedere intimatului sa depuna in 5 zile numele si adresa martorului pt a putea fi citat de instanta.
Au trecut mai mult de 5 zile si intimatul n-a depus numele si adresa martorului.
Intrebare: Poate veni cu martorul la termen? Va di decazut din proba cu martor?


Cu respect
Cel mai recent răspuns: stancescua , utilizator 14:27, 24 Aprilie 2013
obligatia de a depune lista cu martori la 5 zile de la incuviintare se dispune sub sanctiunea decaderii (186 cod proc. civ.), daca s-a mentionat in incheiere in acest fel, va fi decazut,

cu toate acestea, daca vine cu martorul la termen, s-ar putea sa-i admita proba ...
Nu-i corect sa-i admita proba. Intimatul intentioneaza sa aduca un martor mincinos. Si cred ca asta si a urmarit. Sa vina cu el in instanta direct, fara a se cunoste dinainte identitatea lui. Tocmai pentru ca apelanta sa nu pregatesca intrebai capcana pentru martor. Mi se pare atat de nedrept.

Cu respect
Scopul în care a fost instituit termenul (cu sancţiunea aferentă) este acela de a sancţiona atitudinea pasivă a părţii, neglijenţa acestuia, care ar putea conduce la amînări nejustificate ale procesului. Or, dacă necomunicarea adresei martorului în scopul citării acestuia va fi suplinită de aducerea martorului la termenul pentru care s-a încuviinţat audierea, nimic nu ar putea îndreptăţi instanţa să decadă partea din dreptul de probă.

Ar fi o sancţiune nemeritată şi nejustificată.



stancescua a scris:
Nu-i corect sa-i admita proba. Intimatul intentioneaza sa aduca un martor mincinos.

Discutăm despre procedură. Martorul e martor, şi este cinstit pînă la proba contrară. Întrebările, capcană sau nu, sunt la îndemîna părţilor/avocaţilor chiar (şi mai ales) în situaţii limită. Spontaneitatea face diferenţa, nu pregătirea unor întrebări pentru situaţii ipotetice.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc frumos Domnule Avocat Themis. Mare dreptate aveti.

Cu respect,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audiere martor in apel, proba admisa pentru intimat. se poate? stancescua stancescua Pe scurt: Partaj intre 2 fosti soti. S-a teminat fondul. S-a dat o sentinta. A declarat apel numai una din parti (parata reclamanta). Cealalta parte,(reclam ... (vezi toată discuția)
In cuprinsul actiuni de divort sperantagabi sperantagabi in cuprinsul actiuni de divort nu sunt martori numiti cu nume si adresa specificinduse ca vor fi prezentate la prima infatisare la cere se prezinta un avocat ... (vezi toată discuția)
Cand nominalizez martorii? andabej andabej Am introdus o actiune pe drept comun si am cerut si aprobarea probei cu martori. Era necesar sa trec si numele martorilor pe care ii am in vedere. Eu m-am ... (vezi toată discuția)