Am un contract de antrepriza, in care clauza de penalizare in caz de intarziere specifica faptul ca, antreprenorul trebuie sa plateasca x% penalizari pe zi din valoarea neexecutata a imobilului. Intrebarea mea este, cum se poate stabili valoarea neexecutata a imobilului? Presupun ca e nevoie de evaluator sa se stabileasca valoarea neexecutata.
In cazul asta, ar trebui sa fac o evaluare zilnic, lunar, sau cum altfel se pot calcula penalizarile? Ar fi cam neplacut sa fac evaluari zilnic.
Consultati un expert in constructii si va v-a spune exact, cat din contract a fost executat si cat nu. Apoi imultiti valoarea cu numarul de zile de intarziere.
ok, dar constructia avanseaza zilnic, si teoretic valoarea neexecutata scade in fiecare zi, ma intereseaza din punct de vedere juridic, cum ar trebui sa procedez ca sa obtin plata penalizarilor? e necesara evaluarea zilnica?
penalizarile sunt x% pe zi din valoarea neexecutata a imobilului. Intrebarea mea nu se refera la formula de calcul al penalizarilor, ma intereseaza daca trebuie sa fac zilnic o evaluare sau ce alta modalitate exista de a stabili valoarea neexecutata? cu alte cuvinte, daca se ajunge in instanta, cum pot sa dovedesc valoarea neexecutata?
avand in vedere ca penalitatile se calculeaza pe zi, ar trebui sa am valoarea neexecutata pentru fiecare zi de intarziere, deoarece nu e constanta datorita faptului ca lucrarile avanseaza in fiecare zi.
Valoarea neexecutata, daca se ajunge in instanta, o va stabili un expert contabil, probabil in colaborare cu un expet evaluator in functie de graficul lucrarilor de constructii.
Constructorul este obligat sa intocmeasca documente de evidenta a evolutiei lucrarilor, si in plus, probabil ca exista p-v de receptie partiala a lucrarilor pe diverse stadii, pentru ca beneficiarul lucrarilor sa poata verifica daca este multumit de calitatea lor si pe parcurs, in fazele intermediare, nu doar la receptia finala.
In functie de aceste documente de evidenta a desfasurarii lucrarilor de constructie si de receptie pe faze intermediare, expertul evaluator va putea sa intocmeasca si un grafic al evolutiei valorii partii neexecutate din constructie, prin raportare la valoarea finala a constructiei. Apoi expertul contabil calculeaza penalitatile raportat la valoarea stabilita de evaluator, in conformitate cu clauza penala a contractului dvs.
Vedeti ce simplu este?:))
Normal ca onorariul expertilor va fi suportat de partea care pierde procesul.
Puteti sa incheiati un act aditional la contract, prin intelegere cu cealalta parte, si sa stabiliti un alt mod de calcul pentru penalitati, de ex. eu as fi ales in loc de penalitati, despagubiri egale cu beneficiul nerealizat din cauza nefinalizarii constructiei - degeaba ii lipseste doar 2% pentru a fi finalizata, ca de utilizat tot nu se poate utiliza/inchiria pana la receptia finala, deci pierderea mea este pentru intreaga constructie care in loc sa produca venituri sta degeaba asteptand sa fie finalizata, chiar daca ii mai lipseste doar putin de tot, prin partile esentiale;) Din nou as recomanda estimarea despagubirilor prin insasi contractul incheiat, ca sa evit o expertiza in instanta - de ex. daca chiria medie pe mp din constructia respectiva o estimati la 10 euro/luna, inserati asta in contract - in acest fel, in caz de proces, aveti deja penalitatile/daunele.