avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Care este procedura referitoare la informarea cu ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Care este procedura referitoare la informarea cu privire la avantajele medierii?

Buna ziua

Am depus o plangere la politie impotriva unei alte persoane,ca politia sa ma ajute sa obtin cea ce doresc. Politia mi-a dat raspuns,in care mentioneaza ca nu ma pot ajuta,si m-au indrumat sa imi rezolv problema in instanta.

Intrebare: Mai trebuie sa merg la mediator spre mediere,sau sa ma adresez direct instantei?
Eu stiu ca instanta nu ma va primi la judecata pana nu am trecut pe la un birou de mediere pentru rezolvarea situatiei,dar stiu ca politia trebuie sa aiba si o lista cu mediatorii si adresele unde isi ofer serviciile mediatorii,insa politia mi-a scris ca cazul sa-l rezolv in instanta,fara sa ma trimita la mediere si sa imi ofere lista cu mediatorii.
Care este procedura?

Multumesc anticipat
mediator_comeaga a scris:

Deci, daca actiunea dumneavoastra este in penal, mergeti linistita mai departe, nu trebuie sa mergeti la mediator pentru informare.



Tin sa multumesc tuturor pentru raspunsurile date.
Actiunea nu va fi in penal ci in civil. Ca sa intelegeti mai bine,am sa dau detalii mai multe,cu speranta ca voi primii informatii mai detaliate.

A fost o perioada cand era intelegere in familie. Mi-am ajutat parintii sa isi construiasca casa noua. Dupa finalizare,mai mi se cerea ajutorul,iar eu stiind ca ei aveau venituri,am considerat ca e cazul sa-mi traiesc si eu viata,sa fac ce vreau cu dreptul meu. Pana aici toate cele bune.
Intr-o zi,am mers in vizita,si vizita s-a incheiat cu neantelegeri,asa ca am plecat la mine. La cateva zile,primesc o citatie de la politie,in care ma informau ca la sediul lor fusese depusa o reclamatie impotriva mea,si ma rugau sa evit vizitele fara acordul lor,in caz daca nu inteleg,voi primi amenda conf.art......
Nu imi venea sa cred,asa ca am mers eu apoi la politie cu o cerere in care le-am multumit pentru instiintare,si ca daca politia s-a bagat unde nu le fierbe oala fara sa cunoasca aspectele reale,am cerut si eu la politie dreptul de a mi se ingadui sa locuiesc in imobilul precizat deoarece si eu am ajutat la constructie.
Politia vazand acum realitatea,au inteles situatia reala,si raspunsul lor a fost sa ma adresez instantei,deoarece ei nu ma pot ajuta.
Acum normal ca cale de mediere spre impacare nu va exista,m-am simtit rau cand am primit citatia cu instiintarea de a nu mai calca pragul la locuinta parintilor,nu ma asteptam la asa ceva,asa ca nu vad cale de mediere,impacare,ci doresc sa imi iau partea mea de contributie si fiecare cu calea sa,pentru ca oricand ma trezesc apoi fara sa stiu ca au instrainat imobilul sau ca se prescrie,sau nu mai pot dovedi eu apoi cu martori. Vreau acum cat nu e prea tarziu,apoi dupa ce imi primesc banii din contributie,atunci sa fie cale de impacare......doar daca mai exista !

Ce e de facut? Mai trebuie sa merg la mediere?
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
danaa1, utilizator
Doar la informare, stimata doamna! Adresati-va unui mediator din zona in care locuiti, aratati-i speta si va va indruma cum trebuie sa procedati.

Pe scurt, va trebui invitata la informare si cealalta parte, de catre dvs. personal sau de catre mediator. Se va stabili o data pentru sedinta de informare, daca ambele parti se prezinta (impreuna sau separat, in acord cu mediatorul), se face informarea si se elibereaza certificatul de informare care se ataseaza cererii de chemare in judecata.
Daca partea invitata nu se prezinta, vi se elibereaza proces-verbal, care se ataseaza, de asemenea, cererii de chemare in judecata.

Informarea nu va obliga la acceptarea medierii, v-am spus mai sus ce presupune: doar o serie de informatii.

Practica nu este inca unitara, pana la 1 august puteti incerca sa introduceti cererea fara atasarea documentelor care atesta parcurgerea informarii, dar exista riscul ca primul termen sa nu fie stabilit pana la completarea dosarului cu acest act, ceea ce inseamna ca veti mai pierde timp ulterior.

Raman la parerea ca medierea v-ar putea ajuta in cazul descris, dar e o decizie pe care doar dvs. o puteti lua, dupa ce vi se va face informarea si cu conditia ca ambele parti sa fie de acord. Medierea nu este neaparat echivalenta cu impacarea, ci cu gasirea unei solutii cu care partile sa fie de acord. Acorul de mediere la care s-ar putea ajunge se poate autentifica la notarul public sau supune incuviintarii instantei si devine similar unei hotarari judecatoresti, doar ca obtinuta mult mai repede.
mediator_comeaga a scris:

Doar la informare, stimata doamna! Adresati-va unui mediator din zona in care locuiti, aratati-i speta si va va indruma cum trebuie sa procedati.



As dori sa mi se explice si mie in ce consta deplasarea la mediator. Cu ce ma ajuta parcurgerea medierii? Medierea e ceva nou,a aparut de pe acum aceasta lege,asa ca pentru mine e ceva care inca nu stiu ce rol joaca aceasta consiliere la mediator.
Mediatorul ma ajuta spunandu-mi daca am sanse sau nu ca sa nu mai cheltui timp si bani?
Va las pe d-stra sa explicati mai bine ce rol are medierea si ce se intampla daca una dintre parti care merg la mediere nu accepta sfatul mediatorului,ce se va intampla ?

Medierea poate sa arate si finalul cum s-ar termina procesul? Poate sa convinga una dintre parti ca greseste si ca trebuie sa accepte dreptatea celeilalte parti? Sau ofera toate detaliile de parcurgere in instanta?

@gerberga a scris ca:
Obligatorie este parcurgerea procedurii privind informarea asupra avantajelor medierii.

Ce informatii ofera mediatorul intre doua parti care nu se vor intelege?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
danaa1, utilizator

Va deplasati la el in birou sau ii telefonati, ii explicati cazul dvs. si el va indica ce trebuie facut, in raport cu prevederile legale legate de obligativitatea informarii. Aceste informatii se ofera gratuit.


Medierea nu este o consiliere, ci o negociere a partilor, asistata de mediator. Va poate ajuta sa rezolvati mai rapid, mai avantajos financiar, sa reluati, eventual, legatura cu parintii si sa solutionati conflictul fara a mai parcurge traseul unui proces.


Mediatorul nu are voie sa va dea sfaturi juridice. El va va arata avantajele medierii in raport cu instanta de judecata, dar dvs, decideti ce cale doriti sa urmati. Mediatorul nu ofera solutii, ci ajuta partile sa ajunga la un acord, pe care il pot autentifica sau supune incuviintarii instantei, cum v-am mai spus. Daca nu il respecta, situatia e similara cu nerespectarea unei hotarari judecatoresti.

Daca paratul nu merge la sedinta de informare privind medierea, nu i se intampla nimic. Daca reclamantul sare aceasta etapa, poate sa i se puna in vedere sa o parcurga (in caz contrar se poate intampla sa nu se stabileasca primul termen pana la atasarea certificatului de informare sau a procesului-verbal), cum v-am aratat mai sus.

Medierea nu poate arata cum s-ar finaliza un eventual proces, nimeni nu poate anticipa acest lucru. Vi se vor arata doar avantajele medierii in raport cu instanta de judecata.

Mediatorul nu are rolul unui judecator sau arbitru, el este neutru si impartial in raport cu partile. Partile nu sunt in pozitia de vinovat si nevinovat, ci de parti egale care discuta aspectele conflictului dintre ele si cauta impreuna o solutie, reciproc convenabila.

Informarea priind medierea va ofera toate raspunsurile la intrebarile legate de mediere, printre care si intrebarile de mai sus, ca sa puteti decide daca incercati sa solutionati astfel conflictul sau preferati sa mergeti in instanta. Cu putina bunavointa, partile pot ajunge sa se inteleaga asupra unei solutii, cu conditia sa accepte ca fiecare trebuie sa aiba o oarecare flexibilitate, medierea presupune negociere.
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
mediator_comeaga, utilizator
mediator_comeaga a scris:


puteti decide daca incercati sa solutionati astfel conflictul sau preferati sa mergeti in instanta. Cu putina bunavointa, partile pot ajunge sa se inteleaga asupra unei solutii, cu conditia sa accepte ca fiecare trebuie sa aiba o oarecare flexibilitate, medierea presupune negociere.



Inteleg mai bine acum rolul unui mediator.
Si daca partile nu se vor intelege in fata mediatorului,daca nu ajung la o rezolvare,o negociere,atunci ramane calea instantei !?

Mi se pare ciudat ca medierea sa fie gratuita. Si daca partile gasesc intelegere la mediator,iar eu ca sa rezolv situatia mai repede fara sa mai pierd timpul prin instante,cer paratului o suma privind contributia mea,daca paratul e de acord cu suma propusa de mine,meediatorul nu are un castig in cateva % din suma?

Greu sa cred ca medierea e gratuita.

Alte discuții în legătură

E obligatorie medierea sau nu ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Intr-o cauza de raspundere civila delictuala prin care se urmareste repararea pagubelor suferite, este obligatorie medierea mai inainte ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea mediatorului si neprezentarea in urma invitatiei v51 v51 Buna Ziua! se poate schimba mediatorul din motive obiective?,Ce se intimpla prin neprezentarea la mediator?, Cum se poate introduce cerere chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Mediere recomandata de instanta - pasi de urmat Luoana Mihaela Luoana Mihaela Societatea noastra s-a format prin divizare in urma procesului de privatizare . Astfel , s-a incheiat un protocol de divizare si doresc ca terenurile care sunt ... (vezi toată discuția)