avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale auditor satutar / auditor intern
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

auditor satutar / auditor intern

care este diferenta dintre cele 2 categorii?
Cel mai recent răspuns: ContSters22096 , utilizator 19:45, 9 Mai 2013
Prin audit statutar se înţelege examinarea efectuata de un profesionist contabil competent si independent asupra situaţiilor financiare ale unei entitati in vederea exprimarii unei opinii motivate asupra imaginii fidele, clare si complete a pozitiei si situatiei financiare precum si a rezultatelor (performantelor) obtinute de aceasta.

Altfel spus, auditul statutar este auditul financiar efectuat de auditori statutari care examineaza (verifică) si certifica în totalitatea lor situatiile financiare, potrivit normelor de audit, inclusiv activitati si operatii specifice intreprinderii auditate, in virtutea unor dispozitii legale (legea contabilitatii, legea societatilor comerciale, legea pietelor de capital etc.), ca urmare a mandatului primit din partea proprietarilor intreprinderii (actionari, asociati).


Auditul intern este o examinare metodica realizata in vederea determinarii daca activitatile si rezultatele relative la subiectul examinat satisfac dispozitiile prestabilite si daca aceste dispozitii sunt puse in opera intr-un mod eficace si apt in vederea atingerii obiectivelor"

Auditul se foloseste, atat cu titlu preventiv,in cadrul unui program de audit pentru aprecierea eficacitatii unei organizatii, a unui proces, a unui procedeu, calificarea si urmarirea unui furnizor, dar si cu titlu curativ, in situatii delicate: faliment (insucces) al prestatiilor, stari de lucruri.

Auditul intern este, in interiorul unei intreprinderii sau al unui organism, o activitate independenta de aprecierea sau controlul operatiilor; el este in serviciul Conducerii. In acest domeniu, el este un control care are drept functie estimarea si evaluarea eficacitatii altor controale.

Obiectivul auditului intern este de a asista membrii Conducerii in exercitarea eficace a responsabilitatilor lor furnizând analize, aprecieri, recomandari si comentarii pertinente referitoare la activitatile examinate.

Auditorul intern este vizat de toate fazele activitatii intreprinderii care intereseaza Conducerea. Aceasta implica faptul de a apela pâna la aspecte contabile si financiare pentru atingerea unei intelegeri depline a operatiilor examinate.

Pentru a ajunge la acest obiectiv final sunt implicate activitatile urmatoare:
examinarea si aprecierea sinceritatii, suficientei si aplicarea controlului contabil, financiar si operational si promovarea unui control eficace la un cost rezonabil;
verificarea conformitatii cu politicile, a planurilor si a procedurilor stabilite;
verificarea la ce punct activele societatii sunt justificate si prezervate de pierderi de orice natura;
verificarea exactitatii informatiilor utilizate de catre Conducere;
evaluarea calitatii actiunii in punerea in executie a responsabilitatilor asumate;
recomandarea de ameliorari operationale.
auditorul statutar poate avea contract de munca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Culoare tus stampila societate comerciala Popescu Lorena Popescu Lorena Pot schimba culoare tusului la stampile, din negru in albastru, la o societate comerciala? (vezi toată discuția)
Audit intern la o societate juridica proprietate privata flori_m2005 flori_m2005 Va rog mult sa ma ajutati si pe mine, daca se poate, cu unele idei pentru desfasurarea auditului intern la o firma privata. Societatea este auditata extern, ... (vezi toată discuția)
Auditor intern Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Poate o persoana cu facultatea de drept (jurist) sa ocupe un post din cadrul biroului de audit intern al unei institutii publice ? (vezi toată discuția)