Nu are nici o legatura numarul persoanelor trecute la plata cheltuielilor si organigrama asociatiei de proprietari. Sunt doua lucruri diferite.
Persoanele luate in calcul la repartizarea cheltuielilor se stabilesc prin declararea acestora de catre proprietar, prin scaderea acestora la cererea proprietarului s.a.m.d. in conditiile respectarii legislatiei: sa locuiasaca ori sa lipseasaca din apartament minim 15 zile.
Daca s-a gresit, daca un vecin a constatat altceva... se poate discuta cu administratorul, cu presedintele, cu membrii comitetului sau cu vecinii de la caz la caz.
Faptul ca intr-o asociatie mica un membru al comitetului (inclusiv presedintele) este si adminsistrator nu este ilegal. Chiar si intr-o asociatie mare in lipsa administratorului (indiferent de motive) membrii comitetului executiv preiau atributiunile administratorului, asa cum prevede legislatia. Iar presedintele este membru al comitetului executiv si poate prelua integral sau partial atributiunile administratorului. Vedeti prevederile HG 1588/2007:
Art. 17. -(8) Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze.
Asa ca nu are importanta, in clarificarea si rezolvarea problemei numarului de persoane (ca si a tuturor problemelor din asociatie) ca o persoana indeplineste una su mai multe functii. Important este sa rezolve ori sa aplice legislatia in rezolvarea problemelor.