avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartire bunuri in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartire bunuri in caz de divort

Doresc sa stiu daca se poate ca unul dintre soti sa dea o declaratie la notar cum ca in caz de divort renunta la impartirea bunurilor din timpul casniciei, cum ar fi apartamentul care este trecut pe numele ambilor soti.
As vrea sa pot semna o astfel de hartie ca in momentul in care decid sa divortez sa nu existe discutii legate de apartament intre mine si sotul meu(si soacra mea, care s-a implicat prea mult in casnicia noastra).Apartamentul a fost cumparat practic cu banii soacrei mele, chiar daca ea a facut conturi pe numele nostru si apartamentul este pe numele meu si al sotului meu.Eu nu doresc sa iau ceva ce stiu ca nu este al meu, in caz ca asa ceva ar fi posibil.
Intre mine si sotul meu au existat discutii din care am inteles ca soacrei mele ii este frica sa nu ramana baiatul ei fara o parte din apartamentul in care practic numai ea a investit.
Cum casnicia noastra nu mai merge, intentionez sa divortez dar vreau sa pot semna o hartie, eventual fara sa fie nevoie si de prezenta lui, in care eu sa declar ca nu doresc sa impartim apartamentul in caz de divort.
Va multumesc!
Aveti dreptate din punct de vedere practic, acum discutam insa la nivel teoretic, vazand doar ca mi s-a parut un subiect interesant de schimbat pareri si ca userul nu mai este interesat de discutie. Acum suntem asa, intre noi, juristii.

Apropo de lichidare, este o dispozitie despre faptul ca "subzista" comunitatea pana la lichidare. Cum subzista, daca noua conventie intra in vigoare de la data incheierii sau data ulterioara trecuta in act?
Am o problema cu definirea pasilor legali. astfel, e comunitate legala; ea inceteaza prin efectele comunitatii conventionale alese; apoi trebuie lichidate bunurile din comunitatea legala, timp in care subzista comunitatea... cu privire la acele bunuri sau comunitatea cu regulile ei cu tot?
Pentru a lasa niste apa sa curga pe Dambovita pana la conturarea doctrinei si jurisprudentei, consider oportun, mai ieftin si acoperitor incheierea actelor in acelasi act.

Mentionez ca prima data cand am vazut un contract de genul conventiei matrimoniale (se chema standard contract prenuptial) a fost candva prin toamna lui 2006. Intra in vigoare in viitor, la momentul cand legislatia ar fi permis tipul asta de contracte. :D
Conventia Noua de schimbare a regimului matrimonial nu poate fi facuta pana nu se face lichidarea. La incetarea comunitatii , aceasta se lichideaza prin hot judecatoreasca sau prin act notarial autentic. Pana la finalizarea lichidarii, comunitatea subzista atat in privinta bunurilor cat si in privinta obligatiilor. Este vorba de art, 355 alin 1 si 2.
Deci regimul legal nu inceteaza doar prin autentificarea unei noi conventii, bunurile comune fiind in devalmasie , prin acea lichidare cu partaj bunurile fie Devin coproprietate de cote parti sau bunuri proprii depinde de regimul alea ulterior, conventional sau de separatie.
Eu am vazut astfel de contacte in dreptul francez de pilda...contract de marriage care se aseamana mult mai Bine conventiilor noastre pt ca se bazeaza pe acelasi sistem de drept , exista insa si contracte de acest gen in sistemul de drept Anglo Saxon, care nu au legatura cu procedura prealabila din sistemul nostru de drept.
Dupa cum zceam, subzista comunitatea cu privire la bunuri si obligatii... CARE? Bunuile din comunitatea legala incheiata sau TOATE bunurile?
Nu prea ar fi simetrie cu divortul cand exista bunuri si obligatii comune, insa numai acelea din comunitate, nu si cele ulterioare. In plus, ar fi inutila ispozitia despre incheierea unui regim la incheierea altei conventii, deci ar contrazice alte articole.
Stiu 355, e incomplet. Nu spune care bunuri si obligatii. Si poate duce la concluzia gresita ca regimul legal continua in ciuda incheierii conventiei noi.

Daca pana si modul in care se partajeaza bunurile comunitatii legale depinde de regimul ulterior, atunci revin: nu-i oricum mai bine un act in loc de 2? Eu cred ca ajunge conventia, pentru ca: face un inventar al tuturor bunurilor si arata cui apartin ele si in ce cote (tot ca la partaj) si apoi ce si cum va functiona regimul viitor (adicatelea conventia in sine).

Intrebarea aceeasi: de ce nu un singur act? Ba mai mult, cum faci 2? Ca le faci, dar in conventia, partea de inventar trebuie sa copieze, efectiv, partajul. Utilitatea? Si daca inventarul prevede diferente fata de partaj, care e concluzia?
Conventia matrimoniala produce efecte pe viitor. Nu pot subzista doua regimuri matrimoniale deodata....deci incheiem conventia matrimoniala pentru bunurile viitoare insa trebuie sa lichidam fostul regim pentru a vedea care sunt bunurile care vor deveni proprii fiecarui sot (lichidare cu partaj) acestia nu pot ramane in devalmasie pe bunurile deja achizitionate in momentul noii conventii ca nu ar mai avea sens adoptarea altui regim matrimonial.
Inventar se face numai pentru bunurile mobile nu si pt imobile. In plus se face si publicitate mobiliara sau imobiliara necesara in astfel de cazuri. Astfel ca atunci cand se tranzactioneaza un bun se va sti ce fel de bun este sub regimul carei comunitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie? eneelena eneelena ce acte se pot face dupa noul cod civil intr doi soti care sant coopropietarii unui apartament astfel incat copilul sotului din prima casatotie sa nu vina la ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti ContSters341205 ContSters341205 partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei se poate cere inaintea divortului? daca da,care este procedura? (vezi toată discuția)
Partaj in timpul casatoriei dragdel dragdel buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face partaj voluntar in timpul casatoriei, obiectul fiind un apartament, iar sotul care cedeaza partea sa faca act de ... (vezi toată discuția)