avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de rulment impus
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de rulment impus

Buna seara. Sunt membru al unei asociatii de proprietari formate din 329 de familii. La prima Adunare Generala din an, presedintele asociatiei de proprietari a supus la vot majorarea fondului de rulment deja existent si colectat, cu inca 15-20 ron. Majoritatea celor prezenti au votat impotriva intrucat deja exista 300-350 ron/familie fond de rulment colectat si nici nu ni s-a prezentat un argument pertinent pentru aceasta majorare. Cu toate acestea, zilele trecute presedintele a afisat pe sediul asociatiei o ''informare'' cum ca desi s-a votat impotriva, cu 9 voturi peste, nu avem incotro si vom plati....pentru ca asa trebuie, ca a intrebat la primarie si ''legea'' asa zice, ca trebuie sa platim majorarea. Sincer nu inteleg. E corect?
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 23:20, 29 Aprilie 2013
1-
HG nr 1588/2007Art. 24
(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.


2-Masura dispusa de presedintele de asociatie ,apare fara temei legal in conditiile in care precizati ca participantii la adunarea generala au votat impotriva intrucat deja exista 300-350 ron/familie fond de rulment colectat si nici nu ni s-a prezentat un argument pertinent pentru aceasta majorare.


Presedintele a gresit ca a supus la vot redimensionarea fondului de rulment.
Acesta se calculeaza, asa cum prevede art. 24 din HG 1588/2007 si se afiseaza pe lista de plata ca oricare alta datorie fara a cere votul in adunarea generala.
Da, aveti dreptate. Am citit mai devreme articolul cu pricina. In alin. 2 al art. 24 mai scrie ca ''Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată.'' Deci tot e nevoie de Hotararea Adunarii Generale. Eu locuiesc intr-un apartament cu 2 camere si am platit fond de rulment 300 ron care a generat dobanzi de 25 ron, deci total fond de rulment 325 ron. Mi se pare foarte mult. Mai ales ca vine sezonul cald, nu pricep de ce mai trebuie sa platesc fond de rulment in plus.
De unde a putut genera fondul de rulment dobanzi daca banii se folosesc lunar pentru plata facturilor pana cand ele sunt puse pe liste si incasate?
Dar sa zicem ca ar fi asa, surplusul care nu este folosit la plata facturilor si ramane in banca, daca ramane in contul curent nu genereaza dobanzi, numai daca e depus in depozite bancare.
Dobanzile de la fondul de rulment ramas in banca si nefolosit, nu se adauga la fondul de rulment, ci se constituie in venit la fondul de reparatii.

Fondul de rulment se reintregeste din timp, astfel incat la inceperea sezonului rece, banii sa fie stransi si asociatia sa poata sa-si faca griji mai putine in legatura cu plata facturilor.

Reintregirea fondului de rulment, asa cum v-a spus si @adriantot, nu se supune aprobarii AG, ci se calculeaza in functie de cota la intretinere din cea mai costisitoare luna din iarna, care tocmai a trecut, amendat cu inflatia si i se cere proprietarului pe lista de intretinere.
Adunarea generala poate in cel mai bun caz sa voteze modul cum se face aceasta reintregire, in cate rate, incepand de cand etc.
Bun. Pana aici inteleg. Evident ce trebuie platit, conform legii, voi plati. Nu am niciun interes sa ma sustrag. Vreau doar sa inteleg pt. ca exista cateva neconcordante:
1. Ar trebui sa existe o hotarare a adunarii generale care sa fi decis constituirea fondului de rulment. Cica nu exista, fiindca din 2006 pana in 2011 conducerile succesive nu au organizat Adunari Generale, ori fondul de rulment se tot strange de prin 2005.
2. Presedintele a prezentat ca realizare deosebita faptul ca a marit fondul de rulment prin varsarea penalitatilor percepute de la rau-platnici in contul fondului de rulment.Dupa umila mea parere nu cred ca trebuie sa amestece merele cu perele.
3. Dobanda e reala fiindca a afisat o lista cu dobanda generata de banutii mei si ai altora. Pai daca nu banii aceia nu au fost folositi, dupa ce mai trebuie sa completam? Mentionez ca suntem 329 de familii cu doar 2-3 rau-platnici.

Alte discuții în legătură

Constituire fond de rulment silviu1975 silviu1975 Ca si membru in Comitetul Executiv, am propus acestuia sa infiintam un Fond de Rulment. Presedintele si cativa din Membrii (3 din 5) am fost de acord. Unul ... (vezi toată discuția)
Ag asociatii proprietari ContSters206845 ContSters206845 La AG s-a votat la unul din puncte sa nu se mai acorde salariul presedintelui cu 8 la 2 voturi ,sedinta a decurs in continuare si dupa un timp se supune la vot ... (vezi toată discuția)
Penalizari fond reparatii asociatie de proprietari rocky rocky Buna ziua, exista lege (si daca da, care este) care stipuleaza ca se pot aplica penalizari pentru neplata fondului de reparatii? Stiu ca este obligatoriu dar, ... (vezi toată discuția)