Nu puteţi să faceţi plângerea contravenţională aşa cum doriţi dvs.
Din data de 15 februarie 2013 avem un nou Cod de procedură civilă ale cărui rigori trebuie respectate. O plângere contravenţională este o cerere de chemare în judecată, iar o cerere de chemare în judecată trebuie să aibă cuprinsul prevăzut la art. 194 Cod procedură civilă, să fie întocmită în numărul de exemplare prevăzut la art. 195 Cod procedură civilă ş.a.m.d., sub sancţiunea anulării acesteia.
Este util să ştiţi faptul că nu veţi primi termen la depunerea plângerii la instanţă. Întâi se vor comunica atât plângerea dvs. cât şi întâmpinarea poliţiei, apoi vi se va pune în vedere să depuneţi răspuns la întâmpinare. Abia apoi se va fixa primul termen al cauzei.
Este util, de asemenea, să ştiţi că o plângere contravenţională care nu îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 194-197 Cod procedură civilă este anulabilă, iar această anulare va fi dispusă înaintea comunicării plângerii către poliţie. Instanţa vă va pune în vedere ca, într-un termen de 10 zile de la primirea comunicării, să faceţi completările sau modificările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii.
Într-o altă ordine de idei, trebuie să ştiţi că puteţi să vă modificaţi cererea de chemare în judecată şi să propuneţi noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care veţi fi legal citat. Acest prim termen la care veţi fi legal citat este, teoretic, chiar primul termen al cauzei.
Vă dau mai jos un link.la Codul de procedură civilă. Ar fi foarte bine dacă aţi citi de la art. 148 până la art. 152 şi apoi de la art. 194 până la art. 204.
[ link extern ]