avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Buna ziua. Conform Codului Muncii, angajatii au dreptul de a solicita concediu fara plata. La cate zile de concediu fara plata au dreptul salariatii si ce se intampla atunci cand angajatorul refuza sa le acorde aceste zile ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:04, 29 Aprilie 2013
Conform art 153 CM "pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată. Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern."
Angajatorul va stabili prin CCM sau RI numarul de zile si modul de acordare a CFP. Este un drept al angajatului de a-l solicita si o obligatie a angajatorului de a-l acorda, dar in limitele si conditiile stabilite de societate.
Nu exista sanctiune contraventionala in caz de neacordare a CFP.
Se poate face o sesizare la ITM-ul local.
Durata maxima a CFP este stabilita in ccm aplicabil , in reg.intern al angajatorului ..care este motivul angajatorului sa refuze acest CFP ? ... exista situatii in care se poate refuza acest CFP.
Un motiv de a refuza un CFP ar fi imposibilitatea de a inlocui acel salariat cu o alta persoana in perioada respectiva.
Sau depasirea numarului maxim de zile de CFP care se pot lua ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata dragos79 dragos79 exista in lege prevazut ca nu ai voie sa ceri concediu fara plata decat dupa terminarea concediului de odihna? multumesc (vezi toată discuția)
Concediul fara plata valentin24 valentin24 pe motivul ca nu avem de lucru,ne-a fost sugestionat sa ne luam concediul de odihna prin rotatie, fiecare dintre noi cateva zile, max o saptamana. cand am ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata petrescuion petrescuion este posibil ca la un contract pe durata determinate de 3 luni,sa mi se dea 15 zile de concediu fara plata obligatoriu :inainte de expirarea contractului (vezi toată discuția)