avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Explicare sentinta pentru infracþiuni privind ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Explicare sentinta pentru infracþiuni privind circulaþia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002) art.87 al.1 din OUG 195/2002

Va rog daca ma puteti ajuta cu explicatia urmatoarei sentinte : " În temeiul art.87 alin.1 din OUG nr.195/2002 condamnă pe inculpatul D. G., la pedeapsa de 2(doi)ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoana având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. În temeiul art.71 alin.1 C.pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit. a teza a II a şi lit. b C.pen., pe durata executării pedepsei principale. În temeiul art.81 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare de 4(patru)ani stabilit in conformitate cu art.82 C.pen. În temeiul art.71 alin.5 C.pen. suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale. În temeiul art. 359 C. proc. pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C. pen., privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În temeiul art.191 alin.1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 900 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare ". Va rog mult sa ma ajutati cu o explicatie la aceasta sentinta pentru ca avocatul care l-am avut mi-a spus doar ca sa stam linistiti ca sentinta este in favoarea noastra si ca nu avem de ce sa facem recurs....fara sa-mi explice ce trebuie sa fac,ce trebuie sa nu fac....astept raspuns sentinta s-a pronuntat pe data de 25.04.2013.multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:04, 1 Mai 2013
S-a dat o condamnare la 2 ani inchisoare a carei executare a fost suspendata pe un termen de 4 ani.Asta inseamna ca sunteti liber dar timp de 4 ani trebuie sa respectati obligatiile impuse de instanta si sa nu mai savarsiti vreo infractiune,in caz contrar vi se va revoca suspendarea si veti executa pedeapsa de 2 ani.
V-a sfatuit bine avocatul, daca ati savarsit fapta, adica ati circulat pe drumurile publice dupa ce ati consumat bauturi alcoolice si din probe a rezultat o alcoolemie ce a depasit limita legala, atunci asta e pedeapsa 2 ani cu suspendare, in interiorul termenului de incercare de 4 ani sa nu mai intrati in contact cumva cu legea penala, altfel se revoca beneficiul suspendarii si pedeapsa de 2 ani se aditioneaza la noua pedeapsa aplicata. In concluzie, respectati legea cu sfintenie si cam atat.
Instanta a aplicat o pedeapsa de 2 ani inchisoare a carei executare a fost suspendata conditionat pe perioada termenului de incercare de 4 ani ( 2 ani pedeapsa aplicata plus un interval de timp de 2 ani conform disp.art 82 al. 1 c.pen.)
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Aplicarea unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei presupune din partea dvs., obligatia de a nu mai savarsi o alta infractiune pe perioada termenului de incercare.
Acesta este si motivul pentru care instanta va atrage atentia asupra disp.art 83 c.pen, adica acestea:
Art. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
.....................................................
Nu mi-e clar insa de ce nu ati uzat de disp.art 320 ind.1 c.proc.pen.- recunoasterea vinovatiei, pentru ca uzand de procedura simplificata aveati posibilitatea sa beneficiati de reducerea limitelor de pedeapsa cu 1/3.
Cum limitele de pedeapsa in cazul acestei infractiuni sunt situate intre un minimim special de 1 an si un maxim special de 5 ani , aceste limite s-ar fi redus cu 1/3 si astfel puteati sa obtineti o pedeapsa cu un cuantum mult redus fata de cel aplicat.

In privinta permisului de conducere, acesta se va anula, urmand sa aveti posibilitatea sa va prezentati la examan in vederea obtinerii unui nou permis de conducere , pentru toate categoriile avute anterior condamnari , dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Va multumesc mult de tot pentru explicatiile date....mi-ati fost de mare ajutor.....simonette12 multumesc in mod special....nu m-i s-a spus ca se poate reduce sentinta in acest mod .... am avut 5 infatisari in acest proces insa avocatul nu s-a prezentat decat in 2 din ele... in prima a cerut amanare ca a plecat in concediu... in a 2a a prezentat probele in a 3a a amanat pentru k nu a fost in localitate dupa care ne-a trimis pe noi la procurorul de caz sa cerem sa urgenteze pronuntarea(si bineinteles ca rau am facut pentru ca ne-a data afara din birou spunandu-ne: ce cautam noi la el si cu ce drept(avand dreptate pentru ca ar fi trebuit avocatul sa vorbeasca in numele nostru nu??))si tot asa.....am putea totusi sa mai facem ceva??pentru a mai scurta putin perioada?? sau e tarziu deja??
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
symo12, utilizator
De procedura simplificata nu se mai poate uza in acest caz in recurs, inculpatul avand aceasta posibilitate la instanta de fond, pana la inceperea cercetarii judecatoresti, putand sa declare personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea fapelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Acum ce se mai poate face , este un recurs pe reindividualizarea pedepsei aplicate, cu retinerea circumstantelor atenuante prev de art 74- 76 c.pen. si depunere in fata instantei de recurs de inscrisuri in circumstantiere ( daca nu s-au depus la instanta de fond ) sau inscrisuri noi fata de cele depuse la fond.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicatii sentinta laviniaelenab laviniaelenab va rog explicati-mi si mie ce inseamna sentinta si ce reprezinta cei 2ani si 8 luni durata termenului de incercare Solutia pe scurt: În baza art.305 alin.1 ... (vezi toată discuția)
De ce anume este conditionata suspendarea executarii pedepsei? fiddy fiddy Solutie: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu aplicarea art. 320/1 C.p.p. condamnă pe inculpatul x, la o pedeapsă de 1 an şi 6 ... (vezi toată discuția)
Suspendarea cond. a executarii pedepsei- reabilitare de drept pintenarug pintenarug Buna ziua Am urmatoarea sentinta definitiva, data in 18.12.2012: Solutie: Condamnă pe inculpatul P G, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe ... (vezi toată discuția)