Rog foarte mult sa imi dati si mie urmatoarele lamuriri:
Am un salariu mult mai mic decit mi s-a stabilit in 2010 sa platesc o pensie de intretinere .
1 daca am venit brut 800lei si net 601 lei iar salariu minim brut pe tara =750 cum
mi se va stabili 25%?din salariu meu net 601 sau din sal brut pe economie?
2 daca aduc de la banca ca am credit se ia in consideratie sau tot 25%ramine?
parca legea spune pina la 25%din salariu si nu 25 %
3 pot sa cer sa aduca si sotia adeverinta ei de salariu caci are un salariu mult mai mare ca mine
4 trebuie sa ii fac interogatoriu fostei sotii?sa o intreb ce? ca e de acord cu "micsorarea pensiei"?sau nu mai trebuie interogatoriu .
Va multumesc foarte mult celor care imi raspundeti !
Obligatia de intretinere are prioritate oricaror datorii.
Nu ati specificat daca pensia de intretinere v-a fost stabilita in cuantum sau in procent si nici daca mai aveti vrun alt copil in intretinere.
Daca pensia v-a fost stabilita in procent, o actiune de reducere din partea dv va fi admisa doar daca ati mai avea un copil in intretinere. O actiune de reducere motivat de faptul ca v-au scazut veniturile nu va fi admisa.
Daca aveti pensia stabilita in suma fixa, puteti promova o actiune de reducere prin care sa solicitati ca pensia sa fie calcultata raportat la venitul lunar net actual. Sau mai bine, puteti solicita ca pensia sa fie stabilita in procent, nu suma fixa, astfel evitati ca pe viitor sa mai aveti procese de majorare / micsorare in functie de fluctuatia veniturilor.
Formulati actiune de stabilire pensie in functie de venitul lunar realizat .
Invocati urmatorele disp.:
1.- potrivit art 529 al. 1 c.civ., intretinere este datorata potrivit cu nevoie celui o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.,
2.-potrivit al. 2 al aceluiasi articol, pensia de intretinere se stabileste pana la o patrime din venitul lunar net,
3.-potrivit art.527 al.2 c.civ. la stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinere se tine de veniturile si bunurile, acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale,
4.potrivit art.528 c.civ, starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere, pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.