avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua. fratele a decedat (nu are descendenti,parintii decedati ),iar eu doresc deschiderea succesiunii. cumnata mea a scos in 10 minute de la deces banii din contul fratelui pt a nu fi gasiti in timpul procesului (stia pinul cardului), iar pt inmormantare a facut o retragere de numerar dupa alt card de nevoi personale tot al fratelui desi avea si ea cardurile ei personale . intrebari;1-cum pot dovedii exact ora decesului si ora retragerii banilor? 2-avea dreptul cumnata sa opereze cu cardurile fratelui dupa deces? va multumesc .
Cel mai recent răspuns: mihaelaciocarlan , utilizator 10:40, 30 Aprilie 2013
Ordinul nr. 1.134/C/25.05.2000 al Ministerului Justitiei si nr. 255/04.04.2000 al Ministerului Sanatatii si Familiei prevăd că eliberarea certificatului medical constatator al morţii se poate face numai după trecerea a 24 de ore de la deces.

Prin urmare, stabilirea exactă a orei decesului (cel puţin în cazul de faţă) este greu de facut.

Totuşi, ridicarea sumei de bani în aceeaşi zi în care s-a produs decesul poate fi interpretată de instanţă. Iar retragerea sumelor de bani după data înmormantării nu ridică nici măcar probleme de interpretare.

Dovada existenţei sumelor de bani în cont şi a ridicării acestora de către soţia supravieţuitoare se va face la cererea instanţei către bancă, în cadrul procesului, sau la cererea notarului în cadrul dezbaterii notariale a succesiunii.

In plus fata de raspunsul pertinent al dlui avocat, as adauga si faptul ca exista mari sanse ca sumele de bani existente in acele conturi sa fie bun comun.
De asemenea, nu inteleg de ce considerati ca ar trebui platite cheltuielile de inmormantare din banii proprii ai sotiei si nu din sume existente in masa succesorala.
va multumesc pt raspunsuri dar tot nu inteleg -cumnata are drept sa mai scoata inprumuturi banesti dupa cardul de credit al fratelui decedat pt ca nu ar fi corect sa preiau datoriile facute de ia in numele fratelui ? pai asta ar insemna ca poate scoate maxim si pe urma sa fie trecuti ca pasiv succesoral?
D c sa fie tecuti in pasiv asta nu inteleg?! cel putin banii din contul din banca pe care nu avea credit de nevoie personale......
Pasivul succesiunii se suporta in cotele mostenite. In pasiv intra si cheltuilile de inmormantare facute exclusiv de unul din mostenitori.
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
ContSters250994, utilizator
pai asta spun si eu ca daca acei bani nu erau retrasi puteau intra in masa succesorala ai fratelui ca activ dar daca ea ia scos pe toti pt a nu fi gasite acele sume pe care fratele lea depus intrun cont iar pt inmormantare sa inprumutat dupa alt cont este corect/ nu stiu daca ma m facut inteleasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire dimabronia dimabronia buna ziua. sotul a decedat, eu in calitate de sotie am scos dupa moartea lui banii care erau pe un card de credit pt nevoi personale care la randul lui era ... (vezi toată discuția)
Procedura succesorala calituioana calituioana Buna ziua, In data de 23 aprilie tatal meu a fost gasit mort in locuinta sa din comuna Berca, jud. Buzau. Fratele meu vitreg a dat o declaratie la politie ... (vezi toată discuția)
Sucesiune voiculescueugen voiculescueugen Buna ziua . M-am tot interesat pe mai multe surse si vad ca nimeni nu poate sa-mi dea si mie un raspuns la problema mea , care este urmatoarea : In anul ... (vezi toată discuția)