avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Legalitate emitere facturi in avans
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Legalitate emitere facturi in avans

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea situatie
S-a incheiat un contract cu o firma pentru o prestare de servicii proiectare.Valoarea contractului este de 12000 lei.In contract este specificat ca se vor emite 3 facturi de avans iar la sfarsit se vor storna si se va emite factura de servicii.
Este corect se poate proceda in acest fel?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:15, 1 Mai 2013
De ce nu,daca in contract s-a prevazut o astfel de clauza. Banuiesc faptul ca acele 3 facturi de avans au fost intocmite pentru sumele efectiv incasate si nu sunt chiar in valoare totala de 12000 lei. In aceasta situatie ar fi trebuit ca aceste servicii sa fi fost aproape efectuate la data facturii a 3-a,sau chiar efectuate in totalitate,fapt ce trebuia sa conduca la intocmirea facturii finale[art.155 alin.(19) lit.r) din Codul fiscal].
In Codul fiscal avem:



ART. 155 Facturarea

[...]

(5) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:

a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;

b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condițiile art. 132 alin. (2) şi (3);

c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);

d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menţionate la lit. a) şi b).

[...]

(15) [...] persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă.



Deci, pentru avansuri trebuie sa intocmiti factura pana cel tarziu pe 15 a lunii urmatoare daca nu ati facut-o deja la data incasarii, asa cum vi se cere in contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans prin op pe baza de factura proforma zeita_zeita zeita_zeita Buna ziua, Am o mica nelamurire in legatura cu un avansurile achitate prin OP in baza unei facturi proforme. Exemplu: 1. Suma Totala al serviciului: 440 ... (vezi toată discuția)
Mai multe incasari, o singura factura? Florentinachivulet Florentinachivulet Buna ziua, Am urmatoare nelamurire, in urma unui contract un clinet imi comanda niste produse pentru care eu ii emit factura proforma (in care sunt ... (vezi toată discuția)
Avasuri de la clienti sanducatanas sanducatanas Am un client care in contul unor viitoare livrari de marfuri mi-a virat prin banca o suma de bani sa zicem 10.000 lei.Cum inregistrez in contabilitate aceasta ... (vezi toată discuția)