avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cit poate fi suplinit administratorul demisionar ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cit poate fi suplinit administratorul demisionar ?

in urma demisiei administratorului, incasarile sint facute de catre unul dintre membrii comitetului executiv.
1. cit timp poate fi mentinuta legal aceasta situatie de provizorat in administrare ?
2. este legal ca un membru al CE sa faca incasarile ?
3. demisia administratorului trebuia sa fie anuntata la avizier, pentru informarea proprietarilor si/sau locatarilor ?
4. care sint masurile legale impotriva presedintelui si comitetului executiv pentru neconvocarea adunarii generale in decursul primului trimestru, cf reglementarilor L230/2007 si HG1588/2007 ?
Cel mai recent răspuns: ContSters61266 , utilizator 22:19, 4 Martie 2009
Acestea sunt teme de discutie sau ati vazut asa ceva?
La punctul 4 am vazut presedinte tintuit in cuie batute in urechi pe zidul de langa usa de la intrare, cu o pancarda pe piept pe care scria: "presedintele asta n-a respectat legea 230 / 2007".
In primul rand demisia administratorului nu poate fi valabila decat in momentul in care are loc descarcarea sa de gestiune. Aceasta nu poate avea loc decat in Adunarea generala a proprietarilor (convocata legal) si daca este indeplinit cvorumul pentru a fi statutara, se va lua act de demisia administratorului pentru motivele ...., se va asculta raportul administratorului si va decide cu privire la alegerea unui nou administrator si cu privire la data intrarii in vigoare a demisiei vechiului administrator, raportat la data predarii-primirii gestiunii asociatiei.
Demisia vechiului administrator nu poate intra in vigoare decat la data la care are loc predarea-primirea gestiunii noului administrator ales de Adunarea generala sau de comitetul executiv.
Administrator al unei asociatii de proprietari nu poate fi oricine, iar Legea nr. 230/2007 precizeaza in mod expres acest lucru:
Art. 35. - (1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art. 21 alin. (2) si ale art. 22.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
(3) Candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nicio condamnare.
(4) Comitetul executiv adopta decizii asupra cuantumului salariilor, al indemnizatiilor si al eventualelor premieri care se acorda personalului incadrat cu contract individual de munca, precum si asupra valorii si a modalitatilor de contractare, in cazul in care administrarea cladirii este asigurata de persoane juridice, in limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala a proprietarilor.
(5) De asemenea, comitetul executiv decide si asupra acordarii unor drepturi banesti membrilor asociatiei de proprietari care desfasoara activitati lucrative folositoare acesteia, in limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala a proprietarilor.

Conform dispozitiilor art. 55 din acelasi act normativ:
Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.
Pe cale de consecinta, ceea ce se intampla in cadrul asociatiei dv. este o ILEGALITATE, iar cine a semnat demisia vechiului administrator si cine a preluat gestiunea acestuia, daca nu este atestat de Primarie ca administrator, va raspunde conform dispozitiilor art. 56 alin. 1 lit. b din acelasi act normativ, cu sanctiunea prevazuta la art. 56 alin. 2, respectiv cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei. ;)
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Corina Capotã, Avocat
felix34 a scris:

in urma demisiei administratorului, incasarile sint facute de catre unul dintre membrii comitetului executiv.
1. cit timp poate fi mentinuta legal aceasta situatie de provizorat in administrare ?
2. este legal ca un membru al CE sa faca incasarile ?
3. demisia administratorului trebuia sa fie anuntata la avizier, pentru informarea proprietarilor si/sau locatarilor ?
4. care sint masurile legale impotriva presedintelui si comitetului executiv pentru neconvocarea adunarii generale in decursul primului trimestru, cf reglementarilor L230/2007 si HG1588/2007 ?


Ma bucur sa va raspund d-le Felix mai ales ca am trecut prin asa ceva si am intors legislatia pe toate partile si chiar am cerut sprijinul biroului de indrumarea asociatiilor di primarie.
1. Administratorul poate sa-si dea demisia oricand , respectand termenul de 15-30 zile care a fost prevazut in contractul de munca, fara sa motiveze si fara sa ceara aprobarea cuiva. Poate sa plece din tara, poate sa se imbolnaveasca, poate sa treaca pe lumea cealalta. Nu trebuie sa astepte adunarea generala. El este angajat de comitet si nu de adunarea generala. Demisia o prezinta presedintelui.
Noi am dat anunt ca angajam administrator si timp de 3 luni (in care am avut mai multi candidati) , pana am angajat un administrator, membrii comitetului i-au preluat atributiunile.
2. Un membru al comitetului poate prelua casieria, altul rezolva problemele cu furnizorii, banca, apometrele, etc. Noi asa am procedat conform Normelor metodologice "Art. 17 (8) Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze."
3. Noi am anuntat si la avizier pentru a vedea poate gasim sa angajam un administrator dintre proprietari si sa stie toti ca fostul administrator nu mai are ce cauta la ei.
4. Pentru ca presedintele si comitetul nu a convocat adunarea generala in primul trimestru, convocati dv adunarea generala cu semnatura a 20% dintre proprietari si luati masura de ai destitui din functii alegand alt presedinte si alt comitet.
Succes.
halal administrator sinteti doamna elga ... instigati la nerespectarea legii. probabil ca veti fi cea de-a doua persoana in aceasta postura. va reamintesc ca , in conformitate cu L230/2007 :
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.

de asemeni :
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;

atitudinea dvs, doamna elga, dovedeste cumva respect pentru lege si respectarea acesteia ?
nu sint teme de discutie, ci sint ultimele incalcari ale legii de catre presedinte si comitetul executiv. deocamdata intrunirea adunarii generale nu a avut loc si nici nu sint sanse sa se infaptuiasca. o sa va tin la curent cu desfasurarea acestei AG
doamna cora,
in cea mai mare parte din cele scrise de dvs aveti dreptate, insa se pare ca ati confundat demisia presedintelui cu cea a administratorului. procedura respectiva de demisii este pt presedinte, nu pt administrator, presedintele fiind cel care a fost ales in adunara generala.
conform L230 si HG 1588, administratorul este angajat de comitetul executiv si, implicit, isi poate depune demisia acestui organism al asociatiei, nu al AG

domnule adriantot,
daca pleaca pe lumea cealalta, administratorul nu are nevoie de termenul de 15-30 zile inaintea evenimentului (glumeam) :D
acum vorbind serios ... au fost nenumarate sedintele CE in care au fost luate anumite decizii care nu au fost comunicate la avizier, desi este ditamai avizierul si este aproape gol. presedintele nu afiseaza acolo decit ceea ce-i convine
in ceea ce priveste convocarea AG, nu o voi face pentru ca si asa z zis ca sint impotriva lui. eu nu fac altceva decit sa-i contorizez ilegalitatile comise anul de presidentie pe care tocmai l-a implinit. cea mai mare ilegalitate a fost ingradirea drepturilor proprietarilor. anul trecut chiar am deschis un topic pe aceasta tema ... am vru sa depun, in doua luni consecutive, contestatie la calculul intretinerii si, desi m-am prezentat cu actul in dublu exemplar la biroul asociatiei la orele de incasari, in prezenta a 3 martori (in afara de el si administrator), a inceput sa tipe si nu a vrut sa-mi primeasca si sa-mi inscrie contestatie pentru a-mi pune data pe exemplarul meu. ulterior le-am trimis pe adresa asociatiei, prin recomandata postala, dar nu a dorit nici de aceasta data sa le primeasca. si astea sint numai doua exemple de incalcari flagrante ale legii. nu am vrut sa deschid proces deoarece nu am timp de umblat prin tribunale, fiind toata ziua plecat de acasa.
ceea ce am vrut eu a fost numai sa mi se respecte legea si, daca tot s-a dorit a fi aparatorul legii, sa fie un exemplu de urmat, respectind-o, nu incalcind-o cu regularitate.

Alte discuții în legătură

Angajarea administratorului titisha titisha Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedam? kuriaky kuriaky La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)
Demis din comitetul executiv al unei asociatii absentnemotivat absentnemotivat Buna ziua, Azi am fost instiintat telefonic de catre presedinta asociatiei ca voi fi demis din Comitetul executiv pe motiv ca nu imi indeplinesc ... (vezi toată discuția)