avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare adoptie

As vrea sa expun pe scurt situatia parintilor mei care au adoptat un copil in urma cu 12 ani. Faptul s-a petrecut in conditiile in care copilul (pe atunci avea 2 ani) se afla in plasament la o ruda de-a parintilor mei. Fiindca s-au atasat de baietel care dupa parerea lor nu era suficient de bine ingrijit la asistenta maternala (existau probleme legate de comportament indecent al copiilor naturali majori ai acesteia in prezenta copilului dar si neglijarea nevoilor fizice ale acestuia) au hotarat de comun acord sa-l adopte, pe atunci aveau 55, respectiv 54 de ani.
Fiind destul de varstnici si mult prea toleranti cu el, nu au reusit sa-i tina in frau tendintele rebele, asa ca acum, la aproape 14 ani, copilul este dupa parerea mea pe drumul catre delicventa ( absenteism scolar, situatie de corijenta la 5 obiecte, consum tabagic, asocieri nepotrivite, lipseste de acasa pana la ore tarzii etc.) iar parintii mei sunt depasiti de situatie in toate sensurile.
Parintii naturali ai copilului sunt alcoolici, decazuti din drepturile parintesti, au avut 5 copii care au fost preluati de institutiile statului, totusi ultimul lor copil (al 6-lea) a ramas la ei. Locuiesc in conditii extrem de modeste (locuinta la tara, un fel de sopron fara curent electric ori sursa proprie de apa).
Sigur ca s-au incercat multe variante de a-l responsabiliza (inclusiv consiliere psihologica), parintii mei avand speranta ca el s-ar putea reabilita, insa eu vad progresul lucrurilor intr-o cu totul alta directie.

As vrea sa stiu in ce mod s-ar putea proteja parintii mei de el, in cazul in care devine violent fata de ei (sau cum s-ar putea preveni asa ceva). Legea adoptiei pare facuta doar in interesul adoptatului, am citit undeva totusi ca adoptatul are atat drepturile dar si indatoririle pe care si copiii naturali le au fata de parintii lor. Ce-ar insemna asta? In ce sens se aplica la minori?
Cine ii apara pe adoptatori de adoptat daca situatia o cere?

Am citit in lege ca anularea adoptiei sau desfacerea ei sunt posibile doar daca sunt in interesul copilului si e evident ca in cazul nostru, nu ar fi asa.

Ar fi posibila o repunere in drepturi a parintilor lui naturali (ma gandesc ca din moment ce le-au lasat ultimul copil, s-or mai fi potolit si ei) cu intoarcerea copilului la ei daca si el este de acord? Parintii mei ar fi dispusi sa-i construiasca la parintii lui o locuinta decenta si sa-l ajute financiar pana pe la 20 de ani, cand ar fi apt sa munceasca singur.

Dupa toate modificarile aduse legii adoptiei, ramane valabil ca parintii au datoria sa-l intretina pe adoptat pana la 18 ani, iar in cazul ca urmeaza studii superioare, pana la terminarea acestora?

Este posibila dezmostenirea lui? Sau s-ar considera un fel de abandon?
Ar putea parintii mei sa ne ofere mie si sorei mele prin act de vanzare-cumparare proprietatile lor sau are si el un drept absolut la acestea?

Are varsta de 14 ani pe care urmeaza sa o implineasca in iunie vreun rol, schimba ceva?

Va multumesc anticipat pt. eventualele lamuriri si solutii.
Nu veti reusi anularea sau desfacerea adoptiei. Parintii biologici cred ca teoretic l-ar putea adopta, insa nu e in interesul copilului sa creasca in acele conditii si cu parinti cu trecutul lor.
N-au incotro parintii dvs decat sa incerce in continuare sa-l aduca pe calea cea buna, situatia fiind creata si cu vina lor.
De intretinut sunt obligati sa-l intretina pana la 18 ani, apoi pana la cel tarziu 26 daca urmeaza cursuri si nu se intretine prin munca.
Parintii pot sa va vanda proprietatile lor, daca va exista si o dovada a pretului incasat, nu va avea succes daca ataca actul de vanzare dupa decesul parintilor.
In mod legal, baiatul isi mosteneste parintii, avand drepturi egale cu dvs, asta daca nu se face vinovat de fapte grave fata de cel ce lasa mostenirea- atentat la viata, lasarea fara ajutor .

La 14 ani, minorul capata capacitate de exercitiu restransa, poate semna actele alaturi de parinti. Tot de la aceasta varsta minorul raspunde penal daca se constata ca a avut discernamant, daca si-a dat seama de consecinta faptei lor. De la 16 ani raspunde penal ca si majorul.
La implinirea varstei de 18 ani, daca nu mai e la scoala, parintii pot cere chiar evacuarea lui din casa, daca traiul impreuna nu mai e posibil.
Pot cere chiar un ordin de restrictie si protectie.. ma gandesc ca daca nu-l pot stapani la 13 ani.. la 18 va fi cu atat mai greu.

Sa ceara sprijin si la DGASPC.

Va multumesc mult pt. clarificari.
Doamna, in legislatia noastra nu exista protejarea adultului in fata copilului. Parintii au fost la consiliere? Ca ei par a avea nevoie de ceva indrumari de a fi responsabili fata de copilul lor.
Copilul ala cata consiliere a avut? Bani e tigari de unde are?
Pe dv. ce va preocupa mai mult, parintii, fratele sau averea? Caci pentru unele mergi intr-o directie, pentru cealalta in alta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea pe numele mea a copilului 1630817274794 1630817274794 Sunt recasatorit,iar sotia din casatoria anterioara are un copil de 12 ani aflat in crestere si educare,pentru care fostul sot a fost obligat la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi mama minora adrianperca adrianperca Buna ziua, Situatia noastra este urmatoarea: Sotul are un copil inafara casatoriei cu o fata, minora, la momentul nasterii copilului varsta acesteia era de ... (vezi toată discuția)
Buna seara! schimbare nume minor Alexcon93 Alexcon93 Am o problema mai dificila de rezolvat.As dori sa trec copilul prietenei mele cu care sunt in concubinaj pe numele meu sau cel putin sa apar la numele de tata ... (vezi toată discuția)