Va sfatuiesc sa va angajati pentru inceput un contabil.
De ce?
In aceasta perioada apar mai multe modificari ale codului fiscal.
Eu prefer sa fiu mai prudent la inceput daca nu am experienta.
Bineinteles aveti posibilitatea sa va ocupati dvs de contabilitatea primara,dar va sfatuiesc sa faceti un curs de contabilitate .
Este f. greu in ziua de azi sa auzi diferite opinii si de fiecare data sa vezi ca mai descoperi ceva nou si incomplet.
Succes
Buna ziua,
Mai intai am sa incerc sa va raspund la intrebarea cu nr. 4. Potrivit art. 34 alin. (1) se prevede ca somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Indicatorul social de referinta este de 500 lei
Referitor la PFA se platesc urmatoarele contributii:
1. Impozit pe venit din activitati independente
ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.
Cota de impozit este de 16%. Trebuie sa cititi in Codul Fiscal care cheltuieli sunt deductibile si ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a fi deductibile. Unele cheltuieli sunt deductibile limitat. Este foarte mult de dezvoltat si nu este loc aici.
ART. 49 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
(1) În cazul contribuabililor care realizează venituri comerciale definite la art. 46 alin.(2) venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.
(2) Ministerul Finanțelor Publice elaborează nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice, în conformitate cu activitățile din Clasificarea activităților din economia națională — CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările ulterioare. Direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București au următoarele obligații:
a) stabilirea nivelului normelor de venit;
b) publicarea acestora, anual, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui în care urmează a se aplica.
2. Contributia la sanatate 5,5%, calculata in functie de sistemul de impunere pentru care s-a optat:
- in sistem real (venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale - diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale)
- impozitarea la norma de venit - valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, care nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
3. CAS 31,3% din venitul declarant,
Baza lunara de calcul pentru CAS este venitul declarat care trebuie sa se fie intre urmatoarele limite:
- plafon minim = 35% din castigul salarial mediu brut
- plafon maxim = de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu se datoreaza CAS.
Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru
8) Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente sunt obligaţi să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidenţa contabilă, şi să completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, Registrul-inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislaţia în materie.
(9) În Registrul-inventar se trec toate bunurile şi drepturile aferente desfăşurării activităţii.
Sper sa va fie util, macar sa stiti de unde incepeti.