Locuiesc intr-un bloc cu 44 apt, cu vecini fff dificili, pusi pe scandal si recalcitranti....Acum 7 ani am adoptat 2 catei fff inteligenti si frumusei foc pe care i-am luat in apt meu....Problema vecinilor este ca mai fac si galagie ca orice caine si mai ales ca nu-i suporta pt ca sunt rai.......de aceea acum vreo 4 au aprobat in adunarea generala a asociatiei sa se plateasca pt fiecare caine contributia la gunoi acestia fiind asimilati oamenilor...Anul trecut s-a decis separarea gunoiului, incheind astfel contracte indivu=iduale cu firma de salubritate si platind direct la aceasta si nu prin asociatia de proprietari...in acel moment am dezbatut in sedinta adunarii generale si problema platii pt caini precizand ca o consider nelegala si nefondata din 2 puncte de vedre...in rpimul rand pt ca nu ni s-a adus un temei legal (legea) in baza caruia sunt obligata sa platesc pt ei si in al 2 lea rand pt ca nu-si mai are rost din moment ce gunoiul nu-l mai pltim la asociatie...in acea sedinta s-a aprobat scoaterea cainilor de plata...Acum proprietarii vor ca in sedinta urmatoare sa se discute si probleme reintroducerii cainilor la plata neinvacand nici de aceasta data un temei legal...singurul aspect precizat atunci ar fi fost ca in legea Asociatiilor de proprietari se prevede ca Ad. Gen. poate lua decizii cu privire la orice aspect....(sau ceva asemanator...nu mai retin exact)...
Aveti idee ce pot face in acest caz...nu as vrea sa platesc pt ei si nu stiu cum sa fac....Este pana la urma legal ce fac ei?Exista vreo lege care sa impuna acest lucru?Si daca da care?
As vrea sa precizez ca nu este vorba de bani ci de faptul ca nu mi se pare corect.....cainii nu sunt oameni...fac mirezie este adevarat dar si omul face nu mai zice nimeni nimic......Ce pot face?....ajutati-ma va rog...este urgent.....si sunt fff necajita.....:sorry::sorry::sorry:
IMI CER MII DE SCUZE CA M-AM REPETAT DAR NU MA POATE AJUTA SI PE MINE UN AVOCAT IN DOMENIU? VA ROG MULT......:sorry::sorry::sorry:
Si as fi vrut sa mai stiu daca este legal sa fie pusi la plata si pt energia de la lift care se consuma...mi s-a adus in vedere faptul ca folosind liftul ar trebui sa plateasca si pt acesta deoarece se folosesc si ei de aceste lucruri....(vreau sa precizez ca locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje si deci avem lift in functiune pe care-l folosim cu totii).....Va multumesc mult pt intelegere....
1 si 2. In lege nu se prevede obligativitatea "platilor” in plus la intretinere pt animale de companie (desi, unele primarii visau sa puna la plata si hamsterul – chiar nu glumesc! Ceea ce denota, de fapt, ca unii locatari de bloc au "cunostinte” pe te miri unde si inceraca marea cu degetul sperand la vreo "dulce razbunare” impotriva unui batran singur care are un caine langa el... (un fel de a spune).
Nu prevede legea, dar exista, in unele localitati – nu in toate, ceea ce e semn bun! – hotarari ale adm publice locale care permit trecerea cainilor la intretinere daca se prevede expres in statutul asociatiei (hotarare luata cu majoritate de voturi in ad gen – iar daca la aceasta ad "majoritatea” s-a dovedit a fi ceva de genul 3 din 5 prezenti instanta nu va da castig de cauza asociatiei care vrea cainii pusi la plata – daca acesti caini mai au si pedigree sansele scad mai mult pt asociatie...)
In spiritul legii... Ups! Nu prea functioneaza nici in litera ei... Umanitate? Hai, domnilor si doamnelor? Si cand ne gandim catzi mi-ar sari in cap daca as afirma ca omul se trage din maimuta! Cati dintre vecinii care urla – la propriu – cand vad un om cu un caine in lesa, dar merg si se inchina la biserica, ba se mai si saluta intre ei cu "Doamne ajuta”.
In alta "dezordine de idei”, cand un cetatean isi plimba cainele prin zona verde si acest caine isi face nevoile in iarba, pe domeniul public, unde nu e parc, si nici oamenii nu se plimba de regula – doar cei care isi plimba cainii – iar se urla la ei, ca n-au voie! Au voie pe domeniul public, dar: in unele orase, prin hotararile adm publice locale, proprietarul de caine trebuie sa ridice rahatul de pe zona asfaltata, pietruita etc, sau din zona verde folosita pt "picnic” – da, pt picnic, insa romanii mai au inca in minte tablitzele pe care scria "Nu calcati iarba”! Prin zone "inapoiate”, unde cetatenii pastreaza iarba pt a o vedea verde, mai exista asemenea tablite...
Apoi, in alte orase, prin hotararile la nivel local se cere adunarea rahatului si... aruncarea lui in cosul de gunoi... Care cos de gunoi? Bipezii lasa intregi multe cosuri de gunoi? Rahatul lasat de copii pe la colturile blocurilor sau prin iarba verde cine il aduna? La bipezii care doar ca nu-ti bat in geam pt a-ti cere hartie igienica cine urla, ca la proprietarii de caini? Se tzipa, de regula, la persoane despre care iti imaginezi ca nu vin sa-ti mute gura la spate – nu se va striga niciodata la un "malac” care-si poarta dulaul la kk pe zona verde – domeniu public – de pe langa blocuri.
Acestea fiind scrise mai ramane sa scriu ca multi stiu ei ceva, dar nu stiu bine si, in loc sa se informeze incearca sa strice si viata celorlalti.
Intreb: cu ce deranjeaza kk de caine in zona verde de pe marginea unui bulevard? Pute? Nu prea cred – in plus, e biodegradabil si ingrasa firul ierbii...
Le dau dreptate, insa, celor care nu vor kk pe trotuar – asta chiar e nesimtire. Dar in iarba, pe unde nu circula nimeni si kk nici nu se vede daca nu-l cauti special?!
Eu zic ca ati uitat degetele pe tastatura....:) NU degeaba. O explicatie ampla, de bun simt si lamuritoare.
As vrea sa completez cu inca ceva. In Bucuresti s-a desfasurat anul trecut, inainte de alegerile locale actiunea "gardul". S-au schimbat gardurile imprejmuitoare ale blocurilor (inainte erau facute care-cum avea gustul si posibilitatea cu gauri destul de mari, prin care cainii puteau intra in spatiul verde unde isi faceau nevoile) cu unele mai fatzoase, dar impenetrabile de catre catei. Si atunci....astia unde sa-si faca nevoile?? Pe trotoare, pe rotile masinilor, pe stalpi...si pe-te-miri-unde. Stapanii lor, invatati ani de zile sa iasa cu catelul legat doar in lesa si el cu mainile in buzunare sau cu telefonul la ureche ar fi pus in situatia sa-si mai ia din casa un accesoriu strict necesar: o punguta si o lopatica (eventual) pentru stransul "materiei biodegradabile, cum bine ziceti ....:)...si sa si faca un mic efort. Ei !!!! Aici-e-aici !!!. Cum sa mergi cu telefonul la ureche si in acelasi timp sa strangi rahateii cateilor? Asta nu-i de demnitatea lor si atunci "se fac ca ploua". Daca primariile nu ar fi avut nefericita idee cu gardurile, acum nu mai exista aceasta problema. ...:)) Iata genul de situatie cu "dus-si-ntors".
1..2..nu am inteles sensul..adriane,..dar legea spune clar setrec la intretinere PERSOANELE care au stat mai mult de 15 zile..e greu de inteles? si doamna olga..nu exista lege pt aruncarea gunoiului in spatii publice?ce fac inspectorii de sector de la primarie?
dle trope o hotarare a adunarii gen nu poate fi paralela cu legea..si daca este conf legii aceasta hotarare,trebuie modificat STATUTUL,incat acesta sa cuprinda modificarea respectiva.Si statutul se poate modifica cu acceptul a ..2/3 din NUMARUL TOTAL al membrilor,si inregistrat la judecatorie.Altfel,in fata instantei,la recuperarea debitelor,asociatiile vor pierde..
Ehehe, dna elga50! Avand in vedere cum se prezinta prea muti dintre noi aproape ca am convingerea ca acele garduletze au fost bine... gandite – pt ca zazania sa nu se termine... Cand locatarii se cearta intre ei se poate construi langa ei un bloc de 20 nivele si vor observa prea tarziu – tot uitandu-se dupa kk... Plus ca, prin hotararile cele destepte – date cf legii in care se face scriere despre curatenia (?!?) oraselor – se "prezice” o anumita conditie privind dreptul de a interzice kk de caine pe te miri unde: aceea ca autoritatile locale se obliga (?!?) sa amenajeze – pe cartiere – zone speciale pt plimbatul cainilor (adica, ingradite). Pt ca n-au chef sa dea banii pe asa ceva, au pus-o de niste gardulete...
Sa scriu ca se incearca manipularea anumitor categorii? Poate ar fi prea mult... Dar, oare, despre ce e vorba?
Oricum, din punctul meu de vedere neintelegerile pe kk de caine sunt de kk: ceva de genul "Tzara arde si mie-mi polueaza cainii iarba”.
Constatare in practica: un bloc vechi, cu subsol umed, plin de gandaci (si) prin apartamente... Intre 28 de apartamente pe o scara, trei nu aveau picior de gandac... Motivul? Familiile care locuiesc acolo aveau: doua caine, una pisica... Seful echipei care a venit cu deratizatul, de la "sanepid”, a zis ca e adevarat: gandacii simt prezenta fiintelor pt care ei sunt hrana sigura... Ca o fi pe bune, ca n-o fi, dar pe controlate: familiile respective aveau animale in casa si nu aveau gandaci! Acum, pe scara respectiva sunt 5 familii care au caini mici... si nimeni nu tzipa la ei... Nu se tzipa nici inainte pt ca oamenii de pe acolo au ocupatie...
daca ati fost trecuta la intretinere,dati in judecata si cereti recalcularea cheltuielilor...solicitand in instanta copie dupa statutul asociatiei,si articolul din lege care prevede lucrul asta
Legal nu au voie sa se treaca animalele la plata intretinerii.Aveti toate sansele sa castigati.Puteti sa anuntati presedintele ca va pierde si ca va plati 15..2000 lei cheltuieli de judecata.
In rest vad ca toti se mira ,dar nu stiu ce spune legea...intradevar este un forum de discutat discutii..Cred ca este bine sa ne unim ,si sa incercam sa facem sa functioneze asociatiile in spiritul legii si al umanitatii...Prin schimb de impresii si experiente,putem face un pas inainte..
domnule proprietaru ... inca o data dovediti ca nu cunoasteti legea 230 si HG 1588
primul pas este contestarea calcularii intretinerii in termen de 10 zile de la data afisarii ei la avizier (la care ar trebui sa primiti un raspuns in maxim 7 zile de la data depunerii contestatiei) si abia apoi, dupa ce primiti raspuns negativ de la comitetul executiv (cel care ar trebui sa judece contestatia, nu presedintele) sa actionati in instanta asociatia
Caine la cheltuieli
lumi007
Buna ziua.
As dori sa aflu cat este de legal faptul ca Asociatia de Proprietari a blocului in care locuiesc a decis sa treaca cainii la cheltuieli, exact asa ... (vezi toată discuția)