avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie copil 1-3 ani.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie copil 1-3 ani.

Suntem casatoriti de 2 ani si nu am avut copii,va rugam sa ne indrumati cum putem sa adoptam un copil.
Avem serviciu amandoi,suntem cetateni romani si avem locuinta proprie.
Care sunt conditiile adoptiei unui copil?
Ca sa aveti o imagine de ansamblu asupra adoptiei, este bine sa cititi modificarile si complectarile aduse prin Legea nr.233/2011, la vechea lege nr. 273/2004

www.avocatnet.ro/content/art...

Familia adoptatoare va fi evaluata, conform art.19

(1) Evaluarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare reprezinta procesul prin care se realizeaza identificarea abilitatilor parentale, se analizeaza indeplinirea garantiilor morale si a conditiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum si pregatirea acestora pentru asumarea, in cunostinta de cauza, a rolului de parinte
(2) Odata cu evaluarea prevazuta la alin. (1) vor fi analizate si caracteristicile psihologice, sociale si medicale ale celorlalti membri ai familiei sau altor persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul, precum si opinia acestora cu privire la adoptie
(3) Evaluarea se realizeaza pe baza solicitarii adoptatorului sau familiei adoptatoare de catre directia de la domiciliul acestora si trebuie sa aiba in vedere:
a) personalitatea si starea sanatatii adoptatorului sau familiei adoptatoare, viata familiala, conditiile de locuit, aptitudinea de crestere si educare a unui copil;
b) situatia economica a persoanei/familiei, analizata din perspectiva surselor de venit, a continuitatii acestora, precum si a cheltuielilor persoanei/familiei;
c) motivele pentru care adoptatorul sau familia adoptatoare doreste sa adopte;
d) motivele pentru care, in cazul in care numai unul dintre cei 2 soti solicita sa adopte un copil, celalalt sot nu se asociaza la cerere;
e) impedimente de orice natura relevante pentru capacitatea de a adopta

Locuim singuri si avem locuintele in proprietate,suntem cu studii superioare si nu avem cazier.
Cat dureaza un proces de adoptie?
Daca dupa instituirea masurii de protectie speciala a trecut un an si parinti nu au fost gasiti, un minor poate fi declarat adoptabil.
Cea mai scurta perioada, este cea in care minorul a fost inregistrat din parinti necunoscuti si a fost declarat adoptabil. Acesta poate fi adoptat in 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere.
Deasemenea in cazul in care parintii biologici si rudele acestuia pana la gradul IV declara ca nu isi asuma cresterea si ingrijirea acestuia, minorul poate fi declarat adoptabil. (declaratia scrisa sa nu fie retrasa in termenul de 60 de zile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie iconita iconita Buna seara !Sunt pensionara, am 68 de ani. Asi dori sa stiu daca la acesti ani eu pot adopta o fetita.Am un baiat mare care este la casa lui, deci stiu cum se ... (vezi toată discuția)
Adoptie major mirustefi mirustefi Buna? Se poate adopta o fata in varsta de 24 de ani, ai carei parinti au decedat de mult si care a fost data in plasament la o Fundatie din Suceava. ... (vezi toată discuția)
Adoptie copil crisf crisf Buna ziua, As dori sa infiez o fetita de 1 saptamana, nascuta in Romania, a carei mama este studenta in Romania, dar este cetatean al Rep. Moldova. Tatal nu a ... (vezi toată discuția)