avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie

Buna seara !Sunt pensionara, am 68 de ani. Asi dori sa stiu daca la acesti ani eu pot adopta o fetita.Am un baiat mare care este la casa lui, deci stiu cum se creste un copil.Sunt divortata de cand fiul meu avea 2 ani, nu mi-am refacut viata, am pus accent pe munca mea de raspundere, plata unui apartament mare si educatia fiului meu..
Intrebare ! Fiind singura si avand anii mentionati mai sus, credeti ca am sansa sa pot infiia aceea fetita ?
Astept raspunsul dvs., multumindu-va anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:38, 2 Iulie 2017
Puteti incerca.

Art. 12. -
(1) Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanțiile morale, precum și condițiile materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului.

(2) Îndeplinirea garanțiilor și condițiilor prevăzute la alin. (1), precum și existența abilităților parentale se certifică de către autoritățile competente prin eliberarea atestatului prevăzut la art. 16 alin. (4), cu ocazia evaluării realizate potrivit prevederilor prezentei legi.

Art. 16. - Referințe în cărți (1)
(1) Evaluarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare reprezintă procesul prin care se realizează identificarea abilităților parentale, se analizează îndeplinirea garanțiilor morale și a condițiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum și pregătirea acestora pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte.

(2) Odată cu evaluarea prevăzută la alin. (1) vor fi analizate și caracteristicile psihologice, sociale și medicale ale celorlalți membri ai familiei sau altor persoane care locuiesc împreună cu solicitantul, precum și opinia acestora cu privire la adopție.

(3) Evaluarea se realizează pe baza solicitării adoptatorului sau familiei adoptatoare de către direcția de la domiciliul acestora și trebuie să aibă în vedere:
Modificări (1)

a) personalitatea și starea sănătății adoptatorului sau familiei adoptatoare, viața familială, condițiile de locuit, aptitudinea de creștere și educare a unui copil;

b) situația economică a persoanei/familiei, analizată din perspectiva surselor de venit, a continuității acestora, precum și a cheltuielilor persoanei/familiei;

c) motivele pentru care adoptatorul sau familia adoptatoare dorește să adopte;

d) motivele pentru care, în cazul în care numai unul dintre cei 2 soți solicită să adopte un copil, celălalt soț nu se asociază la cerere;

e) impedimente de orice natură relevante pentru capacitatea de a adopta.

(4) În cazul unui rezultat favorabil al evaluării, direcția va elibera atestatul de persoană sau familie aptă să adopte, care se constituie ca anexă la dispoziția directorului general/executiv al direcției.

Art. 18. -
(1) Rezultatele evaluării prevăzute la art. 16 se consemnează într-un raport final de evaluare a capacității de a adopta a solicitantului, care conține și propunerea privind eliberarea sau neeliberarea atestatului. Raportul se întocmește în maximum 120 de zile de la depunerea cererii de evaluare și se comunică solicitantului.
Modificări (1)

(2) În cazul unui rezultat favorabil al evaluării, direcția emite dispoziția privind eliberarea atestatului.

(3) În cazul unui rezultat nefavorabil al evaluării, adoptatorul sau familia adoptatoare poate formula contestație în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea raportului prevăzut la alin. (1).

(4) În cazul în care rezultatul evaluării nu este contestat în termenul prevăzut la alin. (3), direcția emite dispoziția privind neeliberarea atestatului.
studiati in amanunt legea adoptiei

[ link extern ]

Multumesc pt. raspuns, este vorba de legea 273/2004 pe care eu am citit-o.Eu am facut referire la varsta mea inaintata daca am o sansa sa pot adopta un copil.Conditiile le stiu, ramane aceiasi intrebare. Varsta mea !

Daca ati citit, ati vazut ca nu e specificata varsta maxima, noi de ce am pune o bariera, daca legea nu o face ?
In urma evaluarii, veti avea un rezultat ca da sau ba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie copil crisf crisf Buna ziua, As dori sa infiez o fetita de 1 saptamana, nascuta in Romania, a carei mama este studenta in Romania, dar este cetatean al Rep. Moldova. Tatal nu a ... (vezi toată discuția)
Adoptia unui copil reptila reptila buna seara, asi dori sa adopt un copil dintr-o familie cunoscuta, ambele familii suntem de acord, care este procedura? imi trebuie un atestat? unde ma pot ... (vezi toată discuția)
Adoptie copil 1-3 ani. claudiughebauer claudiughebauer Suntem casatoriti de 2 ani si nu am avut copii,va rugam sa ne indrumati cum putem sa adoptam un copil. Avem serviciu amandoi,suntem cetateni romani si avem ... (vezi toată discuția)