avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pe marginea prapastiei- probleme cu copilul minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pe marginea prapastiei- probleme cu copilul minor

M.am casatorit in 1995 si am divortat in 2005 ! in urma casatoriei am un fiu , care a ramas in custodia mamei, mai precis la bunica materna , mama fiului plecand in strainatate ! cat a fost copilul mai mic situatia a fost sub control , dupa..au inceput problemele! apar rezultate slabe la scoala.. apoi copilul incepe sa puna mana asemanator mamei ! cu toate ca am drept prin justitie de vizitare minor pe care l.am obtinut in urma unui an de tribunal, nu reusesc sa fac progrese in putinele momente in care santem impreuna ! ultima oara cand a fost la mine , adica in vacanta de primavara, am fost in targul de masini, ne.am plimbat kilometri cu bicicletele, am foswt in vizita, etc ! Dupa aflu ca in asociere cu alti copii din sat savarseste un furt iar politia stalileste ca parintii copiilor implicati sa plateasca cate 100 ron amenda! In discutile telefonice de dupa eveniment cat si in urma vizitei facute de mine la scoala, nu am reusit mai nimic in stabilizare ! in una din discutiile telefonice, mama fiului ii ia telefonul si cu ton autoritar imi spune ca nu mai are ce sa faca cu el si ca mi.l va da mie.. apoi pt ca deja aflase de amenda imi spune ca pt plata amenzii ii va vinde telefonul si bicicleta pt a o plati ! Pt ca telefonul si bicicleta sunt cumparate de mine, i.am zis ca este exclus si sa vanda ce a cumparat ea ! am mai apucat sa.i spun ca eu nu ma debarasez de copil ..apoi mi.a inchis tel. De atunci inchis este, nu mai rasp la el ! Ieri ma intalnesc intamplator cu el intr.o zona de agrement ,iar acesta refuza sa ma recunoasca ! intrebare este , ce as putea face legal ,tinand cont ca acesta este in clasa a 7 a, exact cand e in plina formare ??!! multumesc !
Nu pot sa dau sfaturi legale pe aceasta tema, dar pot sa va dau cateva sfaturi parintesti, avand un copil cu aceeasi varsta.
Se pare ca in jurul varstei de 13-14 ani apar schimbari in comportamentul copiilor, chiar si al celor din familii nedestramate. Suntem o familie normala, fara probleme materiale, fara certuri, iar copilul cu rezultate foarte bune la scoala. Cu toate acestea, copilul nu este dispus sa ne mai asculte, sa mai discute cu noi cum o facea pana acum, sa ne spuna de toate bucuriile si nefericirile lui, este vesnic nemultumit. La scoala sunt probleme intre colegi, grupul bun, grupul rau si satelitii aferenti. Isi fac sicane intre ei, deranjeaza profesorii, isi vorbesc urat, se tradeaza, se mint unii pe altii, mint unii despre altii.
Din fericire suntem in grupul de copii buni, dar si asa sufera din cauza celorlalti, iar asta le afecteaza starea de spirit. A mai intervenit si pubertatea cu neplacerile, schimbarile si intrebarile ei fara raspuns.
Ca parinte responsabil, am incercat sa aflu din experienta altor parinti ai caror copii sunt mai mari, daca au intampinat astfel de probleme si am aflat ca da, ca lucrurile se cam repeta, cu mici diferente. Dar fiecare a depasit momentul acesta.
Copilul trebuie supravegheat mai atent, dar trebuie si inteles. E mai greu cand parintele responsabil nu este langa el. Copilul se bucura ca este nesupravegheat si ca nu exista o uniune intre mama si tata. Cand te cearta 2 guri sau te pedepsesc 2 parinti e mai greu sa scapi decat cand esti langa un parinte caruia nu-i pasa. Pe langa asta se suprapune si nefericirea copilului cu parintii divortati, este o trauma care o traiesti toata viata, chiar si cand nu mai esti in casa parinteasca. Iar dragostea concubinului nu se compara cu dragostea tatalui.
Incercati sa-i castigati increderea, sa fiti langa el indiferent de situatie, sa il sfatuiti fara sa-l exasperati si sa obtineti macar programul de vizita, daca nu si tutela.
Mult succes si nervii de otel!
Buna ziua ! Sincer, imi fac fel si fel de planuri de actiune..! am contactat pers. abilitate , care m.au sfatuit sa merg la un executor ,si sa pun in fapt hotararea judecatoreasca si anume, sa iau copilul cu mine, atunci cand am dreptul , chiar daca el nu e de acord... dar cu un an in urma , cand acest refuz , din partea lui l.am primit in biroul sefului de politie .. politistul, dealtfel un om cu familie, m.a sfatuit sa nu mai fortez nota.. si sa las lucrurile asa cum sunt in speranta ca totul se va schimba de la sine ..!apoi dupa cateva luni in care nu l.am mai cautat sa il iau la mine, dar vorbind cu copilul doar la tel a binevoit si mi.a mai facut o vizita ! totul a decurs normal (plimbari ,discutii, sfaturi etc) la plecarea de la mine si.a atribuit ceva ce nu era al lui.. si de aici un intreg sir de discutii , care au dus iar la o inrautatire a relatiei ! dupa alte luni in care nu m.a mai vizitat , reusesc sa il iau iarasi ..! acum eram in relatii bune dar ce s.a intamplat nu pot sa stiu..! e ceva ce nu miroase a bine si as vrea sa actionez dar.............. nu gasesc calea..! ideia de a avea nervi de otel ,cred ca e o arma buna .. dar mai trebuie si actionat cumva ! despre tutela ... ce sa spun........! am un dosar de mostenire la instanta pe care l.am introdus in ianuarie anul acesta, iar primul termen il am in decembrie 2013 asa ca .. sigur face copilul18 ani pana justitia imi va da castig de cauza.! va multumesc !
Copilul nu pare sa aiba un istoric de comportamente deplasate, reactioneaza chiar normal!
Bravo lui ca a luat ceva din casa dv., pacat ca nu ati dat o importanta mai mare. Poate a vrut sa-si aminteasca de dv., poate sa atraga atentia, poate sa tina casa aceea mai aproape de el...
Inteleg Ca nu-i prima perioada in care copilul incearca sa va atraga atentia parintilor. Poate merge incheiat un parteneriat cu copilul, sa ajungeti la o intelegere.
Sanse in instanta ati fi avut daca ati fi fost mai interesat in trecut; cu vizite anuale, nu prea cred ca sunt sanse sa il luati la dv., caci instantele se uita la cine cat a ingrijit copilul, cine il cunoaste mai bine etc.

Ati incercat o consiliere la Autoritatea tutelara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce o sa mi se intample daca cineva a facut o plangere penala asupra mea pentru ca l.am lovit? Popescu Vlad Popescu Vlad Sunt minor am 14 ani si un coleg care are handicap in acte a spus intr.o zi profesorului ca nu am venit la scoala pentru ca m.am dus sa ma sinucid pentru ca ... (vezi toată discuția)
Copilul stă la domiciliul concubinului mamei și nu mi se permite să îl iau în programul de vizită și e alienat. cum pot rezolva problema? yo85 yo85 În urma divorțului domiciliul copilului a fost stabilit de instanta, cu acordul meu la mama care locuiește cu părinții ei. De o jumătate de an mama și-a ... (vezi toată discuția)
Incredintare custodie copil gabriel555 gabriel555 Buna ziua Am si eu o intrebare,m-am aflat timp de 8 ani intr-o relatie de concubinaj din care a rezultat un copil acum in varsta de 7 ani!Tot timpul acesta ... (vezi toată discuția)