Buna ziua!
Trebuie sa platesc pensie de intretinere pentru un copil major ( 19 ani). Am platit pensie pana la 18 ani conform unei sentinte judecatoresti. Acum sunt chemat in judecata pentru plata pensiei pentru ca copilul este la liceu inca,iar intrebarea mea este daca poate obtine banii si din urma de la 18 ani si pana acum. Eu stiu ca se plateste pensie din momentul in care a introdus actiunea. Exista vreo lege care sa reglementeze acest lucru sau ramane la latitudinea judecatorului?
Multumesc!
In cazul de fata pensia era datorata a.i. urmeaza sa platiti retroactiv, de la data intreruperii acordarii (18 ani), si nu de la data introducerii cererii.
Dvs sunteti obligat sa achitati aceasta pensie pana la varsta de 26 de ani in cazul in care copilul isi continua studiile.
Pensia era datorata pana la 18 ani. Majorul e in drept sa ceara pensie doar daca e in continuarea studiilor. Pentru a i se acorda retroactiv trebuie sa ceara expres asta si sa probeze ca din vina dvs a intarziat cu depunerea cererii.
Obligatia de intretinere Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
(4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.
Data de la care se datoreaza pensia de intretinere Art. 532
(1) Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului.
Multumesc pentru raspunsuri. Mai am o nelamurire: ce inseamna din culpa debitorului? Eu i-am spus ca daca doreste in continuare pensie alimentara trebuie sa deschida proces si sa dovedeasca ca urmeaza o scoala. Acestea au fost discutate inca de anul trecut, dar pana in martie anul curent nu a facut nici un demers. Deci trebuie sa platesc de cand am intrerupt plata pensiei la implinirea majoratului sau din momentul introducerii actiunii?
Luni trebuie sa ma prezint la tribunal si nu stiu ce trebuie sa fac.
Acum stiti ca e la liceu. Pana sa actioneze in judeacata, nu stiati ca e la liceu? Daca nu stiati sigur, poate era bine sa fi mers la liceu sa va fi interesat, ati fi aflat si cum invata. Daca stiati ca e la liceu, de l-ati obligat sa ceara in instanta si sa dovedeasca faptul ca e elev?
Totusi, nu cred ca instanta va aprecia ca din culpa dvs nu s-a adresat instantei.
Pensie copil major
jully3tt3
Buna ziua!
Am platit unui copil din afara casatoriei pensie alimentara pana la 18 ani asa cum era in hotararea judecatoreasca. Acum copilul are 19 ani si e in ... (vezi toată discuția)