avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum vedeti rezolvata problema , cine va avea cistig de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum vedeti rezolvata problema , cine va avea cistig de cauza ( cine ramane cu bunurile in cauza ) ?

In anul 1998 doi batrini ii fac un contract de intretinere fetei acestora si ginerului , fara a-si rezerva dreptul de uzufruct pe perioada vietii prin acest contract .
Dupa alti 9 ani cei doi batrini - Vasile si Irina ii actioneaza in judecata pe fiica- Ileana si ginerele- Ion pentru rezilirea contractului de intretinere din vina ficei si a ginerului .
Acum maxima atentie : Cu trei zile inainte de a se da hotararea definitiva a Curtii de Apel craiova si prin care se respinge recursul inaintat de fiica si ginerele acestora impotriva rezilierii contractului de intretinere , cei doi soti ii fac un contract de donatie prin notariat fiului acestora - Catalin pe bunurile care erau inscrise in contractul de intretinere , fara ca cei doi batrini sa cunoasca acest lucru .
Dupa circa un alt an de zile cei doi batrini - Vasile si Irina ( mentionez fara sa stie de existenta contractului de donatie ) obtin doua hotarari judecatoresti ( actiune in constatare ) prin care ii intraineaza fiului acestora- Nicolae ( fratele doamnei- Ileana de care am amintit ) terenul si bunurile care au revenit acestora dupa rezilierea contractului de intretinere .
Dupa alte citeva luni Catalin cel care avea contractului de donatie vinde prin act de vanzare cumparare unei persoane straine de familie toate bunurile ( care odata erau inscrise in contractul de intretinre si ulterior in contractul de donatie).
In prezent cel batrin - Vasile actioneaza in justitie pe fiica- Ileana , ginerele Ion , nepotul acestuia - Catalin pentru modificare carte funciara .
Cum vedeti rezolvata situatia tinand cont ca cel batrin - Vasile nu mai are calitate procesuala , fiul acestuia- Nicolae are doua hotarari judecatoresti , nepotul - Catalin al acestuia a vandut terenul unei alte persoane .
Se mentioneaza ca la dosarul aflat pe rol nu se vor face precizri ca terenul si bunurile in cauza au fost vandute prin contract de vanzare cumpare unei persoane straine de familie .
Si o ultima precizare la rol la primarie este inscris - Catalin - cel care a vandut prin contract de vanzare cumparare terenul si bunurile si in acelasi timp este inscris cu aceleasi bunuri si cel batrin - Vasile - inscris pe baza hotararii judecatoresti prin care a obtinut rezilierea contractului de vanzare cumparare .
Cine credeti ca va ramane cu bunurile ? Cine pe cine trebuie sa actioneze in judecata ?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 22:59, 2 Martie 2009
este o speta tare complicata si aici puteti primi numai sfaturi juridice nu consulatii.
cel mai bine este sa consultati un avocat pe live.
Speta mi se pare... falsa.

!998 – Vasile incheie contract de intretinere cu Ileana, fara uzufruct... Deci, un contract de v/c cu o clauza de intretinere. Ileana trebuie ca si-a inscris acest drept in C.F.
2007 – Vasile, nemultumit, cere rezilierea acestui contract... si, se pare, i se da dreptate. Nu a inscris litigiul in C.F? Banuiesc ca nu – ceea ce a generat o "inventie”. Cu 3 zile inainte de respingerea recursului Ilenei, aceasta doneaza bunurile fiului: Catalin - fara ca Vasile si sotia sa aiba habar. (Nepotul trebuie sa isi fi inscris dreptul in C.F...) Totusi, dupa ce are hot judec definitiva, Vasile trebuie ca si-a... re-inscris dreptul in C.F. (si ar fi aflat ca apare pe acolo Catalin)
2008 – (dupa un an!) Vasile tot nu stie ca nepotul e proprietar (prin donatia de la parinti)?! Si vinde celuilalt fiu: Nicolae - cum a cumparat acesta, daca in C.F nu aparea ca proprietar tabular Vasile? Si, oricum, ar fi trebuit sa-si inscrie dreptul in C.F. - si ar fi aflat despre "probleme”.
Catalin vinde unui tert, pe baza contractului de donatie (inscris in C.F. – altfel, cum?). Tertul era asa prost sa cumpere niste bunuri despre care nu stie clar cine e proprietar? Sa zicem ca aici a neglijat Vasile re-inscrierea dreptului dupa obtinerea in instanta a rezilierii contractului incheiat cu Ileana si sotul acesteia...
Daca Vasile nu stia despre donatie de ce il cheama in instanta pe Catalin? Ah, a aflat intre timp... (adica, inainte de procesul actual?)
In scriptele primariei apar ca... proprietari pt aceleasi bunuri si Vasile si Catalin... De ce, atunci, afirmati ca Vasile n-ar avea calitate procesuala?
Care e interesul pt care la dosarul aflat pe rol nu se va face precizarea ca bunurile sunt, deja, iesite din... patrimoniul familiei? Tertul nu si-a inscris (nici el?!) dreptul in C.F.? Vasile nu va cere un extras C.F. pt a-si sustine cauza? Si atunci ar iesi la iveala ca bunurile au alt proprietar.
Cu bunurile – dincolo de toata vrajeala – ar trebui sa ramana tertul dobanditor, daca nu se va dovedi ca n-a fost de buna-credinta (?!). Si familia se va sfasia pt bani...
trope_doi, depinde si de modul in care utilizatorul isi exprima ideile....cred ca nici el nu stie clar spetza...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cea mai tare speta de drept civil -contract de intretinere - donatie - contract de vanzare cumparare ContSters33235 ContSters33235 Va supun dezbaterii urmatoarea speta : In anul 1998 doi batrini ii fac un contract de intretinre fetei acestora si ginerului , fara a-si rezerva dreptul de ... (vezi toată discuția)
Atacare contract de intretinere boscom boscom fiul tatalui poate ataca contractul de intretinere facut pe numele unor nepoti din partea sotiei?(sotia a decedat acum 3 ani)se poate cere reductiunea ... (vezi toată discuția)
Contarct casa copii (fiica si ginere) si nepot minor miriuc56 miriuc56 Buna ziua, Va rugam frumos sa ne sfatuiti cum am putea proceda pentru a putea face contarct de vanzare cumparare ficei si ginerului precum si nepotului(minor ... (vezi toată discuția)