Buna ziua, am o mare nelamurire. In magazin am un automat de cafea, clientul plateste un leu la casierie si isi ia o cafea, la sfarsit de luna vine agentul ia contoarul si face factura pentru ce s-a consumat. Factura insa vine cu un pachet de cafea, set pahare, zahar, apa. Acestea sunt marfa pt mine?deoarece nu le produc eu cafelele si automatul?deci merg pe 371?
Alta problema este cum intocmesc nirul? adun tot ce e pe factura (materia prima si paharele) si le numesc pe toate cafea la pahar? si pun canitatea pe care am vandut o? la nir am o problema va rog sa-mi spuneti parerea dvs. multumesc
Receptia marfii o fac asa cum o vand. De aceea, cred ca in cazul dvs. receptionati o cantitate de cafele (nu stiu cate vindeti dintr-un pachet, dar cred ca aveti atasat acestuia un numar de pahare, lingurite si pliculete de zahar) si le consemnati ca atare in N.I.R.
Adica, daca furnizorul a trecut pe factura ce a livrat, nu faceti receptia unui pachet de cafea, 20 pahare, 20 lingurite si 20 plicuri de zahar ci a 20 de cafele a cate 1 leu fiecare.
va multumesc pentru raspuns. Am sa impart toata valoarea facturii la nr de pahare si asa scot costul unui pahar cu cafea. Eu cred ca corect era sa factureze cafelele la pahar nu materia prima si sa -si tina fz retetar productie... ar mai fii o problema ca factura vine dupa ce s-au vandut cafelele deci vand inainte sa am marfa.
Am un nou caz de care nu m am mai lovit. Furnizorul de inghetata uita sa dea 20buc. inghetata x care se afla pe factura, ulterior ofera 120 buc. y pe factura cu discount 100% ca sa compenseze cele 20 buc x.
Initial am facut nir pe inghetatele x aflate pe factura. Acum cum sa evidentiez inghetata y pe 0 in nir, ca in evidente raman cu 20 buc. x pe care de fapt fizic nu au existat.