Sunt proprietarul unui teren si proprietarul vecin solicita drept de trecere, intrucat in urma unui partaj intre el si sora sa, a cedat portiunea pe care avea servitute parcela. Desi in urma expertizei s-a stabilit ca locul este infundat din vina proprietarului, instanta a admis actiunea acestuia, obligandu-ma la a ceda dreptul de trecere pe proprietatea mea. As vrea sa stiu ce sanse de castig am la Apel.
Buna ziua,
Teoretic ati avea daca ar exista o alta cale de acces mai simpla si puteti dovedi acest lucru.
In caz contrar, din pacate, asa cum ati prezentat dumneavoastra speta, NU!
av. Gabriel Klein Kiritescu
[2.5 din Regulament - nu se fac recomandari privind angajarea unui specialist]
Buna ziua . Imi cer scuze ca derajez din nou . In legatura cu servitutea de trecere , ce relevanta mai are “locul infundat din cauza proprietarului” ? Din ce m-am documentat pana acum am inteles ca servitutea de trecere se acorda daca se intrunesc doua conditii : -1. locul sa fie infundat … ; 2. Locul infundat sa nu provina din vina proprietarului… .In cazul meu , desi este indeplinita numai prima conditie instant a admis cererea reclamantului ( acesta a mostenit terenul de la parinti in urma partajului judiciar efectuat prin sentinta civila pronuntata de Judecatoria Suceava urmare a tranzactiei partilor – reclamantul in cauza si sora acestuia ).Deci, prin urmare este lotul in natura acceptat de reclamant si dobandit astfel pe riscul sau.
Exercitarea dreptului de trecere în situaţii speciale
Art.636 sau art. 618 noul cod civil - (1) Dacă lipsa accesului provine din vânzare, schimb,împărţeală sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi cerută decât celor care au dobândit partea de teren pe care se făcea anterior trecerea.
(2) Când lipsa accesului este imputabilă proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimţământul proprietarului fondului care are acces la calea publică şi cu plata dublului despăgubirii.
Mi se pare absurd ca instanta sa nu ia in consideratie prevederile legiuitorului respingandu-mi si apelul pe care intentionez sa-l fac dandu-I castig de cauza vecinului meu , iar acesta peste 2- 3 ani sa “insceneze iarasi o imparteala “ intre el si fiica lui lasandu-I acesteia tot un loc infundat ,iar eu sa fiu iarasi obligat sa-I mai cedez o servitude de trecere.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Drept de trecere
Am si eu o problema !
Am cumparat in 2001 un teren pe o alee de acces unde au acces 4 familii.
Am construit o casa cu autorizatie etc totul fiind legal , ... (vezi toată discuția)
Unirea servitutilor?
artemys
Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un drept se servitute pe terenul surorii mele ( drum de 3.3 m). Vecinul de ... (vezi toată discuția)