avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune firma

Buna ziua, am un srl fara activitate pe care doream sa-l cesionez. Am dat anuntul pe diferite site-uri si in cele din urma m-a sunat un domn interesat de aceasta firma. A zis ca pentru a simplifica procedura ar fi mai bine sa intre el ca actionar in firma, sa depuna o suma de bani in contul firmei si apoi sa facem cesinea. Nefiind din acelasi jud cu mine am scanat actul constitutiv al firmei si mi-am dat si contul firmei pentru a incepe formalitatile, urmand ca saptamana viitoare sa vina asociata lui la mine in jud pt a finaliza cesiunea. Acum am vorbit cu el la telefon si mi-a zis ca e in spital si ca ma suna cand se simte mai bine. As vrea sa va intreb daca ar putea fi o escrocherie si ce anume ar putea face el cu actele trimise de mine la o adresa de email data de el. Mersi mult pentru orice ajutor pt ca sunt tare ingrijorata, vreau sa scap cu bine de ea nu sa mai am alte probleme.
Buna ziua,
Legal nu poate face nimic.
Practic ..............
Av. Gabriel Klein Kiritescu
Da, poate fi o escrocherie. La acest capitol imaginatia infractorilor este infinita.
Mie nu imi miroase a bine, treaba cu banii bagati in cont si alte povesti de felul asta.
Luati legatura si cu contabila dvoastra, sa aveti bilanturile intocmite, etc, consultati-va, scoateti de la fisc niste certificate din care sa reiasa ca nu aveti datorii ... in cazul in care noul proprietar va face datorii sa nu va traga dupa el in raspundere.
Domnul trebuie sa intre ca actionar dar si sa isi desemneze un administrator (el sau altul), sa isi schimbe sediul, etc
Tratati cu seriozitate maxima problema. Succes.
Multumesc mult pentru raspunsuri! Inainte de a trimite acele documente pe e-mail m-am gandit si la ce ar putea fi folosite ele ( in alte scopuri decat cele trimise, bineinteles) si nu am gasit nimic nepotrivit, dar nu se stie niciodata... Ma duc la banca sa vad daca a depus bani in cont! O sa va anunt ce s-a intamplat! O seara buna.
Nu mi-as face foarte multe griji.
Actul constitutiv al unei societati se poate obtine de la ORC de orice persoana interesata, asa ca nu vad un motiv de ingrijorare pentru faptul ca i-ati comunicat o copie.
In ceea ce priveste faptul ca ati comunicat contul, iar nu vad niciun motiv de ingrijorare intrucat momentan nu are nicio calitate in firma asa ca nu poate sa faca operatiuni pe contul societatii. Chiar daca este asociat in firma este nevoie de o hotarare AGA prin care asociatii desemneaza persoana care va avea drept de semnatura in banca.

Proprunerea dlui. este motivata pentru urmatoarele motive:
- atunci cand se face cesiune catre o persoana din afara societatii termenul de solutionare este de aproximativ 45 - 60 de zile si daca firma are datorii la stat se va face opozitie de catre ANAF iar dosraul va ajunge in instanta (Tribiunal);
- atunci cand cesiunea se face intre asociati dureaza mai putin, cel mult 15 zile lucratoare, insa se va face mai intai majorarea capitalului social prin cooptarea unui nou asociat (aici are nevoie de contul societatii pentru a depune capitalul social cu care dl. urmeaza sa participe), urmata de cesiunea intre asociati.

Satul meu este sa faceti revocarea dvs si numirea dlui. in functia de administrator prin hotararea in care se va decide majorarea capitalului social prin cooptarea unui nou asociat (tot acum este indicat sa faceti si schimbarea sediului social) si in cel de al 2-lea dosar sa se faca numai cesiunea si alte modificare pe care vrea sa le faca dl pe firma (ex. denumire, obiect de activitate etc, aspecte mai putin importante pt dvs)

De asemenea, nu uitati ca la momentul la care se semneaz hotararea prin care veti fi revocata din functia de administrator sa se faca si descarcarea de gestiune, iar in contractul de cesiune sa mentioneze faptul ca a luat la cunostinta de fituatia financiara a societatii.

La finalizarea lucrarii este bine sa predati toate actele (facturier, chitantier, acte contabile, stampila etc.) pe baza de proces-verbal de predare-primire.

In final, va recomand sa apelati la un specialist pentru a va asista la aceasta operatiune.

Bafta!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Orc av.T.M. av.T.M. Buna ziua. As dori sa vand firma cuiva insa am datorii la stat si daca as face cesiune de creanta am inteles ca Finantele ar face opozitie. Am inteles ca ar ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale Cosminagherase Cosminagherase Buna ziua! Va rog frumos un sfat, in urmatoarea situatie: unicul asociat al unui SRL doreste sa coopteze o alta persoana din afara societatii, prin cesionarea ... (vezi toată discuția)
Majorare capital prin cooptare asociat plummy plummy Buna ziua! Am urmatorul aspect: SRL cu asociat unic, vrea sa cesioneze toate partile sociale. Pe cesiune externa nu merge, dureaza foarte mult si exista ... (vezi toată discuția)