avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament cumparat de mama recasatorita - impartire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament cumparat de mama recasatorita - impartire mostenire?

am locuit cu mama, tatal si sora mea din 1964 intr-un apartament cu 3 camere. in 1975 tata a decedat.in 1984 mama s-a recasatorit cu un alt barbat care la rindul lui are doi copii, stabiliti in alte orase.copiii lui nu au locuit nici o zi in ap acesta.prin 1985 mama si sotul ei au cumparat apartamentul, contribuind amindoi la plata( nu am momentan actul care dovedeste cu cit a contribuit fiecare...., timp in care eu si sora mea eram inca minore......acum ,la decesul sotului mamei ce pretentii ar putea ridica copii lui?(mentionez ca prin anul 1990 sotul mamei a divortat pentru o scurta perioada de timp, exact cit i-a trebuit sa cumpere un alt apartament pe numele lui.....si sa se recasatoreasca cu mama!!!!!!!!..........si prin 1992 a trecut apartamentul acesta pe numele ficei lui)..............va rog sa imi spuneti ce pretentii legale ar putea ridica copiii acestuia in privinta apartamentului mamei?
Conteaza doar anul 1985 cand mama a cumparat apartamentul impreuna cu defunctul. Din punct de vedere legal, prezumtiv vorbind, acest apartament apartinea in cota de 1/2 fiecarui sot. In momentul decesului sotului, cota de 1/2 a acestuia se imparte intre sotia supravietuitoare si cei doi copii ai lui. Sotia supravietuitoare are 1/4 iar restul copiii. Deci mama poate fi obligata sa dea celor doi copii contravaloarea actualizata a 3/4 din masa succesorala.( masa succesoralaeste 1/2 din imobil)
Av. C.S.
Cred ca s-a strecurat o greseala de calcul. masa succesorala fiind de 1/2 din valoarea apartamentului, aceasta se imparte in mod egal intre copii si sotie si pretentiile copiilor pot fi de maxim 1/4 din valoarea totala a apartamentului si nu 3/4.
Am spus 3/4 din masa succesorala nu din tot apartamentul.
Av. C. S.
In ceea ce priveste dreptul sotului supravietuitor vezi art.1 lit.a din legea 319/1944 - cand vine la mostenire cu copii legitimi... mosteneste o patrime
Av. C.S.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire oanabaisan oanabaisan in urma cu un an tatal meu a decedat.in urma am ramas 3 copii, eu si 2 din prima lui casatorie si mama(a 2 a sotie).dupa ce a decedat sotia lui s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Dreptul la apartament D_Adrian02 D_Adrian02 Buna ziua , locuiesc intr-un apartament cu 4 camere impreuna cu mama si fratele meu , tatal meu a decedat acum cateva zile ( apartamentul este cumparat de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)