avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartirea bunurilor dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartirea bunurilor dupa deces

Buna ziua,

Care este procedura dpdv legal in cazul in care unul dintre parinti decedeaza (ambii erau proprietari ai locuintei?
Cum se impart bunurile intre parintele in viata si cei 2 copii?
Parintele in viata are drept total asupra bunurilor si doar prin succesiune poate oferi si copiilor parte din acestea? sau nu este nevoie de succesiune pentru ca si copii sa mosteneasca o parte dintre bunuri?

Este posibil ca un angajator sa ceara o copie legalizata a actului de deces al parintelui angajatului?

Va multumesc anticipat ptr timpul acordat

Numai bine!
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Buna ziua,
Dupa decesul unuia din parinti totalitatea bunurilor realizate de cei doi se imparte astfel:
1. Jumatate este a parintelui supravietuitor ca fiind aportul sau.
2. Restul (cealalta jumatate) se imparte astfel:
- 1/4 parintele supravietuitor si
- restul de 3/4 din acea parte se imparte intre copii.
3. Da angajatorul poate cere copie de pe actul de deces fie pentru acordarea unui ajutor angajatului fie pentru motivarea zilelor libere acordate cu ocazia decesului
av. Gabriel Klein Kiritescu
1. Aceasta impartire se realizeaza doar in urma unei succesiuni sau pur si simplu, fara niciun act, niciun demers?
2. Copia de pe actul de deces trebuie neaparat LEGALIZATA? Asta cere anagajatorul. Este normal?
3. Aceasta copie legalizata poate fi folosita de catre unul dintre copii in scop personal ptr a-si insusi bunurile? fara acordul celorlalte rude.

Multumesc frumos ptr raspunsul prompt
Buna ziua,
Impartirea se poate face prin acord in fata unui notar sau prin instanta.
Copia solicitata legalizata este un abuz al angajatorului dar .......... asta este.
Niciun mostenitor nu poate face nimic cu un o copie legalizata, cu atat mai putin sa preia o parte din bunuri fara acordul celorlalti atata timp cat nu s-a dezbatut succesiunea.
av. Gabriel Klein Kiritescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie fara acordul descendentilor validunca validunca Tatal meu poate sa doneze mostenirea de la parinti, surorii lui fara acordul meu ca fiica. (vezi toată discuția)
Cum pot lua numele tatalui meu natural? adrianacorozel adrianacorozel as dori sa stiu ce acte imi trebuie sau unde ma pot interesa sa imi schimb numele,sunt trecuta pe numele tatalui vitreg,si vreau sa il schimb sa iau numele ... (vezi toată discuția)
Mostenire, testament dancerhd dancerhd Doresc sa-mi spuna careva cum este cel mai bine sa procedez? Situatia de fapt, sunt casatorit , am 2 copii in vartsa de 21 respectiv 17 ani, datorita situatie ... (vezi toată discuția)