Fratele prietenului meu a primit o notificare de executare silita pt ca are o datorie la o anumita firma de la care a cumparat in rate (si nu sia achitat ratele).si acuma a prmit aceasta notificare de la o companie de colectare a creantelor.In momentul de fata, fratele nu lucreaza nicunde in schimb detine cu prietenu meu si cu celalalt frate a lor o garsoniera.Eu si prietenul meu dorim sa stim in cazul in care nu isi achita datoria care o are, daca aceasta companie ar putea sa vanda garsoniera lor desi sunt 3 proprietari la ea,cei 3 frati, pt a isi recupera aceasta datorie. Mentionez ca e singurul bun pe care il detine acest frate.Si ca exista un act facut la notar prin care nicunul dintre fratii nu poate vinde garsoniera fara semnatura celuilalt. As dori sa stiu daca intr-adevar aceasta companie ar putea pune garsoniera in vanzare pt recuperarea datoriei si ce ar fi de facut? Va multumesc anticipat.
Compania nu poate vinde, dar poate cere executarea silita, iar executorul poate vinde cota parte din imobil, sau poate cere partajul, atribuirea imobilului debitorului cu obligatia platii sultei catre ceilalti doi frati.
Da inteleg multumesc frumos. Dar ar putea vinde la un pret foarte mic atat cat i-ar fii necesar pt recuperarea datoriei sau trebuie sa-i despagubeasca si pe cei 2 frati?
Sigur din executare silita se va vinde la un pret foarte mic. Ceilalrti frati au un privilegiu legal conferit de sulta, daca si-o vor inscrie in Cartea Funciara a imobilului, deci isi vor lua banii inaintea acelui creditor, dar ce folos daca suma va fi mica?
Daca se ajunge la executare, si nu se poate plati datoria, cel mai bine ar fi ca imobilul sa fie vandut de cei trei frati, cu acordul executorului, doar asa se va obtine cel mai bun pret.
si daca de exemplu s-a inceput procesul de executare silita ( imi cer scuze daca zic prostii dar nu am idee cum se procedeaza in astfel de situatii) si el isi achita pana la ruma datoria, nu se opreste acest proces si atunci aceasta companie nu ia ca masura vinderea garsonierei?
Ba se opreste executarea silita, evident. Plata datoriei e cea mai buna si cea mai sigura solutie. Daca plateste acum, inainte sa se mearga la executor e si cea mai ieftina, mai ieftina cu minim 10 %, cat va fi onorariul executorului.