Am un spatiu comercial pe care l-am dat in chirie. Nu comentez aplicarea celor 3% la suma incasata din chirie, dar, poate sa-mi spuna, si mie,cineva, care este logica aplicarii celor 3% si la sumele refacturate pentru utilitati ? Exista posibilitatea ocolirii acestei idiotenii? Sau prostia si nesimtirea oamenilor politici nu are nevoie de justificare. Adica, dupa ce-i tinem in parlament si guvern pe banii nostri, sa le suportam si ineptiile?
Solutia este:
Treceti utilitatile facturate printr-un cont 462 si nu prin venituri, astfel veti plati 3% doar la suma de chirie. Vorbiti cu contabila, stie dansa despre ce este vorba.
Bafta.
Deci, facturile de la utilitati vin pe firma mea. Cum procedez cu TVA-ul dedus si cu TVA-ul colectat de la refacturare catre chirias ? Am discutat cu contabilul si mi-a zis sa cer detalii. Multumesc.
Daca refacturati utilitatile la aceeasi valoare:
TVA-ul pastreaza acelasi regim fiscal (ca si cum le-ar trece prin conturi de venituri), se pastreaza aceeasi baza impozabila.
Nu trece prin conturi de cheltuieli utilitatile achizitionate si prin conturi de venituri utilitatile refacturate.
Monografia contabila este urmatoarea: factura primita cu utilitatile:
462 analitic (in loc de 605) = 401
4426 = 401
si ulterior factura emisa cu utilitati:
4111 = 462 analitic (in loc de cont din clasa 7).
Codul fiscal spune ca se impoziteaza cu 3% veniturile din clasa 7.
Dpdv TVA nu este nicio modificare.
Refacturare utilitati
bestb
Salutare!
Daca ma poate ajuta cineva cu privire la refacturarea utilitatilor........
Am urmaturul caz:
Societatea a construit un bloc. Toate utilitatile ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.